hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Riku Routo_moottoripyörämuseo_web_DSC_3474Riku Routo on ollut intohimoinen motoristi jo lapsesta alkaen. Ajamisen hän on joutunut käden vammautumisen vuoksi lopettamaan jo kolmekymmentä vuotta sitten. Harrastus on kuitenkin jatkunut eri muodoissa. Hän on tuonut valtakunnalliset moottoripyörämessut Lahteen, pitänyt moottoripyöräkauppaa, perustanut Suomen Moottoripyörämuseon Lahteen, vieraillut lukuisissa moottoripyörätapah-tumissa ympäri maailmaa, palkittu Amerikassa Venäjältä hankkimansa, Japanissa 1935 Harley-Davidson lisenssillä valmistetun sivuvaunullisen RikuO -pyöränsä kanssa, soittanut moottoripyörällä urkuja Motorgan-konsertissa ja järjestänyt lukuisia moottoripyörätapahtumia Lahdessa.

Kysyimme Riku Roudon mielipidettä ikäihmisten, Suuntana100 -filosofian mukaan vapaita vuosia viettävien, moottoripyöräharrastuksesta. Riku totesi alkuun, että motoristien keski-ikä on korkea. Moottoripyöräbuumi alkoi vuonna 1996 ja silloin pyöränsä hankkineet alkavat jo lähestyä eläkeikää tai ovat jo siirtyneet eläkkeelle. Myös monet neljä- ja viisikymmentäluvuilla syntyneet ovat vaurastuneet ja pystyvät toteuttamaan nuoruutensa unelmia vasta varttuneemmalla iällä.

Rikun mielestä moottoripyöräily sopii erinomaisesti kaikille. ”Harrastus vaatii hyvän kunnon hankkimista ja auttaa kunnon ylläpidossa. Ajaminen vaatii funtsimista. Ajaessa on oltava joka hetki skarppina.”

Harrastuksen voi aloittaa milloin tahansa. Ajamista on kuitenkin syytä harjoitella paljon. Riku suosittelee yksityisten ajotuntien ottamista ajovarmuuden saavuttamiseksi.

Mikä saa moottoripyörän selkään?
Riku arvioi pyöräilyssä upeimmaksi sen tuoman vapauden tunteen. ”Ajaessa ei ole kiinni missään. Ajoon keskittyminen pyyhkii muut ajatukset pois. Lähtemiseen ei liity rituaaleja. Kypärä päähän ja menoksi. Maaseudulla on hieno ajella. Moottoripyöräharrastus voi tuoda uutta myös pariskunnille, kun löytyy yhteinen harrastus.”

Mitä hyötyä hyvinvoinnille?
Ajaminen toimii aivojen vireyden ylläpitäjänä. Jännitys ja fyysinen suoritus lisäävät adrenaliinia veressä, mikä taas vähentää elimistön stressiä. Haasteiden selättäminen parantaa itsetuntoa, mikä auttaa kohtaamaan muitakin vaikeuksia elämässä. Mielekäs tekeminen pitää ihmiset elinvoimaisina ja aktiivisina.

Suuntana100 ry tarjoaa uuden myönteisen ja aktiivisen näkökulman ikääntymiseen ja eläkkeellä olemiseen.
Kannustamme ja innostamme aktiiviseen toimintaan esimerkkien ja koeteltujen keinojen avulla.
Yhteiskunnan kannalta uskomme ihmisten hyvinvoinnin ja toimeliaisuuden vähentävän sairauskuluja sekä siirtävän tarvetta hoitopalveluihin.

Jutun kirjoitti Suuntana100 -yhdistyksen toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä.

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Kirjoitukset lajiteltuna