hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Tuula Kärkkäisellä näyttää aina olevan vauhti päällä. Hän on menossa tai tulossa. Pysäytän tämän elinvoimaa tihkuvan upean seitsemänkymppisen tutustuakseni häneen ja selvittääkseni hänen energisyyden salaisuuden.

Aloitamme tanssimisesta! Tuula huokaiseekin, että ”on ihana tanssia”. Hän sanoo ”kokevansa itsensä terveeksi niin kauan kun pystyy tanssimaan polkkaa”.

Tuula Kärkkäinen kuvassa keskellä

Tuula Kärkkäinen kuvassa keskellä

Tanssiin kutsuja on taitavalle tanssijalle tullut Tuulan nykyisestä kotikaupungista Pärnusta esim. inkerinsuomalaisten tanssiryhmistä. Tuula käy edelleen esiintymässä paikallisen  kansantanssiryhmän kanssa. Uuden oppimista ja vauhtia riittää!

tanssikuvia_4img_1933Tuulan mieleen tulee mieluisia muistoja menneiltä vuosilta. ”Vuonna 1991 tehdyllä Japanin reissulla kuvaan päätyminen itsensä Japanin keisarin kanssa värisyttää vieläkin. Helsingin Seurasaaressa unkarilainen nuorukainen vei Tuulaa tanssiin niin vauhdikkaasti, että esiliina meni rikki”. Esiliinan Tuula oli itse ommellut 13-vuotiaana.

Tuulan albumeista löytyy eri vuosikymmeniltä valtava määrä kuvia, joissa hän on esiintymässä eri puolilla maailmaa mitä upeimmissa asuissa. Tanssiasujaan käsistään taitava Tuula tekee myös itse.

tanssikuvia_3 tanssikuvia_2 tanssikuvia_

Toimiva keho vaatii myös huoltoa! Tuula on opiskellut eläkevuosinaan shindo-kehotyöskentelymenetelmän, johon kuuluu ”rentoutusharjoituksia, venytyksiä ja hoitoja vaikuttaen kehon kaikilla tasoilla ja antaen voimia arkeen”.

Menetelmää hän soveltaa kohdatessaan ihmisiä mutta myös itselleen. ”Kolarista on nikamiin jäänyt vammoja, joita pystyn ja on pakko hoitaa aamuisin”. Tuulan mielestä ”jokaisen pitää hoitaa itseään”.

Eikä ihminen elä pelkästä hengestä, joten elinvoiman ylläpito vaatii hyvän ruoan lisäksi Tuulankin mielestä vähän lisäravinteita! Hän vannoo myös esim. teen terveysvaikutuksiin ja näkee teen toimivan lääkkeenä. Paljon muutakin tietoa terveyden hoitamisesta ravinnon avulla Tuulalle on kertynyt jaettavaksi myös muille.

Minulle lähtee tapaamisesta mukaan pussillinen puhdistamatonta suolaa, josta saisin osteoporoosin ehkäisyyn tarvitsemani kalkin elimistölle tehdasvalmisteisia kalkkitabletteja toimivammassa muodossa. Hyvää ravintoakin oli tarjolla, kun Helsingin Kansallis-Osake-Pankissa 26 emäntänä työskennellyt ammattilainen oli leiponut tapaamiseen herkullista rieskaa

Päätämme keskustelumme, kun Tuulalle tulee jo kiire seuraavaan aktiviteettiin. Se on Viiking hotellin tiistai-bingo, jossa Tuula toimii bingoemäntänä. Tänään ei enää ole tanssiharjoituksia, mutta 84-vuotiaan syöpää sairastavan Viidan luona olisi hyvä käydä vielä ennen bingoa!

Bingon jälkeen kylpylässä järjestetään usein tanssit, joissa tanssitaitoisella viehättävällä naisella riittää vientiä. Tuula tanssii mielellään myös seuratansseja ja saa tansseista uusia ystäviä. Miehet sinkkuna viihtyvä Tuula on opetellut pitämään ystävinä. Periaate on osoittautunut hyväksi ja tuonut Tuulalle monia hyviä miespuolisia ystäviä.

Lähden majapaikkaani hengästyneenä, vaikuttuneena ja virkistyneenä mukanani pullaa, suolaa ja nippu valokuvia ja lehtileikkeitä julkaistavaksi tässä jutussa.

tanssikuvia_5 tanssikuvia_7

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin – hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin

Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä,

joka myös kuvasi Tuulan ja käsitteli albumikuvat ja lehtileikkeet.

Linkit:

Kirjoitin Tuula Kärkkäisestä myös toisen Suuntana100 Onnistumistarinan, jonka löydät täältä

Viron inkerinsuomalaiseten liitto inkeri.ee

Kirjoitukset lajiteltuna