hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Erkki Asiala

Erkki Asiala

Alavudella 1937 syntyneesta Erkki Asialasta tuli vaasalainen, kun hän ekonomiksi valmistuttuaan aloitti Vaasan kauppaoppilaitoksessa 38 vuotta kestäneen opettajan työnsä.

Vapaa-ajallaan löysi 15-vuotiaana aktiivisen urheilun aloittanut mies tiensä paikallisiin urheiluseuroihin. Eikä aikaakaan kun hänelle alkoi kertyä luottamustoimia yhdistysten hallituksissa ja johtotehtävissä. Sittemin Erkki toimi Vaasan Mailan puheenjohtajana 14 vuotta ja Vaasan Vasaman rahastonhoitajana 18 vuotta.

Yhdistystoiminnassa viihtynyt ja ansioitunut mies valittiin myös Suomen Kuntourheiluliiton liittovaltuuston varapuheenjohtajaksi ja myöhemmin kunniajäseneksi. Kunniajäseniä on seuran 50-vuotisen historian aikana nimetty vain 13. Ansioistaan urheilun edistämisessä hän on saanut Suomen urheilun kultaisen ansioristin. Miehelle itselleen tärkeä saavutus vuodelta 1959 on hänen 100 metrin ennätysjuoksunsa aikaan 10,9!

Kiinnostus historiaan sai alkunsa jo kouluvuosina, kun Erkki piti esityksen suomalais-ugrilaisista kansoista. Kirjoja ei aiheesta ollut, joten tiedon etsimiseen piti löytää muita keinoja. Viroon Erkki matkusti ensimmäisen kerran 1979 kun hän tuli tutustumaan Moskovan Olympialaisten valmisteluihin Piritan satamassa.

Tästä käynnistyi ahkera Viron matkailu. Vuonna 1985 hänen meni mukaan Pärnun ja Vaasan ystävyyskaupunkitoimintaan. Erkki on Vaasa-Pärnu Ystävyysseuran perustajia toimien alkuvuodet yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana ja sittemmin hallituksen jäsenenä. Pärnun ja Vaasan ystävyyssuhteet täyttävät tänä vuonna 60 vuotta. Hän on myös Pärnu Vaasa Söprus -yhdistyksen suomen osakunnan eli nykyisen Pärnu Vaasa Seltsin hallituksenjäsen. 23.2.2007 Erkki sai Pärnuun Vaakunamerkin (Vapimärk), joka on annettu vain kolmelle suomalaiselle.

Pärnusta löytyi Erkille myös vaimo ja hänestä tulikin eläkkeelle jäätyään vakituinen pärnulainen. Vironkielen hallitseva ja tulkkina toiminut Erkki toteaa vironkielen opiskelun päättyneen 1992.

Luottamustoimet ja vanhempien perustaman perheyrityksen asioiden hoito ovat pitäneet Erkin yhteydet Vaasaan säännöllisinä. Hän on tehnyt perheyrityksen kirjanpidon jo 60 vuotta perätysten. Kirjanpidon perusteet ovat pysyneet samoina, vaikka kirjanpitolaki on muuttunut kahdesti. Hän sanoo viihtyvänsä Pärnussa niin hyvin, että ”Suomeen menen vain kun on asiaa”.

Pärnu_Terttu Häkkilä_DSC_0022Pärnu_Terttu Häkkilä_DSC_2045Pärnu_Terttu Häkkilä_IMG_4055Pärnu_Terttu Häkkilä_DSC_2230Pärnu_Terttu Häkkilä_0026Pärnu_Terttu Häkkilä_DSC_2033Erkki oli vuonna 2011 mukana perustamassa Pärnun Suomi Seuraa, jossa on nyt yli 400 jäsentä ja vireää monipuolista toimintaa. Seura kokoaa jäsenensä Alex Majassa sijaitsevaan kerhoravintolaansa keskiviikkoisin ja perjantaisin suosittuihin karaokeiltoihin.

Pärnusta Erkki löytää paljon hyviä puolia: ”Pärnu on rauhallinen kaupunki, joka ei ole täynnä suuria taloja. Täältä löytyy riittävät ulkoilumahdollisuudet. Teen puutarhahommia, pyöräilen, kävelen. En hakenut mitään suurta. Yritän elää kuten eestiläiset elävät.”

Tapaamiseen puolijuoksua 3,5 km matkan kotoaan taittanut hyväkuntoinen 78-vuotias Erkki jatkaa reippaana ja iloisena suoraan Pärnu-Vaasa Seuran kokoukseen. Tässä kulminoituvat kolme hänen pitkän ja hyvän elämänsä peruspilareista – liikunta, aktiivisuus ja sosiaalisuus!

Lisää vinkkejä toisessa Erkki Asialasta kirjoitetussa jutussa!

Talvikuvat Pärnusta Terttu Häkkilä, joka myös kirjoitti jutun ja kuvasi Erkki Asialan.

Kirjoitukset lajiteltuna