hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Tapahtumat
  • Ei aikataulutettuja tapahtumia
Archives

riku_routo_rikuo_web_DSC_3479Riku Routo on toteuttanut unelmiaan lapsesta asti sitkeällä periksi antamattomuudella ja luovalla hulluudella. Unelmat ovat perustuneet suureen moottoripyöriin kohdistuneeseen intohimoon ja kiinnostukseen vanhojen rakennusten entisöintiin. Toteuttamisessa on ollut hyötyä synnynnäisistä myyntimiehen lahjoista, luovuudesta keksiä ideoita ja ratkaisuja sekä kyvystä saada ihmiset innostumaan mitä mielikuvituksellisimmista hankkeista ja niiden toteuttamisesta.

Juttuja Rikun aikaansaannoksista vuosien varrelta on julkaistun monissa medioissa. Hänet on palkittu monilla eri foorumeilla Lahdessa, Suomessa ja ulkomaita myöten. Kaikki ei ole kuitenkaan niin siloista kuin päälle päin näyttää.

Missä sisu on ollut tarpeen?
Vuonna 1983 Motocross-kilpailuissa kisa keskeytyi, kun ”käsi kirjaimellisesti tippui kyydistä”. Tutkimuksissa, joihin Riku meni vasta kodin ja saunan kautta, todettiin, että syöpä oli syönyt kyynärluun pään. Siihen loppui kilpa-ajajan ura. Rikun sanojen mukaan ”koko kyynärnivel oli irti 18 vuotta” ja kivut olivat hirveät. Kipulääkkeiden syöntikin piti sivuvaikutusten vuoksi lopettaa. Vasta 10 vuotta sitten hänelle laitettiin tekonivel, joka sekin on kerran irronnut. Vuonna 1995 alkaneen työkyvyttömyyseläkkeen ansiosta työnteko on muuttunut osa-aikaiseksi ja hankkeet toteutuvat pääosin harrastuspohjalta.

Sairaus ei ole lannistanut Rikua. Kivun ja sairauden paikallistaminen käteen ei ole sairastuttanut koko ihmistä. Vamma ei  estä aktiivista elämää ja toimeliaisuutta elämän eri osa-alueilla. Kivuista, lääkityksestä ja toisen käden toimintarajoitteista huolimatta hän on innolla ja iloisena jatkanut unelmiensa toteuttamista hänen tilanteeseensa sopivissa rooleissa. Moottoripyörämuseon perustaminen, vanhojen rakennusten entisöinti, ACE Cafe Finlandin tuominen Lahteen, tapahtumien järjestäminen, osallistuminen Lahden kehittämiseen ja yritysyhteisöihin ja nuorisotyö ovat tärkeimpiä onnistumisia viime vuosilta. Verissä Rikulla olevaa, jo viisivuotiaana alkanutta myyntityötä hän ei varmasti lopeta koskaan. ”Pimein jätkä maailmassa”, sanoi käden leikannut lääkäri, jolle Riku oli myynyt moottoripyörää vielä tajuttomana ollessaan. Kaupat pyörästä tehtiin sitten vähän myöhemmin.

Riippumattomuus haussa
Riku on nykytilanteeseen tyytyväinen ja sanoo ”pärjäävänsä näillä”. ”Työyhteisö on kiva eikä paikalla tarvitse olla joka päivä. Lomailu on mahdollista silloin tällöin. Voin toteuttaa edelleen hulluimpiakin unelmia. Vielä on haussa riippumattomuus.”

Hankkeet vievät miestä minuuttiaikataululla ja asiat etenevät ajoittain ”kauhun tasapainossa”. Mutta ei taida vauhti hidastua. Niin vinhaa vauhtia ideoita pursuaa ja hankkeita virtaa. Vaimo, lapset, laaja tuttava ja moottoripyöräharrastajien joukko sekä paikalliset lahtelaiset toimijat ovat Rikun tukena ja mukana toteuttamassa upeita ideoita ja aika usein jopa historiallisia hankkeita.

Riku Routo on mainio esimerkki Suuntana100 -ideologian toteuttajasta.
Eteenpäin mennään niin hyvin kuin suinkin myönteisesti ja turhia valittamatta.
Unelmien toteuttamisen tielle ei rakenneta turhia esteitä. Periksi ei anneta.

Riku Routo kertoo unelmansa toteuttamisesta Suuntana100 ry:n seminaarissa Lahdessa 27.3. Seminaari alkaa kello 14 ja päättyy kello 17. Seminaarissa mahdollisuus tutustua myös moottoripyörämuseoon ja kuvauttaa itsensä valitsemansa moottoripyörän kanssa.

Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä.

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna