hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Olen seuraillut useana vuonna Hartolassa mökillä vieraillessani mökkisaaren niemessä yksin kesät-talvet viihtyvää naista, joka näyttää kulkevan mökille mopolla ja selviytyy venematkoista tyrskyissä ja tyvenessä. Haastattelupäivänä hän tarpoo potkukelkan kanssa jäällä ”umpihangessa”. Pysäytän hänet ja aloitan tutustumisen Saila Kuroseen.

saila-kuronen_hartolassa_web_20180325-11

Saila Kuronen mökkeilee kesät-talvet

Yksin kulkemisen syyksi paljastuu Sailan jääminen leskeksi vuonna 2009. Pariskunta oli hankkinut saarimökkinsä vuonna 1995 ja rakentanut sinne uuden päämökin 1998. Saila ”tykkää luonnosta, haluaa olla ulkona ja puuhastella mökillä tavallisia arkiaskareita”. Hän ei halunnut luopua mökkeilystä yksin jäätyään. Mies ehti ennen kuolemaansa neuvoa alkuun.

Saila päätti opetella pärjäämiseen vaadittavat taidot. Nyt hän osaa ajaa moottorivenettä, käyttää moottorisahaa, klapikonetta, pystyy kairaamaan jäähän reiät ja tekemään korjaustöitä. Ylpeänä hän kehuu rakentaneensa vessan uudet rappuset.

Sopeutuminen ja asettuminen muutokseen vaati aikaa pari-kolme vuotta. Nyt ei enää jännitä eikä pelota”. Kaikki vaatii aloittamista, kokeilua. Välillä kiroiluttaa, kun tonttuilee! Kun onnistumisia satelee, Saila toteaa, ”että en ihan paska olekaan”.

Mökkipaikkakunnalla vuosien saatossa syntyneet ystävyyssuhteet naapureihin ja heiltä tarvittaessa saatava apu muodostavat mökillä olon mahdollistavan ”turvaringin”.

Hyvät mobiiliyhteydet pitävät perheen ja ystävät lähellä. Mökkivieraita Sailalla käy harvakseltaan. Lapset tulevat aina silloin kun mökillä tarvitaan apua, muuten mökkeily ei heitä liiemmin kiinnosta. Ystäväpariskunnan vakiintuneet vierailut ovat vähentyneet muutamaan kertaan kesässä isovanhemmuuden tuomien kiireiden vuoksi. Veli viihtyy parhaiten omalla mökillään. Onneksi Saila sanoo viihtyvänsä mainiosti ”omassa seurassaan”.

Esimerkillistä asennetta Saila on osoittanut myös ratkaistessaan kulkemisen mökille Hartolaan kotikaupungistaan Keravalta. Luovuutta on vaatinut se, ettei Sailalla ole ajokorttia. Ja sumplimista matkan teko totta vie vaatii! Julkisen liikenteen käyttöön tottunut Saila matkaa kodin ja Hartolan väliä busseilla periaatteella ”kunhan tulee”. Venerantaan hän ajaa taksilla. 12 kilometrin asiointimatkat mökiltä Hartolaan hän hoitaa mopolla, joka odottaa parkissa venerannassa. Venerannasta on mökille vielä vajaan kilometrin matka- sulan aikaan moottoriveneellä, järven jäädyttyä jalan tai potkukelkalla.

saila-kuronen_hartolassa_web_20180325-8 saila-kuronen_hartolassa_web_20180325-7

saila-kuronen_hartolassa_web_20180325-4”Rospuuttoajat” Saila viettää kaupungissa, missä tapaa ystäviään, käy leffassa ja teatterissa. Tosin menot vähän hengästyttävät eikä hän työelämävuosien jälkeen enää pidä aikatauluista. Ulkomaille hän matkustaa nykyään ehkä kerran vuodessa. Matkoista hän nauttii ystävien kanssa ja silloin tällöin yksinkin. Miehensä kanssa he ovat aikanaan käyneet kaikissa Euroopan maissa, Afrikassa, Malesiassa. Hän toteaakin, että jännitystä ja seikkailua on ollut tarpeeksi, eikä enää tarvitse ihmetellä, ettei ole koskaan missään käynyt”.

Saarielämä maistuu Sailalle, vaikka epäilijöitäkin on miehen kuoleman jälkeen riittänyt. ”Systerikin kysyy aika ajoin ”kuinka kauan meinaat mökillä käydä”. Uskon, että nyt 66-vuotias Saila voi jatkaa mökkeilyään vielä pitkään. Niin hyvin hän siellä pärjää ja viihtyy.

Saila on mainio esimerkki, joka kannustaa muitakin ottamaan niskalenkin elämän tuomista haasteista ja toteuttamaan toiveidensa mukaista elämää opettelemalla uutta ja etsimällä muutostilanteissa uusia luovia vaihtoehtoja. Saila ei ole suostunut jämähtämään jokapäiväisyyteen!

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä Suuntana100 ry:stä toukokuussa kesän kynnyksellä haastateltuaan Saila Kurosta talven keskellä Hartolassa Rautavedellä.

saila-kuronen_hartolassa_web_20180325-3

Otetaan uudet kesäiset kuvat, kun seuraavan kerran kohtaamme Sailan kanssa näissä upeissa maisemissa.

Kirjoitukset lajiteltuna