hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Tapahtumat
 • Ei aikataulutettuja tapahtumia
Archives

Web_Paavo_DSC_1736Tapasin syyskuussa Paavo Martikaisen, joka tekee elämäntyötään valmentajana. Vuodesta 1989 yhtenä tärkeänä valmennusympäristönä on ollut Lapin erämaa Kittilässä. Luonto onkin tälle elämän seikkailijalle tärkeä. Samoin erilaiset haasteet. ”Haasteessa on hyvä olla. Haluan ja teen, vaikkei itselleni asettamissa koitoksissa aina ole ollut realistisia mahdollisuuksia.”

Lainaan tähän Paavon pohdintaa hänen kuuden viikon seikkailustaan kanootilla Kittilästä Kotkaan teemalla ”tasapaino, omat rajat ja luottamus itseen”. Näin Paavo kirjoittaa matkakertomuksessaan:

”Noin kuusi viikkoa kanootissa tarkoittaa minulle sitä, että haen jatkuvasti tasapainoa. Teen työtä keholla, jaloilla, käsillä. Kun melon eteenpäin, olen mukana täydellisesti juuri läsnäolevassa hetkessä. Ehkä tuosta toistuvasta kokemuksesta voin saada vastauksen tai vastauksia kysymykseen: Miten voin luottaa itseeni ja muihin. Onko vastauksen hakeminen näin rankempaa kuin ihmisellä arkielämässä?
Reissu on rankka, mutta minulla on selkeä tavoite. Se on noin 1650 kilometrin päässä. Minulla on tarvittavat välineet ja vain se hetki kun melon eteenpäin, tässä ja nyt. Ei mitään muuta. Silloin voin kokea oloni turvalliseksi. Minun ei tarvitse pelätä. No, myrskyjä tietenkin voi tulla, mutta niihin on reagoitava tilanteen mukaan. Olen tehnyt reittisuunnitelman, varustautunut hyvin ja ottanut turvallisuusnäkökohdat huomioon. Siinä varsinaisessa melontatilanteessa minun ei tarvitse tulevaa paljonkaan miettiä, mutta monenlaista pohdiskelua varmasti on luvassa.
Onko meillä arkielämässä sellaista konkreettista luottamuksen tunnetta, jonka voi esimerkiksi melottaessa saavuttaa? Melominen on hyvin selkeä fyysinen suoritus. Se on tavoitteeseen menemistä.
Sanotaan, että ensimmäisen askeleen ottaminen kaikissa uusissa asioissa on vaikeinta. Sama asia pätee ensimmäisen melontavedon tekemiseen. Matkalle lähtemistä helpottaa, kun on hyvin asiat suunnitellut, sisäistänyt reitin ja pitää tavoitekuvan mielessään. Täytyy vain luottaa ja lähteä matkalle.
Toivottavasti tämä safari antaa joillekin päiväkirjaa seuraaville rohkeuden oman elämän matkan tutkiskeluun ja haluun lähteä itsensä näköiselle ja kokoiselle matkalle.”

 Olin vaikuttuneena lukenut tämän tarinan ennen tapaamista. Toivoin, että löytäisimme yhteisen näkemyksen Paavon kokemusten ja valmennustiedon soveltuvuudesta Suuntana100 ry:n toimintaan. Paavo haastoi Suuntana100-ajatuksiani ja -suunnitelmiani. Keskustelimme elämän tarkoituksesta, tavoitteiden määrittelyn tärkeydestä, rehellisyydestä itselle, yksinäisyyden kestämisestä ja toisten auttamisesta. Heräsi kysymys, kenen elämää elämme?

 Suuntana100 -toiminta kohdentuu vapaita vuosia viettäviin ja niihin valmistautuviin ihmisiin. Mitä vapaus tarkoittaa? Tämä nousi avainteemaksi keskusteluissamme. Valitsimme sen Paavon esityksen aiheeksi julkistusseminaariimme, johon hän lupautui puhujaksi. Keskusteluista lähti sekä Paavolla että minulla käyntiin vilkas ajatusprosessi, joihin palasimme puhelinkeskusteluissa ja toisessa tapaamisessa.

 Omissa ajatuksissani syntyi pitkähkö lista vapaus-käsitteeseen liittyviä pohdintoja :

 • vapaus työstä – itseohjaus, oma kontrolli, ei raportointia, ei arviointeja, ajankäyttö
 • vapaus tuntea, ilmaista tunteitaan
 • vapaus päättää omista asioistaan
 • miten vapaus ilmenee – ajatukset, liikkuminen, matkustelu
 • vapaus vs. rohkeus tehdä ja toteuttaa
 • vapaus vs. velvoitteet – lapset, lapsenlapset, omaishoito, naapurit, negatiiviset energiasyöpöt
 • vapaus vs. parisuhde
 • vapaus vs. raha
 • vapaus vs.vastuu
 • vapaus vs. riippumattomuus
 • vapaus vs. rajoitukset – sairaus, vammat, asenteet, ajatukset, kokemukset
 • vapaus vs. pelko – kuolema, infarkti, syöpä, onnettomuudet
 • vapaus vs. usko – kohtalo, jumala
 • vapaus vs. tarkasti määritelty elämä. 

Näitä aiheita työstämme jatkossa blogissa ja keskusteluissa Facebookissa.

Odotan mielenkiinnolla Paavon esitystä julkistusseminaarissamme. Saamme kuulla hänen näkökulmansa vapausteemaan liittyen eläkkeellä olemiseen.

Suuntana100 – niin vapaina kuin suinkin

Terttu Häkkilä 

Linkit:

http://personal.inet.fi/tapahtuma/perkkaseikkailut/reitti.html#loppu

http://www.perkka-valmennus.fi/

Hienoa jos voit jakaa tämänEmail this to someoneShare on Facebook
Kerro sivustosta kavereillesi
Email this to someoneShare on Facebook
Kirjoitukset lajiteltuna