hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Vieno Zlobina Their Ideals Were Crushed

Vieno Zlobina
Their Ideals Were Crushed

Nostamme arvokkaaksi Suuntana100 Teoksi Pärnussa asuvan suomalaisten vanhempien tyttären 97-vuotiaan Vieno Zlobinan kirjoittaman kirjan

Their Ideals Were Crushed
A Daughter’s Story of the Säde Commune in Soviet Karelia

Kirja kertoo Vienon vanhempiensa muistolle omistaman tarinan suomalaisesta ihanneyhteisöstä, Säde-kommuunasta, sen perustamisesta kommuunan kukoistuksen aikaan ja edelleen lopulliseen tuhoon. Vieno muutti pienenä tyttönä vanhempiensa mukana Cobaltista Kanadasta Neuvosto-Karjalaan. Säteen tarinan ohella Vieno kertoo suomalaisesta Neuvosto-Karjalasta, jonka elon kaari noudatteli samaa rataa Säteen tarinan kanssa. Kirja on myös Vienon elämäntarina, jossa hän kuvaa tarkasti lapsen ja naisen näkökulmasta arjen asioita, koulua, harrastuksia, opiskeluaan ja kielikysymyksiä. Uutterien vanhempiensa sinnikäs tytär pinnisteli yli vaikeuksien ja teki hienon uran kielitieteilijänä ja yliopiston opettajana Neuvostoliitossa.

Vieno on tehnyt kirjan eteen työtä viidentoista vuoden ajan. Hän on kirjoittanut ylös tarkat muistonsa asioista ja täydentänyt niitä tutkimalla asioita eri lähteistä. Vieno halusi jakaa historiallisista tapahtumista omakohtaisen kuvauksen ja siten myös kunnioittaa vanhempiensa muistoa.

Vieno Zlobina Heidän ihanteensa murskattiin

Kirja on käännetty Suuntana100 ry:n projektina myös suomeksi nimellä

Heidän ihanteensa murskattiin
Tyttären tarina Säde-kommuunasta Neuvosto-karjalassa.

Kirjan kirjoittaminen on Suuntana100 Teko, koska kyseessä on poikkeuksellisen tarkat omakohtaiset muistot ja kokemukset Säde-kommuunan vaiheista ja karjalaisia koskettaniesta asioista. Kirjat jäävät yhdeksi viimeisistä vielä elossa olevan, tapahtumat itse läpikäyneen henkilön tuottamista ajankuvauksista. Tarinat siirtolaisuudesta ja ihanteista ovat edelleen ajankohtaisia kun ihmisiä surmataan ja vainotaan eri puolilla maailmaa ja he pakenevat suurin joukoin kotimaistaan paremman elämän toivossa.

Kirjaa on käytetty myös 15.9.2017 ensi-illassa olleen Antti Tuurin romaaniin pohjautuvan Ikitie-elokuvan taustamateriaalina.

Suuntana100 ry on kiitollinen, että on voinut tutustua Vienoon ja olla auttamassa kirjojen saamista julkaistuiksi. Vieno asuu nyt Virossa Pärnussa, muutettuaan sinne syntymämaastaan Kanadasta, jonne loikkasi Neuvostoliitosta päästyään lopulta käymään Suomessa. Lisätietoa Vieno Zlobinasta löytyy suuntana100.fi -sivuilta.

Kirjoja voi tilata Siirtolaisuusinstituutin verkkokaupasta.

Vieno Zlobinan Otepäässä 13.4.2017 tehty haastattelu löytyy YouTubesta Suuntana100 -kanavasta. Haastattelussa Vieno vastaa kirjaa täydentäviin FT, kirjailija Lasse Lehtisen laatimiin kysymyksiin ennen kirjan 19.4. pidettyä julkistustilaisuutta.

Olemme päätyneet nostamaan esille erilaisia vapaita vuosia viettävien tekemiä tai heidän hyvinvointiaan edistäviä hienoja tekoja.

Suuntana100 Teot ovat arvokkaita ja niistä saadaan ideoita ja inspiraatiota toteuttaa vastaavaa muualla. Niillä innostetaan ihmisiä aktiivisuuteen ja luovien ratkaisujen keksimiseen vapaita vuosia viettävien hyvinvoinnin lisäämiseen. Vapaita vuosia viettävät ovat valtava voimavara hyvän tekemiseen kaikille apua tarvitseville. Tekojen ei aina tarvitse olla suuria. Pienetkin teot voivat olla erittäin merkityksellisiä ihmisille, joiden hyväksi niitä tehdään.

Jos Sinulla on tiedossa joku esille nostamisen arvoinen teko ja sen tekijä, niin kerro siitä meille. Kirjoitamme mielellämme asiasta. Voit olla yhteydessä Suuntana100 ry:n toiminnanjohtajaan Terttu Häkkilään, puh. 040 5597031 tai laittaa viestiä osoitteeseen suuntana100@gmail.com.

Seuraa julkaistavia Suuntana100 Tekoja suuntana100.fi -sivuilla ja Facebookissa, jossa kannattaa liittyä Suuntana100 -sivujen seuraajaksi.

Kirjoitukset lajiteltuna