hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Tapahtumat
  • Ei aikataulutettuja tapahtumia
Archives

Raha-asioiden hoito on saanut eläkkeelle jäämisen jälkeen uuden merkityksen. Eläkkeellä on tultava toimeen, vai onko? Vaatiiko eläkkeelle jääminen omaisuuden ja varojen suhteen järjestelyjä taloudellisen pärjäämisen turvaamiseksi? Mihin rahani oikein menevät? Pitääkö kulutustottumuksia muuttaa? Mistä apua ja hyviä neuvoja?

Itse jouduin sairauden takia jäämään eläkkeelle yllättäen ilman, että olin asiaan ehtinyt mitenkään valmistautua. Olin pyörittänyt talouttani Valmennusyhtiö Varapuun Tunne taloutesi Tunnetaloutesi -kirjassa kuvattua mallia pelkitetysti lainaten näin: ”Töissä käydään sen takia, että siitä saadaan palkkaa tai tuloja. Koko jutun palkinto oli pääpiirtein siinä, että voin kuluttaa tienaamani rahat. Yksinkertaisin oman budjetin laatiminen tapahtui näin: tili tuli, tili meni.” No onneksi olin sentään maksanut asuntolainoja, joten omasta asunnosta muodostui talouteni perusta. Selvää kuitenkin oli, että talouden tasapaino vaatisi järjestelyjä, jotka olisivat tunnetasolla vaikeita ja vaatisivat sopeutumista.

Työstä vapautuminen tarjosi uusia ulottuvuuksia asioiden järjestämiseen. Nyt oli mahdollisuus vaihtaa paikkakuntaa ja aika toteuttaa mielessä hautuneita unelmia. Taloudellisen tilanteen vakauttaminen pääasiallisena syynä luovuin rakkaasta, liian kalliiksi käyvästä kodistani Hyvinkään keskustan tuntumassa ja ostin sen myynnistä jäljelle jääneillä varoilla talon maalta Hattulan Retulan kylästä. Näin sain asumiseen liittyvät menot sopeutettua paremmin uuteen tilanteeseen ja toteutettua haaveeni asumisesta maalla omassa talossa. Järjestely edisti myös muita elämänlaadun parantamiseen liittyviä tavoitteitani.

kuhu mun raha jai_weebJa sitten kulujen kimppuun! Kiinteät kulut oli saatava kuriin. Tähän liittyi vakuutusten ja sähkösopimusten uudelleen arviointi ja kilpailuttaminen. Riskienhallinta vaati myös uusia vakuutuksia esim. autovahinkojen ja tapaturmien varalta. Turhien kulujen karsinta osoittautui hyödylliseksi. Tässä hyvänä apuvälineenä toimi laatimani talousarvio ja kulujen tarkka seuranta taulukkolaskentasovelluksessa. Tietoisuus siitä, mihin on varaa ja mihin rahat menevät, auttaa merkittävästi talouden sopeuttamisessa käytettävissä oleviin tuloihin. Kulutustottumuksiini on tullut merkittäviä muutoksia: shoppailu on totaalisesti vähentynyt, ruokamenoihin olen määritellyt enimmäisrajat, alkoholin ostamista harkitsen tarkemmin, kahvilassakäynnit ja ylimääräinen herkuttelu ovat vähentyneet, turhaa automatkailua olen järkeistänyt, lahjojen ja tuliaisten ostamisen tilalle olen keksinyt muita vaihtoehtoja. ”Mutta kuluttaakin pitää”, valmentaa Mikko Sjögren Valmennusyhtiö Varapuun Vaurastumisen perusteet -kurssilla, jolle osallistuin syyskuussa Tampereella. Mikkoa lainaten: ”Käytä rahaa sopivasti siihen, mikä oikeasti aiheuttaa nautintoa. Liian tiukka kulukuuri masentaa ja voi aiheuttaa turhia repsahduksia samaan tapaan kuin liian tiukka laihdutuskuuri.”

Säästämisen merkitys korostuu. Pitää ennakkoon varautua isompiin menoeriin ja säästää puskuria ennalta-arvaamattomiin hankintoihin. Varapuun kursseilta poimin neuvon: ”Säästämällä hankittu lomamatka on mukavampi hoitaa suoraan pois, kuin maksaa sitä luottokortilla, eli sellaisella rahalla, jota ei vielä ole. Tästä luottokortin käytöstä ei synny muuta kuin lisää kuluja vaikkapa korkea koron merkeissä.” Luottokortin käyttö onkin minulla yksi muutosta vaatinut tapa pyrkimyksessäni parantaa talouteni hallintaa. Tähän löytyi Varapuun kirjasta ja kursseilta  lisätietoa ja käyttökelpoisia keinoja.

Koska haluaisin eläkkeen tarjoamaa tasoa korkeamman elintason, käynnistin myös ajatusprosessin  uusien tulonhankkimiskeinojen synnyttämiseksi. Tulojen lisäämiseen kannustettiin myös Varapuun kurssilla etenkin sellaisissa tilanteissa, joissa menopuolella ei enää löytyisi järkeviä paikkoja kulujen karsintaan.  Ideoinnin tuloksena päädyin jalostamaan valokuvausharrastuksestani ansaintamahdollisuuden. Tämä vaatisi investointeja oppimiseen. Tänä syksynä aloitin Voimauttavan valokuvauksen ammattiopinnot, joiden maksaminen tekee isohkon loven käytettävissä oleviin varoihini.

Opiskeluun kannustettiin myös Varapuun kurssilla. Uskon, että rahan käyttäminen uuden oppimiseen kannattaa myös eläkkeellä: aivot pysyvät toimintakykyisinä, uudet asiat tuovat sisältöä elämään, opiskelun yhteydessä syntyy uusia ystävyyssuhteita ja osaamisen kehittäminen ja ylläpito tuovat näitä kaivattuja ansaintamahdollisuuksia. Eläkkeellä, kun joustoa ajan ja paikan suhteen on enemmän, voi joustavasti hakea edullisempia opiskeluvaihtoehtoja. Olen löytänyt esim. Otavan opistolta Mikkelistä mainioita kursseja sopuhintaan. Junalippuihin saa hyvät eläkeläisalennukset. Eikä majoituksesta siellä ole tarvinnut maksaa markkinahintoja.

Sijoittaminen ja omaisuuden hallinta ovat sitten toisen kirjoituksen aiheita. Ja olisi siinä enemmän miettimistäkin, jos olisin Mikko Sjögrenin oppien mukaan aloittanut 30-vuotiaana laittamaan 300 euroa kuussa sijoitustoimintaan. Nyt minulla olisi sitten korkoa korolle periaatteella synnytetty miljoonan varallisuus! No otin tästä opiksi ja ryhdyin rahastosijoittajaksi tyttärentyttärelleni, jos sitten näin ehtisin vielä kerryttää hänelle tätä varallisuutta.

Tietoa Valmennusyhtiö Varapuun valmennuksista ja kirjoista löytyy osoitteesta varapuu.fi. Suosittelen lämpimästi talouden ja vaurauden hallintaan liittyvien asioiden opiskelua vakaan ja tavoitteiden mukaisen tilanteen aikaansaamiseksi. Postista tupsahti vielä uunituore Vaurastumisen reseptit -kirja, joka siirtyy yöpöydälle odottamaan lukuvuoroaan.

Tietysti kannustan ripeää ryhtymistä tarvittaviin toimenpiteisiin tulojen ja menojen sekä varojen ja vastuiden sopeuttamiseksi elämäntilanteen mukaan.

Suuntana100 – niin hyvin kuin suinkin ja talous tasapainossa

Terttu Häkkilä

Linkit: varapuu.fi

Kirjat:

Mikko Sjögren Tunne Taloutesi Tunnetaloutesi – salaisuus rahan
käytöstä, jota sinun ei haluta tietävät Valmennusyhtiö Varapuu 2013

Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää Vaurastumisen reseptit – oma talous haltuun Helsingin seudun kauppakamari/Helsingin Kamari oy ja tekijä

Kirjoitukset lajiteltuna