hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Eipä ole tullut mieleen juurikaan pitää huolta silmistäni. Joskus olen lukenut ja kokenut, että mustikoiden syöminen on hyväksi näölle! Silmälaseja olen lukiovuosista alkaen uusinut ja vahvuuksia on nostettu aina aika ajoin, kun näkö on huonontunut. Ja kivahan oli aina välillä saada uudet upeat kehyksetkin!

Uudet silmälasit Nisseniltä tarjoushintaan!

Uudet silmälasit Nisseniltä tarjoushintaan!

Uusia silmälaseja sovitellaan Nissenillä!

Uusia silmälaseja sovitellaan Nissenillä!

Olen syönyt elämäni aikana paljon kortisonia lapsesta asti sairastamani astman vuoksi. 90-luvun alussa näkötarkastuksessa silmistäni löytyi alkava kaihi. Vasta vuonna 2008 kaihi eteni siihen pisteeseen, että jouduin kaihileikkaukseen. Leikkaus oli nopea pari tuntia kestänyt toimenpide ja taas porskuttelin eteenpäin tähtisilmin tekolinssit loistaen. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin on tullut keinolinsseihin jälkisamentumaa, joka vaatisi poiston laserilla.

Usein näön huonontumista ei heti huomaakaan. Itse huomasin autoa ajaessani, etten enää näe liikenneopasteita. Leikkauksen jälkeen sitä hämmästeli esim. mustan värin sävyn muuttumista harmaasta mustaksi. Kannattaa tarkistuttaa näkönsä aika ajoin optikolla ja käydä silmälääkärin vastaanotolla. Usein optikon näöntarkistuksia tarjotaan ikäihmisille veloituksetta.

Olen tavannut monia ikäihmisiä, jotka ovat kaihileikkauksen jälkeen ihmetelleet operaation helppoutta ja pahoitelleet turhaa viivyttelyä leikkaukseen hakeutumisessa. Hyvä näkö lisää hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin!

Silmäoperaatioihin on julkisella puolella usein melko pitkät jonot ja vaikea päästä. Yksityisellä puolella hommat hoituvat, jos varat riittävät. Kaihileikkaukseni hinta yksityisellä oli vuonna 2008 1000 euroa/silmä. Nyt hinta on varmaan vähän noussut. Osalle hintaa saa Kelan tuen. Joissakin kunnissa tarjotaan palveluseteleitä leikkaukseen, mikä nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Suuntana100 ry on ottanut aistit vuoden 2018 teemaksi. Teema kannustaa etsimään keinoja ja vaihtoehtoja silmien hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitoon muillakin konsteilla kuin hankkimalla vain uusia vahvempia silmälaseja tai hakeutumalla silmäleikkauksiin.

Asioita tutkiessani olen törmännyt ravinnon ja liikunnan merkityksen korostumiseen myös silmien hoitamisessa. Uusi tuttavuus on silmäjooga, josta on tulossa erillinen blogikirjoitus.

Kannattaa tutustua myös Riikka Karjanlahden uutuuskirjaan Kirkas näkö – Kirkas mieli, jota voi tilata kehonviisaus.fi -sivustolta. Löytyi myös omasta kirjastostani, jonne tein varauksen.

Linkit:

Silmäjooga 

Kehonviisaus.fi luonnollista näönhoitoa

 Silmäasemalta ja Silmäaseman silmäsairaaloista monipuoliset palvelut

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin – hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä, Suuntana100 ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja

Kirjoitukset lajiteltuna