hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Vihreä tee on eniten juotu juoma maailmassa veden jälkeen. Se on Kiinan kansallisjuoma. Vihreän teen terveysvaikutukset ovat suuret ja sen ainesosia käytetään myös lääkeaineita kehitettäessä.

Vihreää teetä ei hapeteta, vaan lehdet joko paahdetaan tai höyrytetään kevyesti. Lehtien väri vaihtelee hopeasta tumman vihreään ja haudutetun valmiin teen väriskaala ulottuu lähes vedenvaaleasta heleänkeltaisen, hennon oranssin ja vaaleanvihreän kaikkiin mahdollisiin sävyihin.

Japanilainen vihreä tee on erityisen vahvan vihreää, lehdet täynnä klorofylliä, sillä hienoimmat teelaadut suojataan auringolta. Japanilaiset höyryttävät teen lehdet, joka tuo niihin usein raikkaan kesäisen vastaleikatun ruohon tuoksun.

Vihreä tee ei säily yhtä pitkään kuin musta tee. Myyntipakkauksen tulee olla ilmatiivis. Tuore, aromikas tuoksu lupaa makuelämyksiä, mutta epämiellyttävä tai muuten teelle vieraat tuoksut kertovat, ettei tee ole haudutettuna hyvää.

Hyvän vihreän teen perustana ovat huolella poimitut, pienet ja tuoreet silmut ja lehdet. Hyvän teen lehdet ovat ”siistejä”, tasakokoisia ja tasalaatuisia. Suuret lehdet, kovat lehdenrangat ja oksantyngät eivät kuulu laadukkaaseen vihreään teehen. Huonosta teestä kielivät ruskeat, punertavat ja tummanoranssit sävyt. Nesteen pitää olla kirkasta lukuun ottamatta sencha-teetä, joka valmistustavasta johtuen sisältää runsaasti pieniä teehiukkasia. Ne tekevät teestä hieman sameaa.

Vihreät teet ovat aromikkaita, keveitä juomia, joiden luonne tulee parhaiten esiin silloin, kun ne nautitaan 45-55 asteisina ehdottomasti ilman lisukkeita kuten sokeria, sitruunaa, maitoa tms.

Hyvää teetä arvioitaessa olennaisia luonteenpiirteitä vihreälle teelle EIVÄT ole voimakkuus, rotevuus, täyteläisyys – viinikielellä ”runko”. Hyvän vihreän teen maku koostuu monesta tekijästä. Teestä riippuen hallitsevaa maku- ja aromikomponenttia voidaan pitää kukkaisena, hedelmäisenä, vihannesmaisena tai yrttisenä. Vihreässä teessä aistii myös usein kirpeyden tai kitkeryyden. Se kuuluu asiaan. Hyvässä, oikein haudutetussa teessä kitkeryys on hallitussa tasapainossa muiden makujen kanssa. Tee jättää miellyttävän jälkimaun ja hyvän mielen tunteen.

Tunnettuja vihreitä teelaatuja

Gunpowder – Edullinen vihreä tee, joka on saanut nimensä lehtien rullatusta muodosta, ne kun muistuttavat ruutia. Esim. minttuteessä on sekoitettuna gunpowderia ja mintun lehtiä. Vasta-alkajalle vihreän teen opiskelussa Gunpowder voi olla liian kitkerä.

Longjing Longjing eli ”lohikäärmekaivo” on Kiinan kuuluisin vihreä tee. Se kasvaa Zhejiangissa Hangzhoun lähellä sijaitsevilla kukkuloilla.

Japanilainen sencha – Höyryttämällä valmistettu tee, joka on kerätty kevätsadon lehdistä. Nimi sencha tarkoittaa haudutettavaa teetä erotukseksi vispattavasta pulveriteestä matchasta. Miellyttävän raikas joko tuoreelta ruoholta tai ”merelliseltä” tuoksuva tee, joka sopii erinomaisesti esim. sushien kera. Senchaa juodaan usein läpi aterian. Sen terveysvaikutuksia pidetään suurina. Se maku muuttuu kalaisaksi, jos lehtien päälle kaadetaan liian kuumaa vettä.

Genmaicha – Japanilainen vihreä tee yhdistettynä paahdettuihin riisin jyviin. Maku muistuttaa hieman popcornia. Sitä suositellaan nautittavaksi öljypitoisten ruokien kera.

Gyokuro Gyokuro on japanin teemaailman helmi, uskomaton tee. Ennen poimintaa Gyokuro pensaat on peitetty kolmisen viikkoa ennen ppimintaa siten, että ne saavat vain muutaman prosentin auringonvaloa. Tänä aikana teenlehtiin muodostuu paljon lehivihreää, vitamiinenja, flavonoideja ja antioksidantteja. Tee on voimakkan makuista, hieman pähkinäistä ja mukana myös herkkumaku umami.

Matcha – Japanilainen seremoniatee, jonka halvempaa laatua käytetään myös ruuanlaitossa ja kosmetiikassa. Matcha on pulveriksi jauhettua tenchaa (varjossa kasvatettua teetä), teen lehteä, josta on poistettu ruodot. Väri on kirkkaan vihreä, maku ensi maistamalla kitkerä. Hyvin virkistävä vaikutus. Se tarjoillaan seremonioissa vispattuna bambuvispilällä kunnes se muistuttaa vihreää vaahtoa. Matchaa voi valmistaa ja nauttia myös tavallisen teen tavoin. Avattu matchapakkaus menettää nopeasti makunsa ja vaikutuksensa. Japanilaiset pakastavat sen 3 tunnin kuluttua pakkauksen avaamisesta.

10 syytä juoda vihreää teetä

On monia syitä siihen, miksi vihreä tee on ollut suuri osa aasialaisia kulttuureja jo vuosisatojen ajan. Tässä juomassa on runsaasti antioksidantteja, ja sillä on lukemattomia hyötyjä kehosi terveyttä ajatellen. Se muun muassa vahvistaa luonnollista immuniteettiasi sekä estää sairauksia. Tämän lisäksi tiedetään nyt, että vihreä tee voi auttaa pudottamaan painoa sekä estämän kroonisia terveysongelmia, kuten muun muassa syöpää.

Tiedätkö mitä kaikkea muuta vihreä tee voi hyväksesi tehdä? Tällä kertaa kerromme 10 yllättävästä vihreän teen hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta, jotka ovat syitä tämän juoman nauttimiseen säännöllisesti.

Jatka siis lukemista ja ota vihreä tee osaksi päivittäistä ruokavaliotasi!

 1. Siinä on runsaasti antioksidantteja

  Antioksidantit ovat kemikaaliyhdisteitä, jotka vastaavat haitallisten molekyylien vaikutusten estämisessä kehossa – näihin ei-toivottuihin tekijöihin kuuluvat esimerkiksi niin kutsutut vapaat radikaalit. Vihreä tee on erittäin hyvä antioksidanttien lähde, ja tämän vuoksi se onkin mahtava liittolainen eräiden kroonisten sairauksien torjunnassa sekä ihon ennenaikaisen vanhenemisen estämisessä.

 2. Se torjuu syöpää

  Eräät tukimukset ovat osoittaneet, että vihreällä teellä on hyvä vaikutus tietyn tyyppisten syöpien torjunnassa. Yhden tällaisen tutkimuksen mukaan, jonka toteuttivat McGill -yliopiston tutkijat Montrealissa, Kanadassa, vihreän teen sisältämät antioksidantit voivat auttaa vähentämään eturauhassyövän kehittymisen riskiä. Toisessa saman ryhmän tutkimuksessa todettiin, että keuhkosyövän riski väheni kyseessä olevilla henkilöillä 18 % vihreän teen avulla. Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan vihreän teen nauttiminen on yhteydessä vatsan, haiman, ruokatorven sekä eturauhassyövän ja paksusuolen syövän riskin pienenemiseen.

 3. Se parantaa sydämesi terveyttä

  Antioksidanttien suuri määrä tekee vihreästä teestä oivallisen juoman myös siinä mielessä, että se hillitsee verenkierrossa olevan kolesterolin määrää sekä estää suoniin muodostuvan plakin ilmenemistä. Tämän vuoksi uskotaankin, että vihreän teen säännöllinen nauttiminen voi alentaa riskiä kärsiä sydänsairauksista sekä muista sellaisista ongelmista, jotka liittyvät sydämen ja verisuonten terveyteen yleisestikin ottaen.

 4. Se parantaa maksasi terveyttä

  Maksa on vastuussa kerhossa olevien myrkyllisten aineiden poistamisesta – se suodattaa nämä aineet, jotka kerääntyvät vereen sekä vaikuttavat terveyteen haitallisesti. Kun nämä myrkyt alkavat kertyä, ne voivat aiheuttaa vakavia seurauksia muiden elinten toiminnalle. Jos juot kupillisen vihreää teetä joka päivä, pystyt edistämään maksasi puhdistautumista sekä sen säilymistä kunnolla toimivana. Säännöllinen vihreän teen nauttiminen auttaa myös estämään sellaisten myrkyllisten aineiden kuten alkoholin vaikutuksia kehossa, ja lisäksi se torjuu tulehtuneisuutta.

 5. Se stimuloi aineenvaihduntaa sekä edistää painonpudotusta

  Tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreän teen juonti voi auttaa estämään painon liiallista kertymistä. Yksi tutkimus osoitti, että tämä juoma kykenee estämään rasvan hapettumista elimistössä, ja siksi osallistujat pystyivät pudottamaan painoaan tehokkaammin niiden kolmen kuukauden aikana, joina tutkimus toteutettiin. Selvisi myös, että vihreä tee nopeuttaa aineenvaihduntaa, ja se parantaa kehon kykyä polttaa kaloreita sekä edistää tähän liittyen sydämen terveyttä.

 6. Se tukee ruoansulatuksen tervettä toimintaa

  Vihreällä teellä on pieni laksatiivinen vaikutus kehossa, joten se on apuna ummetuksen hoidossa sekä vähentää ilmavaivoja, turvotusta ja muita sellaisia ongelmia, jotka liittyvät ruoansulatuksen toimintaan. 7. Se estää diabetesta Eräät vihreän teen ominaisuuksista voivat olla avuksi verensokerin kontrolloinnissa ja diabeteksen estämisessä. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan tämä teelaatu voikin auttaa estämään 1-tyypin diabeteksen syntyä, ja lisäksi se voi auttaa kontrolloimaan 2-tyypin diabetesta.

 7. Se edistää hampaiden hyvinvointia

  Perinteisen kiinalaisen lääketieteen käytäntöihin kuuluu vihreän teen hyödyntäminen hampaiden terveyden edistämisessä, suun tulehdusten hillitsemisessä sekä pahanhajuisen hengityksen kontrolloinnissa.

 8. Se estää niveltulehdusta

  Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee on kyvykäs kivunlievittäjä, ja se taistelee kehossa tulehtuneisuutta vastaan. Siten se on hyödyksi nivelreuman hoidossa sekä muiden tulehdussairauksien kontrolloinnissa. Vihreä tee voi auttaa pysäyttämään kehossa ilmenevän tulehdusreaktion, ja se voi jopa estää ruston hajoamista niillä ihmisillä, joilla tämän tyyppisiä sairauksia ilmenee.

  10. Se vahvistaa vastustuskykyä

  Vihreän teen runsas antioksidanttien, vitamiinien ja mineraalien määrä tekee siitä yhden parhaista luonnollisista tuotteista kehosi vastustuskykyä ajatellen. Vihreä tee on tehokas monen tyyppisten tartuntojen hoidossa, kuten myös yleisten hengityselinten vaivojen hillitsemisessä – näihin kuuluvat muun muassa vilustuminen ja flunssa.

Ota siis vihreä tee säännölliseksi osaksi omaa ruokavaliotasi, ja voit nauttia sen monen tyyppisistä tehokkaasti terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin

Aineiston on toimittanut Suuntana100 ry:n käyttöön
Suuntana100 Onnistuja Risto Laakkonen, joka toimii
aktiviisesti Hyvän teen ystävät ry:ssä

Kirjoitukset lajiteltuna