hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Kuva: Kari Raita

Erkki Asiala

Tapasin Erkki Asialan Pärnuussa inkerin-suomalaisten tilaisuudessa. Hän oli tullut kuuntelemaan kielitieteilijä Vieno Zlopinan esitystä Vienon perheen kohtalokkaista vaiheista 1920-luvulta alkaen Karjalassa, jonne he olivat muuttaneet Kanadasta rakentamaan uutta parempaa elämää. Erkin historian harrastus alkoi jo kouluvuosina. Karjalan ihmisten kohtaloihin tutustumiseen innostivat Erkin naapurit, joiden sukulaisia oli aikanaan lähtenyt Itä-Karjalaan ja palannut sieltä ilman tietoa iäksi kadonneen isänsä kohtalosta.

Musiikkiharrastuskin pohjaa lapsuuteen. Erkki kertoo, että hän alkoi 10-vuotiaana kuunnella sinfoniamusiikkia. Koulussa hän oppi soittamaan nokkahuilua suoraan nuoteista Viulun soiton oppimista hidasti oman viulun puuttuminen. Musiikin kuuntelusta on tullut elinikäinen tottumus. Toimen miehenä Erkki on ollut itsekin järjestämässä konsertteja.

Erkki sanoo, että häntä ”kiinnostaa kaikki”! Tämä on helppo uskoa, kun kuuntelee 78-vuotiaan Erkin tarinointia elämänsä vaiheista.

Yrittäjäperheen poikana hän oli kiinnostunut liiketaloudesta ja päätyi opiskelemaan Helsingin Kauppakorkeakouluun. Hän halusi auttaa vanhempiaan yritystoiminnassa pikimmiten ja valmistuikin ekonomiksi ennätysajassa. Hän tekee edelleen 60 vuotta sitten aloittamansa perheyrityksen kirjanpidon. Työpaikka löytyi Vaasan kauppaoppilaitoksesta, jossa hän toimi opettajana 38 vuotta täyteen eläkeikään asti.

Yhdistystoimintaa ja luottamustoimia neljän kalenterin kanssa

Urheilemisen hän aloitti 15 vuotiaana elvyttyään lapsuusajan vaikeista sairauksista. Urheiluharrastus johti monen moniin luottamustehtäviin urheiluseuroissa, joista tärkeimpiä ovat olleet Vaasan Maila, Vaasan Vasama ja Suomen kuntourheiluliitto. Parhaimmillaan Erkki kertoo hänellä olleen käytössään neljä kalenteria. Kalentereita tarvitaan edelleen Vaasa-Pärnu ystävyysseuran, Pärnu-Vaasa Söbrus -yhdistuksen, Pärnun Suomi Seuran ja Suomessa hoidettavien asioiden aikataulujen hallintaan.

Hyvän kunnon salaisuus hyötyliikunta ja kaikenlainen toimeliaisuus

Kiinnostus eri asioihin, toimeliaisuus ja ihmisten kanssa toimiminen ovat pitäneet Erkin hyvässä kunnossa. Elämä ja eläkepäivät sujuvat uudessa kotipaikassa Viron Pärnuussa vaimon kanssa mukavasti. Kävelyyn ja pyöräilyyn on Pärnussa erinomaiset olosuhteet. Kuntosaleja Erkki ei kannata: ”siellä eivät sydän ja keuhkot rasitu”. Erkki puhuu hyötyliikunnan puolesta. Paino pysyy hallinnassa kun touhuaa puutarhassa, hakkaa halkoja ja siirtää vaikka hiekkakasoja. ”Tekemistä pitää olla koko ajan”.

Sairauksista ja lääkkeistä kysyessäni, saan vastauksen. ”Minulla on kolme lääkettä: 1) ei viinaa 2) ei tupakkaa 3) yritän olla hermostumatta.”

Aivojumpasta kävi aiemmin ahkera postimerkkikokoelmien keräily ja ristisanatehtävien täyttäminen. Nyt Erkki lukee vironkielisiä tietosanakirjoja, joista kertoo löytävänsä sekä uutta että jo tuttua tietoa.

Oli mukava tutustua tähän toimeliaaseen, älykkääseen ja sosiaaliseen herrasmieheen, joka sanoo, että tämän tyypillisempää pohjalaista ei ole.

Lue toinenkin juttu Erkki Arialasta.

Hienoa, kun  luit tarinan loppuun asti, sillä Erkin esimerkki ja hyvän elämän vinkit soveltuvat mainiosti meille muillekin vapaita vuosia viettäville.
Erkin elämästä ja kokemuksista kirjoitti Terttu Häkkilä. Erkin kuva Kari Raita..

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna