hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Päätoimiseksi lukijaksi itsensä määrittelevä Pasi Louhimies on onnistunut muuttamaan harrastuksensa työksi ja ansioiksi.

pasi-louhimies_web_20180130 vuoden ajan Pasi piti Tampereella Antikvaarista kirjahuonetta Libristä. Ennen eläkepäiviään hän perusti vielä Helsinkiin Iso-Roballe toisen antikvariaasen kivijalkaliikkeen, mutta joutui toteamaan homman kolmen vuoden jälkeen turhaksi. Tampereelle Porin Reposaaressa syntyneen Pasin veivät vuonna 1977 Kieli-Instituutissa alkaneet opinnot. Diplomi-kielenkääntäjäksi Pasi valmistui 1980.

Kirjakaupat alkoivat siirtyä internettiin. Ja niin teki Pasi Louhimieskin. Hän lopetti kauppansa ja perusti nettikirjakaupan Viroon. Sieltä käsin hän pyörittää nyt käytettyjen kirjojen kauppaa antikvaari.fi -nettiportaalissa, johon on koottu useamman kauppiaan kirjat. Pasilla on kaupassa myynnissä noin 9000 teosta. Kirjat hänellä on kotona, josta käsin hän hoitaa yritystoimintaansa ja jossa hän myös asuu käytännössä kirjojensa keskellä.

Nettiyrittämiseen Pasi on enemmän kuin tyytyväinen. ”Vapautuminen sitovista aukioloajoista ja yrittämiseen tullut rentous tuntuu luxukselta”. Vanhat asiakkaat ovat löytäneet nettipalvelut. Yrittäminen Virossa on Pasista ollut helppoa. ”Yrityksen perustamiseen meni 5 min”. Nettiportaalin antikvaari.fi -osana toimiminen ei aiheutua ylisuuria kustannuksia. Sopivat tilat asumisen ja varastoinnin yhdistämiseen löytyivät Pärnusta. Entisiltä kauppiaspäiviltä on Pasille jäänyt tavaksi osallistua vuosittain Helsingin ja Sastamalan kirjamessuille. Messut ovat tärkeät asiakassuhteiden ja myynnin kannalta, vaikka vaativatkin ison työpanoksen. Nyt rakas harrastus ja työ yhdistyvät mitä parhaimmin ja tuovat päiviin sopivasti hauskaa puuhastelua, toimeliaisuutta ja merkitystä.

Lukuharrastuksen Pasi on saanut kodin perintönä. Kansakoulun opettajien kodissa luettiin paljon eikä esim. televisiota ollut. Pojan tie vei varhain myös kirjastoon, josta löytyi yllättäen ihan erilaista luettavaa kuin kotikirjastosta. Pasi ryhtyi toimittamaan kirjastosta luettavaa myös naapurissa asuville Toivolan sisaruksille. Pian hän huomasi ihmisten lukutottumusten vaihtelevan. Parasta oli kun hän hoksasi saavansa kirjapalveluista vastineeksi tv-aikaa ja tuoretta pullaa. Tämä hoksaus taisi ollakin merkityksellinen opiskelun jälkeen tapahtuneelle ammatinvaihdokselle kielenkääntäjästä? kirjakauppiaaksi.

Lukemisen perinne on jo siirtynyt Pasilta eteenpäin hänen kahdelle pojalleen, joille luettiin jo lapsena sopivasti sensuroituina myös aikuisten kirjoja, esim. Sinuhea.

Nykyään Pasi lukee laajasti erilaista kirjallisuutta: historiaa, kuvataidetta, elokuvakirjallisuutta, anglo-amerikkalaista kaunokirjallisuutta ja 50-luvun beat-kirjoja. Lukemiset Pasi löytää omasta kirjahyllystä ja nettikaupan tarjonnasta aistimalla mielialojaan. Juuri nyt hänestä ”tuntuu tärkeältä ottaa käsittelyyn vuoden 1918 -asioita”. Aika paljon 30 vuotta päätoimista lukemista harrastanut mies on ehtinyt lukea kirjoja hyvin erilaisten alojen asiantuntijoilta.

Kirja-suosituksia Pasilta ei heru. ”Jokainen lukee, mitä lukee”, hän toteaa. Häneltä löytyy asiakkaille yli 9000 kirjaa valittavaksi – vanhoja ja uusia. Kirjan elinikä on lyhentynyt niin että ne poistuvat kaupoista hyvin nopeasti. Nettikirjakaupoista löytyy mitä muualta ei enää saa.

hoitaa nettiantikvariaattikaupassaan Viron Pärnussa

Pasi Louhimies nettiantikvariaattikaupassaan Viron Pärnussa

Lukemisen ja yrittämisen lisäksi puhtia nuorekkaalle tuoreelle eläkeläiselle antaa jo vuonna 1981 ruokailussa otettu ”lihaton linja”. Tästäköhän johtuu ettei miehellä kremppoja ole, vaikka ikäkavereilla jo dosetit täyttyvät lääkkeistä.

Liikuntaharastuksiaan Pasi ei pidä mainitsemisen väärtteinä. Poikiensa harrastuksen myötä alkanut koripallon seuraaminen viihdyttää ja innostaa edelleen varsinkin Lauri Markkasen ja Suomen Susijengin menestyksen siivittämänä. Penkkiurheilijan seuraksi sohvalle tv:n ääreen pyrkivät myös miehen lemmikit, 3 vuotta elokuussa täyttävät kissasisarukset Selma ja Salme.

Aktiivisuus yhdistystoiminnassa vei hänet vireän Pärnu-Suomi-seuran puheenjohtajaksi. Seurassa on jo 500 jäsentä ja se järjestää hyvin monipuolista toimintaa Pärnussa asuville ja käyville suomalaisille.

Vinkkejä:

aktikvaari.fi -nettikirjakaupasta voit tehdä kirjalöytöjä – vanhoja ja uudempia

Jos Sinulla on poistossa isompi erä kirjoja, voit olla suoraan yhteydessä Pasiin sähköpostilla libris@sci.fi

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä tutustuttuaan Pasi Louhimieheen Pärnu-Suomi-seuran tilaisuuksissa.
Oli hyvä päästä toteamaan, että nettiyrittäminen onnistuu ja tuo puuhaa ja lisäansioita myös vapaina vuosina.
Taustalla on kyllä parasta olla intohimoa ja osaamista liiketoiminnan perustaksi. Eikä rakennetusta asiakaskannastakaan haittaa ole.

Kuvat Terttu Häkkilä

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna