hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Sain tilaisuuden kertoa Suuntana100 Onnistumistarinoita hämeenlinnalaisen Hoivian keskiviikon teematilaisuudessa. Päivän yksi oivallus oli, että rollaattori on oikein mainio keksintö. Moni teematilaisuuden osallistuja olisi jäänyt tulematta paikalle, jos rollaattoreita ei olisi. Rollaattori antaa tukea, kun tasapaino on heikentynyt niin paljon ettei kävelykeppi tai kyynärsauva anna tarpeeksi tukea.

Rollaattorin on keksinyt 1970-luvulla ruotsalaisnainen Aina Wifalk.

Pyörätuoli on huomattavasti vanhempi keksintö. Niitä oli todistettavasti jo muinaisessa Egyptissä ja 500-luvun Kiinassa. Myös Espanjan kuningas Filip II käytti sellaista vanhoilla päivillään 1500-luvun lopussa.

Aina Wifalk sairastui polioon 21-vuotiaana ja joutui käyttämään kainalosauvoja yli neljännesvuosisadan. Kainalosauvakävelyn raskaus synnytti idean helpommasta apuvälineestä. Vuonna 1978 Wifalk esitteli Ruotsin valtion keksintösäätiörahastolle idean uudenlaisesta pyörillä kulkevasta apuvälineestä.

Tänä päivänä rollaattori on monelle itsestään selvä apuväline, kun liikkumiseen kotona tai kodin ulkopuolella tarvitaan tukea. Otetaan rohkeasti käyttöön tarjolla oleva apu. Suosittelen kuitenkin myös uskoa omiin voimiin sillä useimmilta löytyy uskomattomia voimavaroja kunnon ylläpitoon ja kuntoutumiseen vakavienkin sairausten jälkeen. Pyörätuolista voi päästä harjoituksella vielä ylöskin. Rollaattoristakin on mahdollista esim. polvileikkauksen jälkeen luopua.

Teijo Nikander_2015 by Terttu Häkkilä

Näkövammainen Teijo Nikander kuuntelee Suuntana100 -blogikirjoitusta

Erilaisia apuvälineitä on paljon saatavilla. Esim. näkövammaiset voivat apuvälineitä käyttämällä kuunnella päivälehtensä, sähköpostinsa tai vaikka Suuntana100 -blogikirjoituksia. Tämän todensin vieraillessani sokean Teijo Nikanderin luona Hämeenlinnassa. Kuunneltuaan Riitan koirajuttua tovin, Teijo tokaisi ”tämähän on hyvä kirjoitus”. Minulle tämä oli uusi vaikuttava kokemus.

Uusia apuvälineitä kehitetään jatkuvasti. Kehitystä kannattaa seurata ja uusia apuvälineitä ottaa käyttöön elämän laadun parantamiseksi.

Apuvälinemessut ovat Tampereella 5.-7.11. Sinne olen menossa sokean hämeenlinnalaisen posetiivarin Teuvo Ylitalon kutsumana.

Kerron sitten blogissa apuvälinetarjonnasta.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin – hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin

Linkit:

Tietoa rollaattorin keksijästä http://www.tekniikkatalous.fi/stories/article3254781.ece

Linkit:

http://www.apuvaline.info

Kirjoitukset lajiteltuna