hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Sini Rautanen ja laatikko_web_DSC_1648Sini Rautanen on ollut eläkkeellä vajaan vuoden. Tapaan Sinin hänen kotonaan Hattulan Parolassa. Ensimmäiseksi Sini haluaa esitellä minulle hänelle tärkeät taulut ja kirjat, joita on talossa joka puolella. Kohtaan herkäksi kaunosieluksi tunnustautuvan esteetikon, joka kertoo lukeneensa ensimmäisinä eläkekuukausinaan ”valtavat määrät kirjoja”. Työvuosina viestinnän opettajana Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK) kunnianhimoisesti ja intohimoisesti työhönsä sitoutuneelle Sinille ei omaehtoiseen, eikä etenkään kaunokirjallisuuden, lukemiseen juuri aikaa jäänytkään. ”Nyt ovat lukemista odottaneet kirjapinot jo hieman pienentyneet ja sivistykseen lehtorivuosina tulleet aukot alkavat hiljalleen täyttyä.”

Eläkepäiviin kuului aluksi myös paljon lepoa ja nukkumista. ”Väsymyksen selättäminen on vienyt ainakin puoli vuotta”, toteaa Sini. ”Lenkkeilyn olen aloittanut uudelleen yhdessä mieheni kanssa”.

Nyt levon ja elpymisen vaikutukset alkavat tuntua. Mielessä liikkuu monenlaisia tekemistä ja toteuttamista odottavia mahdollisuuksia. ”Katsotaan, mitä haaviin jää”, sanoo Sini sylissään avaamaton laatikko. Laatikosta löytyy jo aloitettuihin värianalyysiopintoihin liittyvä materiaali. Olisiko se Sinin juttu, josta tulisi uutta mielekästä tekemistä? Ryhtyisinkö kirjoittamaan blogia minua aina kiinnostaneesta historiasta ja sota-ajan asioista? Voisinhan jatkaa vielä viestinnän opettamistakin, jos siihen järjestyisi joustavasti osa-aikainen ratkaisu. Jakaisinko kokemuksiani selviytymisestäni loppuunpalamisesta ja elämästä uusperheessä? Kuntapolitiikastakin on kokemusta keskustapuoleen luottamustehtävissä. Yhteiskunnan asioihin vaikuttaminen herättää myös intohimoa. Ehkä jopa näitä kaikkia!

Sini Rautanen_web_Uusi hame_DSC_1800

Eniten innostusta meissä molemmissa herättää Sinin intohimo ”rätteihin ja lumppuihin”. Sini kertoo aina viettäneensä runsaasti aikaa vaatekaupoissa.  Stailaus ja siihen liittyvät opiskelumahdollisuudet kiinnostavat Siniä kovasti. Tästä lähtivätkin ajatuksemme lentoon. Ryhdymmekö yhdessä toteuttamaan Suuntana100-teemalla Sinin jo alustavasti ideoimia muotimatkoja Tallinnaan ja ehkä muihinkin muotikaupunkeihin? Jatkamme keskustelua Hämeenlinnalaisessa Delitzia-vaateliikkeessä, jonka kanta-asiakas Sini on. Voisiko siellä järjestää muodista ja vaatteista kiinnostuneille eläkeläisille asiakas- ja tyyli-iltoja? Aiemmin aloittamani vaatekaappien siivous tai riipiminen, kuten Sini sanoo, voisi olla yhteinen hanke, joka on hiljattain eläkkeelle jääneille hyvin ajankohtaista. Vanhan, vapaissa vuosissa käyttökelvottomaksi jääneen vaatevaraston järjestäminen uudessa tilanteessa toimivaksi vapauttaa energiaa ja tekee elämässä tilaa uusille asioille.

Sini aktivoi vielä kiinnostavan keskustelun eläkeikäisten työmahdollisuuksista. Erityisesti vähän ansainneiden naisten pienet eläkkeet aiheuttavat jopa kurjistumista. Järkevien ansainta- ja yrittämismahdollisuuksien luominen näille ja muillekin naisille vaatisi yhteiskunnallista aktiivisuutta. Saisimmeko synnytettyä uudenlaisen yritys- tai ajatushautomon, joka loisi sopivia työpaikkoja päätoimisen työelämän jo jättäneille. Näin saataisiin paljon osaamista ja luovaa panosta yhteiskunnan käyttöön eikä eläkkeelle siirtyneitä jätettäisi reservaattiin aktiivisen toiminnan ulkopuolelle.

Antaa ajatusten muhia ja jäsentyä! ”Aikaa on, eikä pakkoa ole. Koen nyt olevani vapaa kuin taivaanlintu. Voin tehdä sitä, mistä tykkään”. ”Kotona ei voi ainakaan istua”, painottaa Sini napakasti.

Olemme sopineet Sinin kanssa jatkotapaamisia. Jotain uutta ja hauskaa on syntymässä myös Suuntana100-teemalla. Yhdistämällä osaamisiamme ja kiinnostuksemme kohteita saamme yhdessä varmasti enemmän aikaiseksi. Verkostossa on voimaa!

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin yhteistyössä erilaisten toimijoiden kanssa

Terttu Häkkilä

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Kirjoitukset lajiteltuna