hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Vapaat vuodet ovat alkaneet. Nyt on aika elää SITKU-elämää eli sitä elämää, joka on ollut ajatuksissamme työvuosien aikana. “Sitten kun jään eläkkeelle teen sitä ja tuota.” Mutta kun tuo vapaa elämä alkaa, aika kuluu kuin siivillä ilman, että useimmat ehtivät tai edes uskaltavat juurikaan miettiä, mitä omalta elämältään itse haluaisivat.

Vanhat harrastukset ja tavat, muiden toiveiden mukaan eläminen, isovanhemmuus, omien vanhempien hoitaminen, vapaaehtoistyö, erilaisten lupausten lunastaminen ja päämäärätön säntäily sinne tänne täyttävät päivät. Erilaisia esteitä mielessä vilahtaville tekemisille löytyy helposti. Olo ei ehkä olekaan niin auvoinen. Voisi olla hyvä pysähtyä ja ottaa aikaa miettiä sitä, kuka oikein on ja mitä oikein haluaa. Saako elämästään sitä, mitä haluaa?

MInulle eläkkeelle jääminen tuli viisi vuotta sitten yllättäen ja ennenaikaisesti sairauden pahenemisen vuoksi. Tilanne synnytti monenlaisia pohdintoja. Ensimmäinen vuosi meni lepäämiseen ja kunnon kohentumiseen. Seuraavaksi vuorossa olivat taloudellisen tilanteen arviointi ja siihen liittyvät järjestelyt, joista suurin oli paikkakunnan ja asunnon vaihto. Kiinteät kulut oli leikattava vastaamaan käytettävissä olevia tuloja. Kulutuskäyttäytymiseen oli saatava selkeä muutos. Jossain vaiheessa löysin avuksi Varapuu Oy:n valmennuskurssit, joilta sain rahanarvoisia ja käyttökelpoisia neuvoja sekä kirjallisuutta talouden hoidon tueksi. Suosittelen kursseja lämpimästi olipa taloustilanteesi mikä tahansa.

Kun asuntoasia oli kunnossa ja taloudellinen tilanne selvitetty ja kontrollissa, oli mahdollisuus miettiä, mitä elämältä haluaisin. Luin paljon kirjoja, osallistuin erilaisille kursseille sekä verkossa että paikan päällä. Tunsin, että en ole 60-vuotiaana valmis jäämään keinutuoliin kiikkumaan. Jos eläisin satavuotiaaksi, olisi aikaa jäljellä vielä 40 vuotta eli koko aikuisikäni verran.

Kävi selväksiselvää, että halusin tehdä jotain merkityksellistä, pitää ammattiosaamistani yllä ja ajantasalla sekä hankkia lisätuloja haluamani elintason ylläpitämiseksi. Varapuun oppien mukaan investoin opiskeluun reilun summan eläkkeestäni. Viime syksynä aloitin Voimaannuttavan valokuvauksen ammattilliset perusteet -opinnot syventääkseni valokuvaustaitojani ja luodakseni intohimostani henkilökuvaukseen itselleni ansaintamahdollisuuden. Osallistun parhaillaan myös Sarasvuon Stronghold- verkkovalmennukseen sekä Digivallankumouksen sosiaalista mediaa ja internet-markkinointia avaavalle nettikurssille kehittääkseni työelämässä hankkimaani ammattiosaamista.

Kolme vuotta sitten aloitin perehtymisen ikäihmisten hyvinvointiin liittyviin asioihin. Mottona oli: kun luen kaksi tuntia päivässä, tekee se vuodessa 720 tuntia. Näin jo vuodessa ehtii oppia hämmästyttävän paljon uutta ja aikaa jää paljoon muuhunkin. Kaksi vuotta sitten perustin läheisteni kanssa Suuntana100 ry:n, jonka tavoitteena on minullekin tärkeä vapaita vuosia viettävien hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäminen ja mahdollisimman pitkä ja laadukas elämä. Suuntana100 on uudenlainen verkossa ja sosiaalisen median keinoin toimiva puolueeton eläkeläisyhdistys, joka järjestää myös tapahtumia.

Nyt erilaisten pohdintojen ja keskustelujen jälkeen olen todennut juuri Suuntana100 -toiminnan olevan minulle tämän hetken tärkein asia. Testaamalla ja kokeilemalla erilaisia keinoja voin edistää omaa hyvinvointiani ja jakaa omia ja muitten onnistumistarinoita jäsentemme ja vapaita vuosia viettävien elämän laadun parantamiseksi.

Suuntana100 -toiminnan tueksi osallistuin Uskalla Innostua -organisaation Saat mitä haluat 10 tunnin valmennukseen. Valmennus osui ja upposi! Päivän aikana kävimme läpi monenlaisia asioita myönteisen ajattelun merkityksestä, toiminnan esteiden hahmottamisesta tavoitteiden kartoittamiseen ja tavoitteisiin pääsemisen keinoihin. Lopputuloksena oli valitsemani tavoitteen kirkastus.

Suuntana100 on vapaita vuosia viettävien kansainvälinen hyvinvointiliike

Kurssilla kehotettiin kuvittelemaan ja visualisoimaan asettamani tavoite. Pian kurssin jälkeen teinkin aarrekartan Suuntana100 -liikkeestä. Aarrekarttamenetelmä on minulle tuttu ja osoittanut useampaan otteeseen sen, että visualisoidut tavoitteet alkavat ihmeellisesti toteutua kuin itsestään. Kuvan voima on niin suuri!

Nyt olen kesäloman jälkeen menossa esittelemään aarrekarttani Uskalla Innostua -voimahahmolle Ilkka Koppelomäelle. Rohkaistuneena sain tämän tapaamisen sovittua. Ja näin ennakkoluulottomasti ja innostuneesti etenen pienin ja aika ajoin suuremmin askelin kohti suurta tavoitettani.

Hyvää matkaa Sinullekin kohti tavoitteittesi mukaista elämää!

Seuraavan Saat mitä haluat -valmennuksen löydät täältä. Tutustu ja ilmoittaudu tästä. Elämäsi ei muutu, jos et muuta mitään. Mene ja vietä päivä itseäsi varten ja mieti omaa elämääsi kokonainen päivä. Tilaisuudessa Ilkka Koppelomäki rohkaisee Sinuakin toteuttamaan elämässäsi asioita, joita haluat ja joiden tekemiseen voit tarvita rohkaisua. Tuossa tilaisuudessa pystyt ajattelemaan elämällesi vaihtoehtoja, mitä et välttämättä uskalla kotona edes ajatella. Ilkan missio on saada mahdollisimman moni ymmärtämään oman elämänsä mahdollisuudet ja tekemään elämässään haluamiaan asioita. Vapaita vuosia viettävillä on tähän mitä parhain tilaisuus!

Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin

elinvoimaa ja hyvinvointia vapaisiin vuosiin

Linkit:

varapuu.fi

uskallainnostua.fi

digivallankumous.fi

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna