hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Marjatta Harjajärvi_web2_DSC_2592Jututtaessani hämeenlinnalaista 70-vuotiasta Marjatta Harjajärveä huomasin, etteivät pätkätyöt olekaan mikään nykyajan ilmiö. Helposti innostuvana ihmisenä hän oli sujuvasti vaihtanut tehtävästä toiseen elämäntilanteen ja tarjoutuneiden mahdollisuuksien mukaan: lastenhoitoa, koululaisten iltapäiväkerhon vetämistä, vanhustenhoitoa, siivousta, ompelua, Gallupin haastattelijana toimimista, verkostomyyntiä sekä myyntityötä kaupassa. Yksi työttömyysputki on mahtunut matkanvarrelle uupumuksen seurauksena, kun ein sanominen on ollut ja on edelleen hänelle vaikeaa.

Pätkätöistä kertynyt eläke ei tarjoa Marjatalle hänen toivomaansa elintasoa. Niinpä työt jatkuvat nyt toiminimellä yrittäjänä parin  verkostomarkkinointiyrityksen edustajana Hämeenlinnan seudulla. Työhönsä iloinen ja myönteinen Marjatta on tyytyväinen. Tekeminen pitää hänet virkeänä ja verkostoyritysten yhteisöt ja tapaamiset tuovat mukavasti sisältöä elämään. Työlleen hän kertoo myös saavansa palkan, kun kyselen, miten verkostoyritysten systeemit toimivat. Kuuluminen Hämeenlinnan yrittäjiin tuo sekin uusia kontakteja ja yrittäjyyttä tukevaa tietoa.

Marjatta Harjajärvi_web_DSC_2579Myyntityö tuntuu sopivan erinomaisesti Marjatalle. Sen voin todeta hänen esitellessään minulle Wellstar Companyn hyvinvointituotteita. Ei aikaakaan kun kasvoni on käsitelty ja hoitotulos mielestämme selvästi havaittavissa. Teemme kaupat laitteesta, jolla ryhdyn taisteluun silmänympärysryppyjä ja suupielten juonteita vastaan. Tämä on kahden ihmisen välistä avointa vuorovaikutusta, jossa kummankaan iällä ei ole mitään merkitystä. Tai sen verran ikä toki vaikuttaa, että hoitoa tarvitsevia ryppyjä löytyy vapaita vuosia viettäviltä enemmän kuin nuoremmilta. Kehittelemmekin yhteistyömahdollisuuksia Suuntana100 -tapaamisiin. Kauneus on lisäarvo ja kauneuden ylläpito monille tärkeä hyvinvointia lisäävä asia.

Marjatta on ollut avioliitossa viisikymmentä vuotta. Nyt jo muutaman vuoden ajan hän on toiminut aviomiehensä omaishoitajana. Oman ajan saaminen vaatii erityisjärjestelyjä. Omaishoitajan työstä hänellä on kolme vapaapäivää/kk. Sairaala- ja hoitojaksojen määrä on lisääntynyt, mutta vielä kotona yritetään pärjätä. Pohdimme vanhusten kotihoidon järjestelyjä. Kotiin tarvittaisiin remontteja esteettömän liikkumisen mahdollistamiseksi. Saisikohan kunnan osallistumaan kustannuksiin? ”Missä on raja, että ei kerta kaikkiaan jaksa? Väsymystä ja masennusta vastaan on taisteltava. Surulle ja yön mustille hetkille ei saa antaa valtaa”, vakuuttaa Marjatta, kun keskustelemme omaishoidon varjopuolista. Rentoutumiseen Marjatalle riittää hyvä ruoka, elokuvat ja lasillinen viiniä. Lukeminen, käsityöt ja pihatyöt ovat Marjatalle mieluisia harrastuksia kodin piirissä.

Itse Marjatta kokee olevansa terve. Luontaishoidoista ja -lääkkeistä on löytynyt apua ilmenneisiin terveysongelmiin. Hiljattain puhjennut astma pysyy lääkityksellä hallinnassa. Positiivisuus ja vakaa usko paranemiseen edistävät hyvinvointia.

Tänään Marjatalla oli vapaa päivä ja vauhti päällä. Tomerana hän ajeli vieraakseni Retulaan ja jatkoi matkaansa tapaamiseen lapsenlapsen kanssa. Lastenlapset ovatkin ”mummelille” mieluista seuraa!

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin

Terttu Häkkilä

Linkit ja yhteydet:
wellstar-company.com
Marjatta Harjajärvi, mharjajarvi(at)gmail.com, 045-1256351

Kirjoitukset lajiteltuna