Stadissa 1935 syntynyt laulutaiteilija Eero Sinikannel ei kahdeksankymppisenäkään koe olevansa eläkkeellä laulajan työstään. Lapsuuden esiintymiset kuoroissa ja kuorojen solistina ja siitä jatkunut 1975 ammatiksi muuttunut laulaminen ja laulattaminen jatkuvat edelleen.
Tulossa ovat 28.1. kello 18:00 Elämäni on lauluni Eeron 80-vuotisjuhlakonsertti Lahden kaupungin-kirjaston Auditoriossa sekä 29.1. Helsingin Suomalaisen klubin 140-vuotisjuhla, jossa kerhon ikämiehet huomioidaan ja taiteilijajäsenenä vuodesta 1991 asti ollut Eero myös esiintyy.
Laulu kulkee edelleen mainiosti. Ikä kuuluu laulussa äänialan alenemisena bassobaritonista bassoksi. Laululihaksia pitää kyllä harjoittaa. Harjoittelua Eero vertaa urheiluun, jossa hyvä suoritus aina vaatii erinomaista lihaskuntoa. Yleiskuntoa Eero on ylläpitänyt golfaamalla, johon kipinä iski Lakewordissa vuonna 1987 kyläreissulla serkun luokse. Myös hiihtäminen on Eeron mieleen ja siihen on tarjoutunut mahdollisuuksia vuosittaisilla Lapin matkoilla, joihin liitetyissä lauluilloissa laulatetaan ihmisiä sekä esitetään Eeron repertuaariin oleellisena osana kuuluneita suosittuja Lapin lauluja.
Eero Sinikannel on saanut laulun myötä uskomattoman elämän. Isättömän pojan varhaislapsuus ja ensimmäiset kouluvuodet kuluivat kasvattivanhempien hoivissa maalla Lopen Hirvijärvellä, josta hän sotavuosien jälkeen palasi äitinsä luo Helsinkiin.
Pikku hiljaa jo vauvana vahvoilla äänivaroillaan huomiota herättäneen pojan laulunlahjat huomattiin. Eerolle löytyi tärkeitä tukijoita, jotka ohjasivat häntä eteenpäin kuoroihin ja lauluopintoihin. Kuoroissa hänet haluttiin esittämään sooloja. Ensimmäinen soolo oli poikakuoron esityksessä vuonna 1945 Helsingin Messuhallissa, jossa hän lauloi varmasti sydäntäsärkevästi laulun ”Älä itke äitini, älä äiti kulta”. Sitten hän ohjautui Helsingin NMKYn mieskuoroon, jonka johtajasta Auvo Nuotiosta tuli Eerolle tärkeä isähahmo.
Sittemmin on 70 vuoden aikana tarjoutunut toinen toistaan hienompia tilaisuuksia laulaa ja laulattaa. Yhtenä mieleenpainuvimmista esiin nousee Eeron 60-vuotiskonsertti 1995 Finlandia talossa, jossa oli 1600 kuulijaa, Raimo Lintuniemi juontajana ja Eeron laulunopettajanakin toiminut Taru Valjakka lopussa laulamassa ikimuistoisesti yleisön kanssa Eerolle onnittelulaulua.
Laulajana Eeron esikuva on virolainen Georg Ots, jonka hengitystekniikkaa ja soljuvaa ääntä Eero ihailee: ”Ots laulaa Verdia niin kuin sitä lauletaan ja iskelmää niin kuin sitä lauletaan.” Eero on laulanut, konsertoinut ja levyttänyt Georg Otsin lauluja. Toinen suosikki on Georg Malmsten, jonka lauluja on päätynyt levylle ja konserttiesityksiin.
Eero veti 90-luvulla Helsingin Soutustadionilla suosittuja yhteislauluja, joihin osallistui parhaimmillaan kuutisensataa laulajaa. Eero on johtanut monia erilaisia kuoroja esim. työpaikoilla. Posti- ja Telellä laulettiin yöpaikkakuorossa 10 vuoden ajan Eeron johdolla.
Leipää laulajalle, näyttelijälle ja puheammattilaiselle ovat tuoneet monet selostus- ja juontotehtävät sekä esiintymiset erilaisissa tilaisuuksissa. Eero sanoo laulaneensa yli 2000 hautajaiset, joskus tilaisuuksia on ollut neljäkin samana päivänä.
Tunnistettavaksi Eeron ääni on tulllut kansalle Shellin mainoksista: ”AIVAN ERIKOISHINTAAN SHELLISTÄ”. Myös Disney-elokuvien hahmojen, esim. Robin Hoodisssa Nottinghamin sheriffi sekä Herkuleksessa Herkuleksen adoptio-isän Amfritryon, ääniduppauksissa olemme saaneet nauttia Eeron upeasta äänestä.
Karismaattinen, komea ja upeaääninen mies kulkee tänään kepin tukemana. Pari vuotta sitten jalat menivät alta, mutta sinnikäs kuntoutus on auttanut miehen jalkeille. Kotona odottaa Varpu-vaimo, joka lauloi itsensä suoraan laulajan sydämeen konsertin kuoroharjoituksissa. Samoissa harjoituksissa sooloa laulanut Eero mykisti puolestaan Varpun. Sitten lähdettiinkin kuoromatkalle Amerikkaan ja kohtalo vei laulajat viereikkäisille paikoille lennolle, joka kesti poikkeuksellisesti 18 tuntia. Siinä oli aikaa tutustua ja luoda perusta tulevalle parisuhteelle ja avioliitolle, jota on nyt kestänyt yli 30 vuotta. Varpu-vaimosta Eero on saanut oivat sparraajan niin laulamiseen kuin yhteiseen golf-harrastukseen, jossa samantasoiset pelaajat ovat kirittäneet toisiaan. Pariskunta elelee nyt Lahdessa jätettyään taakseen kodin Helsingissä ja vapaa-ajan paikan Orimattilan Mallusjoella.
Eeron levyjä ”Unohtumaton Rakastettu Georg Malmsten” ja ”Usko Kempin ikivihreitä lauluja” voi tilata suoraan Eerolta sähköpostilla eero.sinikannel@pp.inet.fi hintaan 10 euroa/kpl + postikulut.
Vuonna 2005 julkaistua kirjaa ”Eero Sinikannel Mies ja ääni” voi myös tilata Eerolta.
Kirjastoista löytyy lainattavaksi äänitteitä, joissa Eero Sinikannel on esittäjänä. Erilaiset sota-ajan tarinat kiinnostavat varmasti monia.
Linkit:
eerosinikannel.com
Eeron yhteystiedot ja tietoa konserteista ja tuotannoista. Lahdessa asuvaa Eeroa voi tilata esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin.
YouTube.com/Eero Sinikannel
Eeron lauluja löytyy YouTubesta. Erityisen suosittuja ovat loppuunmyydyn cd:n Lapin laulut.
YouTube.com/Georg Ots
Georg Otsia voi kuunnella YouTubesta, jos ei itsellä satu olemaan hänen levyjään. Tunnelmoinnin voi aloittaa Saarenmaan valssista ja Moskovan valoista.