hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Supernaiset -kiertueen kuva

Supernaiset -kiertueen kuva

Olen menossa tapaamaan Pirkko Mannolaa, monien suomalaisten ikisuosikkia hänen kotiinsa! Media on juuri tapaamispäivänämme hehkuttanut Pirkon kihlautumista Göran Stubbin kanssa. Eevan kannessa on upeat kuvat Pirkosta ja monen sivun juttu hänestä. Jätän kameran autoon! Arvuuttelen ovikelloa soittaessani, että mistähän vielä löytyisi jutun juurta. Oven avaa iloinen, ystävällinen ja juuri kiireessä kotiutunut ihana Pirkko! Juomme kotoisasti kahvia ja ryhdymme innokkaasti juttelemaan kuin vanhat tutut.

Onnittelen Pirkkoa kihlauksesta. Pirkko eli leskenä seitsemän vuotta. Onni uudesta rakkaasta tuo ilon Pirkon koko olemukseen. Pari tuntee toisensa jo kuusikymmentäluvulta. Pirkko muistelee, että pientä ihastusta oli ilmassa jo silloin, mutta Pirkko oli valintansa tehnyt. Åke Lindmanista tuli hänen aviomiehensä. Liitto kesti Åken kuolemaan asti. Viimeiset vuodet sairaan puolison rinnalla olivat raskaat. Suuri suru ja kaipaus ovat vaatineet oman aikansa. Pirkon ja Åken kiinnostavan ja vaiherikkaan yhteisen tarinan voi lukea tuoreesta Minä ja Åke -kirjasta.

Nyt on uuden liiton aika. Pirkko kertoo, että rinnalle on löytynyt ihminen, jonka kanssa voi jakaa iloja ja suruja. He käyvät Göranin kanssa ahkerasti erilaisissa kulttuuritapahtumissa, joihin kuuluvat myös innokasta urheiluvaikuttajaa kiinnostavat urheilutapahtumat. Yhdessä on aiempaa luontevampi lähteä. Jossain haastattelussa Pirkko totesi, ettei ollut ymmärtänyt kuinka yksinäinen hän oli aiemmin ollut. Pirkko kertoo itse ehdottaneensa kahville menoa kun tapasi ohimennen Göranin Tapiolan raitilla. Ja kosinnassakin hän oli aktiivinen. Muidenkin kannattaa Pirkon tavoin rohkeasti tehdä aloitteita ja kulkea avoimin mielin.

Pirkolla on sosiaalisena ihmisenä monia hyviä ystäviä, joista tärkeäksi hän mainitsee Raili Hulkkosen. Yhdessä he lenkkeilevät ahkerasti. Yhteyttä pidetään myös Supernaisten Vieno Kekkosen ja Marjatta Leppäsen kanssa jatkuuhan heidän alkuvuonna käynnistynyt suursuosion saavuttanut Supernaiset-konserttikiertue vielä vuoden 2016 lopussa neljällä paikkakunnalla.

Pirkon suosio on edelleen suuri. Tapasin Pärnussa Ylivieskan Supernaiset-konsertissa käyneen ihmisen, joka Pirkkoa koko hänen uransa ajan ihailleena oli aivan lumoutunut esityksistä. Olen kertonut tapaamisestani Pirkon kanssa ihmisille. Useimmiten he kertovat olevansa Pirkon suuria ihailijoita omasta nuoruudestaan asti. Keskustelussamme Pirkko mainitsee, että kiitos ja ihailu, onnistumiset ja yhteispeli yleisön kanssa ovat hänelle mieleen ja tuovat iloa elämään.

Pirkon näyttelijän työ jatkuu edelleen. Pirkko rakastaa näyttelemistä ja esiintymistä. Intohimo esiintymiseen ei ole kadonnut. Onneksi roolejakin on löytynyt ja hyvä kunto mahdollistaa työn jatkamisen. Tapaamisessamme Pirkko oli salaperäinen tulossa olevista rooleista, mutta nyt kirjoitushetkellä uusi rooli on taas sovittu. Hän esiintyy helmikuussa 2017 kantaesityksen saavassa Espoon Kaupungin Teatterin uudessa kotimaisessa musikaalissa Äidinmaa, joka on kertomus suomalaisista naisista. Suomalaisen naisen tarina nostetaan keskiöön isänmaan viettäessä satavuotissyntymäpäiväänsä! Upeaa että Pirkko on tässä mukana yhdessä muiden lahjakkaiden laulavien näyttelijöiden kanssa.

Millä laulaja ja näyttelijä pitää itsenä huippukunnossa? Pirkolla on ilmeisen poikkeukselliset geenit. Isä oli voimistelun opettaja. Voimistelemaan notkea tyttö oppi jo lapsena Säkenet-ryhmässä Sääksmäellä. Notkeus on jäljellä. Jalka nousee ja Pirkko taipuu kuuluisaan spagaattiin vaikka samantien.

Joogaharjoitukset hän on aloittanut kuuluisan laulaja-näyttelijäuransa jälkeen laulupedagogina ja joogaohjaajana toimineen Tuure Aran kanssa jo 60-luvulla. Hyvä lihaskunto ja musikaalisuus veivät Pirkon kärkikaksikkoon Tanssii tähtien kanssa -kipailussa vuonna 2009. Lihaskunnon ylläpito kuitenkin vaatii voimistelun lisäksi kunnon voimaharjoittelua. Pirkko kertookin juuri aloittavansa kuntosaliharjoittelun Personal Trainerin johdolla. Joogaharrastus on periytynyt Pirkon tyttärelle ammatiksi asti ja on nyt siirtymässä edelleen tyttärentyttärelle äiti-lapsijoogassa.

Lapsenlapsia Pirkolla on kaksi, Göranilla niitä on kuusi, joten suurta iloa elämään on tarjolla myös puuhailusta heidän kanssaan.

Pirkko on ahkera luonnossa liikkuja ja kävelijä. Lenkeille kirittävät niin koira, hyvät ystävät kuin Görankin. Metsässä Pirkko tehostaa kävelyä sopivilla jumppaliikkeillä.

Pientä lisäbuustia terveyteen, aivovireyteen, sydämen vahvistamiseksi ja kauneuden ylläpitoon Pirkko hakee lisäravinteista, joita hän nauttii Jarmo Hörköltä saamiensa neuvojen pohjalta. Laadukas ja hyvä ravinto on itsestään huolehtivalle mainiossa kuosissa ja elinvoimaisena itsensä pitävälle taiteilijalle ainoa toimiva vaihtoehto.

Pirkko on osallistunut myös hyväntekeväisyystyöhön. Hän kertoo hiljattain tehneensä liikunnan lähettiläänä 300 keikkaa Pekka Pentikäisen kanssa osana Kunnossa kaiken ikää hanketta.

Myönteisen elämänasenteen omaava Pirkko käy Speakersforumin kautta luennoimassa teemalla ”Positiivista asennetta senioreille”. Sydänoperaation läpikäynyt positiivisuuden sanansaattajana toimiva ja ihmisille suurta iloa työssään luova taiteilija voi hyvin yhtyä mottoomme ”Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin”.

Yli kahdeksankymppinen Sophia Loren on todennut, että ”Seksipommi on seksipommi vielä satavuotiaana”. ”Tähti on aina tähti” puolestaan pätee karismansa ja viehätysvoimansa säilyttäneeseen 77-vuotiaaseen Pirkko Mannolaan.

Tässäkin tarinassa todentuvat monet yhtälailla tähdellä kuin ”taviksella” toimivat pitkän ja hyvän elämän tunnusmerkit. Monille meistä kyllä riittää näistä ihan vain muutamakin:

Pitkä avioliitto, rakkaus, ystävät.

Rohkeus ja aloitteellisuus omassa elämässä.

Kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat ilmeiset. Vapaita vuosia viettävät ovat kulttuurin suurkuluttajia ja pitävät kulttuurilaitokset ”pystyssä”.

Oman intohimon löytäminen ja toteuttaminen.

Laulaminen ja tanssiminen edistää aivoterveyttä ja pitkää hyvää elämää.

Vaativa hyvää muistia ja fyysistä kuntoa vaativa työ pitää aivot toimintakunnossa!

Lapsuudessa aloitettu naisvoimistelu on osoittautunut monen Suuntana100 Onnistujan hyvän kunnon peruspilariksi.

Joogaa harrastavat ovat pitkäikäisiä. Vanhimmat joogaopettajat ovat yli 90-vuotiaita.

Isovanhemmuus pitää ihmiset ajassa kiinni ja tuottaa suurta iloa, tyydytystä ja elämänsisältöä useimmille meistä.

Ikäihmisten lihaskunnon ylläpitäminen vaatii hyöty- ja muun liikunnan lisäksi konkreettista voimaharjoittelua kunkin omien mahdollisuuksien rajoissa.

Luonnossa liikkuminen ja käveleminen lisäävät tutkitusti hyvinvointia ja elinvoimaa. Ikäihmiset ovat ahkeria kävelijöitä ja tottuneita luontoon jo lapsuudesta asti.

Eläinten merkitys ikäihmisille on suuri. Eläimen ystävyys ja hoivantarve voivat yksinäiselle olla jopa ainoa elämässä kiinni pitävä asia.

Hyväntekeväisyys ja ihmisten auttaminen tuovat vapaita vuosia viettävien elämään kaivattua merkityksellisyyttä.

Suuntana100 -yhdistyksellä on suuri ilo ja kunnia saada Pirkko esiintyjäksi Helsingissä Elokuvista huvia vapaisiin vuosiin -teematilaisuuteen Elokuvasäätiön auditorioon 8.9. Muita puhujia ovat elokuvaneuvos Kari Uusitalo ja elokuvaääni laulaja äänitaiteilija Eero Sinikannel. Seminaari on ainutlaatuinen tilaisuus luoda katsaus Suomi-Filmin uskomattomiin aikoihin ja tavata nämä elokuvahistoriaa tehneet asiantuntijat ja taiteilijat ja Suuntana100 Onnistujat.

Linkit:
supernaiset.fi – bongaa Supernaisten syksyn 2016 konsertit

Pirkko Espoon teatterissa uudessa kotimaisessa musikaalissa Äidinmaa – osta liput ja mene katsomaan

Pirkon tarinaa Eevassa

Pirkosta Me Naisissa

Tilaa Pirkko puhujaksi teemalla Positiivista asennetta senioreille

jarmohorkko.blogspot.fi

Elokuvasta huvia vapaisiin vuosiin – Suuntana100 -teematilaisuus

Kirjoitukset lajiteltuna