hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Tapahtumat
  • Ei aikataulutettuja tapahtumia
Archives

Liityin robotisaation ja keinoälyn mahdollisuuksiin optimisesti uskovien joukkoon, kun kuuntelin Tietotekniikan mahdollisuudet ja ihanuudet -tilaisuudessamme AiRo Island ry:n Cristina Anderssonia. Hän ryhtyi robotisaation ja keinoälyn puolestapuhujaksi oivallettuaan asian merkityksellisyyden kerätessään aineistoa yhdessä Jari Kaivo-Ojan kanssa kirjoittamaansa kirjaan BoHo Business Ihmiskunnan voitto koneelle.

Cristina halusi puhua meille vapaita vuosia viettäville asiasta, koska hänestä yksi robotisaation tärkeimmistä hyödyistä on nimenomaan mahdollisuus turvata tarvittavat ja riittävät hyvinvointipalvelut ikääntyvälle väestölle Suomessa ja muissa ongelman kanssa kamppailevissa maissa. Japanissa robotisaatiosta etsitään ratkaisua vanhenevan väestön ongelmaan. Maassa on laadittu erillinen robotisaatiostrategia, jollainen Cristinan mielestä tarvittaisiin myös teknologian kehittäjänä ja käyttäjänä edelläkävijänä tunnetussa Suomessammekin. Etelä-Koreassa ennustetaan ”joka kodista” löytyvän robotteja jo 2020!

img_7230Mitä sitten on tapahtunut, että robotit voisivat oikeasti toimia ihmisen kaltaisena toimijana ihmisten apuna ja korvaajina ihan uusissa tehtävissä. Robottien ohjelmoitu kyky oppia kehitetyn syväoppimisteknologian avulla on Cristinan mukaan ”suurin muutos, mitä ihmiskunta on tähän mennessä kokenut”. Robotteihin voidaan tallentaa valtava tietopankki, jonka perusteella Ne pystyvät tekemään vaativaa päättelyä talletetun ja niiden vastaanottamansa tiedon perusteella. Keinoaivojen avulla Ne suoriutuvat itsenäisesti erilaisista logistisista tehtävistä esim. vaikkapa lääkkeiden lajittelu ja jakelu. Keinoempatian ja keinotunteiden avulla robottien inhimilliset ominaisuudet tekevät Niistä yhä enemmän ihmisten kaltaisia. Tosin välinpitämättömyyttä, ilkeilyä tai muita ihmisillä ilmeneviä käyttäytymismalleja robotteihin ei ohjelmoida, mikä voi tasata ja jopa parantaa hoitotyön laatua. Robottien konenäkö mahdollistaa ihmisten tunnistamisen ja sen, että robotti voi seurata yhtä ihmistä. Robottien toimintakyky on jo nyt uskomaton. Konekädet pystyvät jopa rikkomaan kanamunan hellävaraisesti. Robotit eivät väsy vaan jaksavat toimia loputtomasti, kunhan saavat virtaa ja kunhan niittä huolletaan. Kustannusten odotetaan laskevan samaan tapaan mitä on tapahtunut muiden kuluttajille tarkoitettujen korkean teknologian tuotteiden kanssa. Robotiikka mahdollistaa monenlaiset apuvälineet helpottamaan liikuntarajoitteisten ihmisten elämää. Keinoälyllä toimivat robottiraajat pelastavat vammaiset itsenäiseen elämään eikä kukaan enää jää kaipaamaan vanhanaikaisia proteeseja. Ruokintarobotti antaa käsien toimintakyvyn menettäneelle mahdollisuuden syödä ”itse” omassa rytmissä ja arvokkaasti. Bestic-laite kulkee repussa mukana ravintolaan ja kyläreissuillekin. Autonomiikan avulla robotit eivät enää aina tarvitse ohjaajaa vaan osaavat toimia itsenäisesti. Vahvat robotit voivat tehdä hoitajien terveyden vaarantavia raskaita töitä ja auttaa nostamaan ihmisiä vaikkapa sängystä tuoliin ja takaisin. Robotit ovat hyödyksi tavaroiden ja potilaiden kuljettamisessa, lääkkeiden annostelussa ja jakamisessa, missä Niiden on todettu vähentävän lääkevirheitä ja lisäävän potilasturvallisuutta. Erilaiset läsnäolorobotit tarjoavat yksinäiselle seuraa ja erilaisia virikkeitä esim. laulattamista, jumppaa tai kirjojen lukemista. Ne voivat tarkkailla ihmistä kotona ja raportoida poikkeamista etävalvojille. Turvallisuus paranee. Valvonta- ja kotikäyntien määrää voidaan vähentää tinkimättä palvelun laadusta. Ihmisten voimavarat vapautetaan siihen, missä ihmiset ovat hyviä tai korvaamattomia. Ihminen voi kilpailla robottien kanssa luovuudessa, kekseliäsyydessä ja oppimisessa, mutta ihminen ei voi kilpailla robotin kanssa voimassa, laskentatehossa, tehokkuudessa tai virheettömyydessä.

img_7231-copyKyse on evoluutiosta, joka jatkaa kulkuaan. Omaksumme ja otamme jatkuvasti käyttöön uutta teknologiaa. Automatiikka on niin pitkällä, että sitä ei enää huomaa: esim. talojen lämpötilat ja energiankulutus optimoituu itsestään ilman että ”pannuhuoneessa” pitää käydä jatkuvasti säätelemässä asioita. Ilman sähköä emme tule toimeen montaakaan tuntia. Harva kyseenalaistaa internetin ja älypuhelinten käyttöä vaikka äänen ja kuvan langaton liikkuminen ”ilmassa” onkin matti meikäläisille teknisesti käsittämätön asia. Autojen huoltokaan ei onnistu ilman tietokoneita. Monet leikkauksissa olleet ovat hyötyneet kirurgien apuna käytettävistä roboteista, joilla operaatioista selvitään pienemmillä vaurioilla ja nopeammalla kuntoutumisella. Nuoremmat eivät muista aikaa ennen televisiota. Pesukoneet ovat korvaamattomia arjessa. Kaupasta voi ostaa imurirobotin poistamaan pölyn lattioilta. Esimerkkejä riittää!

Juuri nyt on Cristinan mukaan ”käsillä uskomattomalla vauhdilla etenevä teknologiamurros, joka on jopa epäinhimillistä jättää käyttämättä hyväksi”. Ikäihmisten kotihoidossa on tapahtumassa vallankumous, joka ratkaisee nopean ikääntymisen yhteiskunnalle aiheuttamia haasteita.

Robotisaation etenemiseen liittyy paljon eettisiä, lainsäädännöllisiä, käsitteellisiä kysymyksiä, joihin on otettava kantaa. Kehitystä ei voi pysäyttää. Asioista kannattaa ottaa selvää. Robotisaatio tulee koskettamaan meitä kaikkia. Kannattaa olla aktiivinen! Tietoa löytyy googlaamalla, lukemalla, osallistumalla tilaisuuksiin ja keskusteluihin tai vaikkapa katsomalla tieteis- ja scifielokuvia. Halukkailla on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua. ”Mukana kannattaa pysyä, mikään ei tule automaattisesti, vaan vaatii työtä tässä meitä kaikkia koskevassa asiassa”, päättää Cristina esityksensä.

Optimistit uskovat nykykehityksen johtavan automaattisesti parempaan, terveempään ja laadukkaampaan maailmaan. Visio on selvä: teknologia ja koneet helpottavat elämää ja parantavat yhteiskuntaa. Pessimisteille en tässä anna puheenvuoroa!

img_7228 img_7227

Itse olen erittäin toiveikas asioiden menosta parempaan suuntaan ja monien omaan ikääntymiseeni liittyvien ongelmien ratkeamisesta. Hoitoni kotona onnistuu tulevaisuudessa entistä pitempään. Uudet apuvälineet luovat turvallisuutta ja takaavat toimintakykyä kun oma toimintakykyni aikoinaan heikkenee. Robottiautolla pääsen vielä asioille sitten kun ajokorttia ei minulle enää myönnetä. Seuraakin roboteista on tarjolla yksinäisiin vanhuuden päiviini. Robottikissa sopisi allergikon kotiin. Lääkäripalveluista osan saan kustannustehokkaasti robottilääkäriltä, joka etänä analysoi ja selvittää terveydentilaani ja keinoälyn avulla tekee virheettömästi ja tarkasti diagnoosit ja hoitomääräykset. Kun iso osa tarvittavasta hoidosta onnistuu robottien kanssa, läheisteni, elossa olevien ystävieni ja minua hoitavien ihmisten kanssa tarjolla oleva aika vapautuu siihen, missä me ihmiset olemme parhaimmillamme! Ja ehkä yhteiskunnan taloudelliset ja henkiset voimavarat riittävät takaamaan tämän kasvavan ja pitempään elävän ihmisjoukon arvokkaan elämän loppuun saakka.

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä Cristina Anderssonin pitämän esityksen pohjalta
lisäten siihen omia pohdintojaan asiasta.

Jutun työstämisen rinnalla luin avaruus-tähtitieteen professorina toimineen
Esko Valtaojan kirjaa ”Kaiken käsikirja”, joka antoi perspektiiviä näihin maailmankaikkeuden kehittymiseen liittyviin asioihin. Suosittelen, vaikka kaikkea kirjoitettua en ihan pystynyt käsittämään.

cristina-andersson_vaaka_dsc_0393

Cristina Andersson Suuntana100 -tilaisuudessa AiRo Island ry:ssä.

Cristinan Suuntana100 -tilaisuudessa pitämä esitys julkaistaan
YouTuben Suuntana100 -kanavassa.

Kannattaa kuunnella ja pysyä ajantasalla tässä ihmiskunnan suuressa muutoksessa,
joka koskettaa erityisesti meidän vapaita vuosia viettävien tulevaisuutta.

Kiitos AiRo Island ry tilaisuutemme tukemisesta ja tärkeän tiedon jakamisesta meille vapaita vuosia viettäville!

Robottikuvat haettu Googlen kuvapankeista.

Linkit:

airoisland.fi

Hakusanoja asiaan ja robotteihin tutustumista varten:
robotics, Zaro, Asmo, Aibo, Bestic, Pepper robot

 

Kirjoitukset lajiteltuna