hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Sirkustaiteilija Sergei Fatkin

Sirkustaiteilija Sergei Fatkin

Kroppa ei kestä löysäilyä” aloittaa edelleen sirkustaiteilijan töitä tekevä ja kunnostaan tarkasti huolehtiva 82-vuotias Sergei Fatkin keskustelumme pitkään ja hyvään elämään vaikuttavista asioista. ”Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän pitää toimia”, vakuuttaa Sergei.

Sergei Fatkin on maailman sirkuslavoja ammattiakrobaattina 40 vuotta kiertänyt virolainen sirkustaiteilija, jota veri vetää edelleen esiintymään. Akrobaattitemput ovat vaihtuneet lapsille ja vanhuksille suunnattuihin suosittuihin klovniesityksiin, joihin kuuluvat yhdessä tehtävät taikatemput, huumori, leikkiminen, ilmapallot ja saippuakuplat.

Lapset ovat Sergeille tärkeitä. Akrobaattiuransa jälkeen hän on toiminut Suomessa kahdessa sirkuskoulussa ansioituneena opettajana. Oppilaista kaksi kiertää nyt maailmaa huippusirkuksissa akrobaattitaiteilijoina.

Lapsesta asti itsekin monipuolisesti urheilemaan kouliintunut Sergei ohjaa nyt 3-vuotiasta pojanpoikaansa hiihtämään, uimaan ja pelaamaan. Karaistusta molemmat saavat pulahtamalla kylmään veteen. Lapsillekaan löysäily ei ole hyväksi.

Eikä Sergeikään löysäile. Mielensä ja kehonsa hän pistää käyntiin aamusta kyykkäämällä 50 krt parvekkeella vähissä vaatteissa. Tehokas uloshengitys auttaa elimistöä puhdistumaan. Verenkierto käynnistyy. Kaikessa Sergein vinkeissä korostuu ehkä poikkeuksellisesti koko kehon, verenkierron, sisäelinten, lihasten, mielen, ravintoaineiden ja veden kokonaisvaltainen vaikutus hyvinvointiin.

Akrobatia on jättänyt jälkeensä kehoon vammoja, jotka aiheuttavat kipua. Kivun selättämiseen Sergei käyttää kipualueen kuivaharjausta ”juuriharjalla”.

Talvella Sergei hiihtää lähes päivittän joko luonnossa tai Tallinnan hiihtoputkessa. Hiihtämisen pitäisi Sergein mielestä olla ”kaikille pakollista”. ”Hiihtäessä koko keho joutuu koville, minkä jälkeen kaikki toimii. Selkä vahvistuu.” Uinti on toinen Sergein lempilaji.

Akrobaattitemput ja pitkät raskaat kiertueet ympäri Venäjää, Siperiaa, Ukrainaa ja eri puolille maailmaa ovat vaatineet fyysisten ja henkisten voimavarojen virittämistä äärimmilleen. Sergeistä onkin tullut näiden asioiden asiantuntija eikä kiinnostus kehon ja mielen yhteistyöhön ja erinomaisen fyysisen kunnon ylläpitämiseen ole laantunut.

Sergei kertoo seuraavansa päivittäin venäjän televisiosta tiedeohjelmaa, jossa lääkärit ja asiantuntijat kertovat aihealueen tutkimuksista. Lisäksi hän lukee erilaisia tutkimuksia. Löytämiään oppeja hän kokeilee ja katsoo ja kuuntelee mitä itsessä tapahtuu. Pienistä palasista rakentuu itselle sopiva kokonaisuus.

Kiertuekokemusten kertaaminen ja 50-80-luvuilla 63 maahaan tehdyt vierailut tuovat eläviä muistoja Sergein päiviin. Tarinoissa riittää onnekkaille kuulijoille ihmeteltävää: niin erilainen on maailma noina aikoina ollut ja niin eksoottisia ja ainutkertaisia asioita on tapahtunut. Pintaan nousee Viron valkopääpoikien esiintymiset Pariisin Olympia Music Hallissa samassa näytöksessä Mireille Mathieun kanssa.

Ukrainan Karpaateilla asevelvollisuutensa suorittanut, Venäjällä Uralilla lapsuusvuosiaan viettänyt ja Neuvostoliiton kulttuurilähettiläänä toiminut Sergei seuraa edelleen sekä Venäjän että Viron ja Suomen medioista aktiviisesti politiikkaa, jonka hän sanoo muistuttavan akrobatiaa: ”Minne pyllistää, sinne jää???” Erityisesti Ukrainan tilanne mietityttää. Huoli lapsista tässä jatkuvan pelon lietsonnan ilmapiirissä huolestuttaa miestä. Toimittuaan joulukuun Tallinnan torilla joulupukkina hän surukseen sai kuulla useamman lapsen yllättävän joulutoiveen olevan, ettei sotaa tulisi. Pelko on huono asia hyvinvoinnin kannalta kaikille ja erityisesti lapsille!

Olkaa hyvät ja sulatelkaa näitä Sergei Fatkinin poikkeukselliseen kokemukseen, suureen tietomäärään ja tarkkaan havainnointiin pohjautuvia elämäntapoja ja soveltakaa niitä itsellenne kokeilemalla ja kuulostelemalla vaikutuksia pieninä palasina.

Työ pitää virkeänä! Voitte tilata Klovni Enon esiintymään tilaisuuteenne Suomessa tai Virossa ottamalla yhteyttä sähköpostilla semfatkin(at)gmail.com.

Lisää Sergei Fatkinin mainioita ajatuksia ja hyvinvointivinkkejä toisessa Suuntana100 Onnistumistarinassa.

Linkit:

Druus ja Fatkin elokuva Eestin televisiossa: http://etv2.err.ee/v/haridussaated/dokfilmid/saated/2fadf37a-f339-48a3-a9b3-31b273fa4cbd

Lisää Sergei Fatkinista:
http://etv.err.ee/v/elusaated/elu_lugu/saated/99da04df-e2c2-43b8-9f75-334c75c4d92b

Sergei Fatkinia haastatteli Terttu Häkkilä Tallinnassa 11.2.2016.

Terttu myös otti kuvat ja kirjoitti jutun.

Kirjoitukset lajiteltuna