hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Riitta 1 web

Riitta Jäppinen Ricon kanssa

Jäppisen Riitta on henkeen ja vereen koiraihminen. Riitan rajattoman rakkauden kohteena ovat hänen Tiibetinspanielinsa Picatsu ja Rico.

Pikachu on jo saatettu enkelten huomaan, mutta rakkaan ystävän kaipuu on pysyvä. Riitta ja Pikachu olivat yhdessä 13 vuotta joka päivä ainoana poikkeuksena Riitan 10 päivän matka Etelä-Afrikkaan. Pikachussa oli parasta kaikki. ”Niin parasta”, huokaa Riitta ja lisää että ”koira edellä mentiin kaikessa”. Koirastaan Riitta sai luotettavan ystävän, joka oli hänelle kaikki kaikessa. Ystävätkin saivat jäädä, jos koira ei sopinut kuvioihin.

Pikachun viimeiset vuodet sairaana olivat Riitalle raskasta aikaa. Kaikki voitava Pikachun eteen tehtiin. Viis sairaala-, lääkäri- tai lääkekuluista, jos niistä löytyi helpotusta vaivoihin. Riitta tinki omista menoistaan aina, kun koiran etu sitä vaati. Lopulta tuli luopumisen aika, vaikka ajatuskin siitä tuntui hirveältä.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin ja toi lohtua suruun. Pikachun kasvattaja etsi yllättäen kotia avioerokoiralle, joka päätyikin sitten Riitan hoiviin. Nuori uros Tiibetinspanieli Rico asettui taloksi ja antoi emännälleen uutta ajateltavaa. Rico vaati hoitoa, pitkiä lenkkejä ja koulutusta. Yhteiselo alkoi sujua ja uusi ystävyys kehittyä.

Rico1_web

Tiibetinspanieli Rico

Riitan saman rotuiset koirat ovat täysin erilaisia. ”Pikachu narttukoirana näytti tunteensa ja rakkautensa emäntäänsä kohtaan. Rico on puolestaan viileämpi tyyppi.”

Tiibetinspanielit saavat Riitalta varauksettomat kehut: ”paras rotu, viisas, kaunis, rakastettava, kiltti, ei tee pahojaan”. Luonnetta ja itsepäisyyttä löytyy. Riitta toimiikin Tiibetinspanielit ry:n aluetoiminnan vetäjänä Hämeen-linnassa. Joka torstai ryhmä kokoontuu Tipsu-lenkille, jossa niin koirat kuin isännät ja emännät tapaavat toisiaan ja ulkoilevat yhdessä. Ryhmä järjestää ”koiramaisia” laavuiltoja, juhlia ja pikkujoulutkin.

Uutena juttuna Riitta on löytänyt Tiibetinspanielien Facebook-sivut, joihin hän tunnustaa ”jääneensä koukkuun”. Sivuilta löytyy hyvää tietoa ja tukea. Riitta on innostunut julkaisemaan kuvia Ricon päivittäisistä puuhista. Videoille tallentuneet tempaukset viihdyttävät sivuille jaettuina muita Tiibetinspanielien ystäviä. Tämä on mainio esimerkki Facebookin mahdollisuuksista.

Lemmikkieläinten hyvinvointivaikutuksista puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Tutkimuksia ei tarvita, kun voi todeta koiraystävän hyvää tekevän vaikutuksen Riitan elämään. Koirasta tulee hyvä luotettava ystävä, jolle voi puhua kaikki asiat. Koira ottaa emäntänsä vastaan aina yhtä iloisesti ja palkitsee hyvän hoidon rajattomalla rakkaudella. Läheisyyttä saa niin paljon kuin haluaa. Lämmin karvapallero sylissä tai kainalossa on mukava olla. Huolenpito eläimestä antaa sisältöä elämään. Koskaan et ole yksin. Koiran kanssa liikkuminen tuo myös sosiaalisia kontakteja ja ihmisystäviä, sillä pikkukoira avaa ohikulkijoiden kielenkannat ja ihmiset tulevat helposti juttelemaan.

Tämä olivat ystävän havaintoja, jotka olen tehnyt Riitan luona käydessäni. Astmaatikkona minulla ei ole mahdollisuutta koiran tai kissan ottamiseen, vaikka se näyttäisi olevan mitä parhain vaihtoehto lisäämään yksin asuvan hyvinvointia ja elämän laatua.

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä, joka otti myös kuvat Riitasta ja Ricosta.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin
Linkit:
http://www.tiibetinspanielit.fi/
Facebook.com/Tiibetinspanielit (Suomi) – suljettu ryhmä, jossa yli 2600 jäsentä
Facebook.com/Tiibetinspanielit ry – sivusto, jolla lähes 700 seuraajaa

OLISI MUKAVA SAADA PALAUTETTA JUTUSTA.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Kirjoitukset lajiteltuna