hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Tapaan Sami Ylämurron Aivoviikon tapahtumassa Hämeenlinnan Goodman-ostoskeskuksessa. Alueen aivovammaisille palveluja tarjoavat yhdistykset edustajineen ovat koonneet Aivohoitola-standille informaatiota erilaisten aivovammojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Sami on mukana kertomassa Aivovammaliiton toiminnasta ja jakamassa kokemustietoa elämästään oman kiipeilyonnettomuudessa tulleen aivovammansa kanssa.

Sami Ylämurto kohtaa diagnoosinsa päivittäin nähdessään peilistä otsassaan olevan arven.

Sami Ylämurto kohtaa diagnoosinsa päivittäin nähdessään peilistä otsassaan olevan arven.

Nappaan Samin sivummalle haastattelua varten. Sami on energinen ja urheilullinen kaveri, joka avoimesti puhuu elämäntilanteestaan. Hän kertoo vammautumisestaan kiipeilyonnettomuussa. Otsalohkoon tulleen vaurion perusteella sairaalan neurologit diagnostisoivat hänet ”agressiiviseksi hulluksi”. Diagnoosinsa Sami kokee epäoikeudenmukaiseksi papereiden ja oppikirjojen perusteella laadituksi elinkautistuomioksi.

Samista tuli yhtäkkiä nuori eläkeläinen, jonka taloustilanne muuttui oleellisesti. Vakuutuksesta saatu korvaus ei riittänyt pitkälle. Eikä nuorelle ollut vielä työelämästä ehtinyt paljonkaan kertyä eläkettä. Asuntolainalla rahoitettu asunto myytiin, mutta lainaa jäi vielä vuosiksi jäljelle. Sami päätyi asumaan omaan asuntoonsa vuokralaisena. Autosta piti luopua. Toimeentulo on nyt niukka. Sami on saanut ymmärtää, että vammautuneen kuuluukin olla köyhä.

Mutta urheilutaustainen mies ei ole jäänyt huoliin piehtaroimaan. Hän on löytänyt itselleen sopivan liikuntamuodon pyöräilystä. Sami kertoo pyöräilevänsä vuodessa 5000 kilometriä ja lähtevänsä liikkeelle säässä kuin säässä. Pyörällä Sami on käynyt Hämeenlinnasta Tampereella asti. ”Pyöräily pitää aika hyvin kunnossa”, toteaa Sami.

Henkistä hyvinvointia Sami saa vapaaehtoistyöstä, jota tekee jopa viitenä päivänä viikossa. Kerran viikossa hän käy ulkoiluttamassa hämeenlinnalaisten vanhustentalojen asukkaita. Vanhukset iloitsevat Samin seurasta ja mahdollisuudesta päästä ulos. Sami puolestaan sanoo ”kissan elävän kiitoksella”, sillä palkkaa vapaaehtoistyöstä ei makseta, vaikka ihan hyvin voisi joku korvaus olla paikallaan. Ei kaiken vapaaehtoistyön tarvitsisi olla ilmaista.

Sami Ylämurto Aivoviikolla Aivohoitolassa Aivovammaliiton edustajana.

Sami Ylämurto Aivoviikolla Aivohoitolassa Aivovammaliiton edustajana.

Sami kokee myös Aivovammaliiton toiminnassa mukana olon mielekkääksi. Liitosta hän on saanut ystäviä ja vertaistukea ja siellä hän voi myös kannustaa muita liikkumaan.

Yhdessä liiton toimintaan mukaan menneen Suuntana100 Onnistujan Jukka Stoltin kanssa he ovat käynnistäneet Hämeenlinnassa Aksionit-toimintaryhmän, joka uskoo liikunnan olevan paras tapa hoitaa aivoja.

Samalla on Jukka Stoltin aloitteesta käynnistynyt uusi Suuntana Elämä -hyväntekeväisyyskampanja ”Seinähullut seinällä”. Hämeenlinnan aivovammaisilta löytyi riittävästi itseironiaa kampanjan nimen suhteen, vaikka aivovamma ei ole yhtä kuin älyvamma. Kampanjan tarkoituksena on kerätä varoja vertaistukeen ja aktiiviteetteihin alueen aivovammaisille ja heidän läheisilleen.

Kampanjassa tempaistaan 26.5. kun Sami ja Jukka osallistuvat Hattulan Parolannummella järjestettävään MilitaryRun -tapahtumaan. MilitaryRun tarjoaa korkeuseroja, vettä, mutaa, esteitä ja armeijamiljöön juoksemiseen. Paikalle kannattaa tulla kannustamaan näitä ”seinähulluja” tässä uskomattomassa haasteessa.

Harjoitukset ovat täydessä käynnissä. Esteisiin ”seinähullut valmistautuvat harjoittelemalla ”seinällä” Hämeenlinnan kiipeilykeskuksessa Hänkissa.

Vaikka Sami pärjää Suuntana100 -mottoakin mukaillen ”niin hyvin kuin suinkin”, on hänellä elämäänsä liittyen erilaisia toiveita ja unelmia. Hän haaveilee vielä saavansa vammastaan uuden diagnoosin, joka perustuisi yksilöllisesti häneen itseensä eikä papereihin ja oppikirjoihin. Lausunto voisi avata hänelle mahdollisuuksia vaikkapa työelämässä. Ihan oikea työpaikka, josta saisi palkkaa, on yksi Samin toiveista. Unelma autosta taitaa olla toteutumassa, sillä hän on hankkinut pitkällä maksuajalla vanhan kunnostuskelpoisen auton.

Linkkejä:

aivovammaliitto.fi

aivovammayhdistykset.fi/phavy/

suuntanaelama.com/projektit/seinahullut

parolanvisa.fi/military-run

hankki.fi

Aivohoitolassa toiminnastaan kertoivat myös

Epilepsiayhdistys

Muistiluotsi

Memoera

Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä, joka myös kuvasi SamiYlämurron Hämeenlinnan Goodmanissa Aivoviikon tapahtumassa.

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Kirjoitukset lajiteltuna