hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Pärnu by Terttu Häkkilä_Tervis_4865 (2)Pärnu on vanha kylpyläkaupunki, jonka ilmasto, kauniit puistot, upeat rannat ja maineikkaat kylpylät ovat vetäneet terveysmatkailijoita puoleensa jo vuosisatoja.

Kylpylämatkat Pärnuun ovat ympäri vuoden suomalaisten eläkeläisten suosiossa. Kesäkuukaudet vetävät kaupunkiin lomalaiset ja nuorisoa.

Valmismatkoja tarjoavia matkatoimistoja löytyi Google-haulla ”Pärnun kylpylämatkat” useita kymmeniä suuria ja pieniä. Matkatoimistot räätälöivät myös matkoja erilaisten yhdistysten ja ryhmien tarpeisiin. Lomaviikollamme Pärnussa ja Tervis-kylpylässä oikein vilisi suomalaisia ikäihmisiä.

Valmismatka taittuu helposti isommallakin porukalla kotikaupungista bussilla suoraan Helsingin satamaan ja Tallinnan satamasta perille kylpylän ovelle asti. Matkatavarat ja tuliaiset kulkevat kätevästi autossa. Laivassa ei tarvitse huolehtia matkatavaroista. Liikuntarajoitteisetkin selviävät mukana matkassa.

Juttelin Jyväskylässä toimivan Hopealaiset-ryhmäläisen kanssa heidän matkakokemuksistaan Pärnun Tervis Kylpylään. Kokemus oli kaikkineen ollut oikein myönteinen. Matkanjärjestäjä Pohjolan Matka sai kehuja. Kuskikin oli kiva! Hoitoja oli varattu valmiiksi. Ei tarvinnut jonotella, kun kaikille oli tehty käyttökelpoiset hoitorungot valmiiksi. Hierojat ja hyvä ruoka saivat erityismaininnan! Ja tietysti Pärnun viihtyisä kaupunki! Tutussa seurassa reissu onnistui mainiosti.

Osa porukasta osallistui kylpylässä järjestetylle Suuntana100 Onnistumistarinat -luennolle, joka meni sen verran hyvin, että sovimme vastaavasta luennosta 4.10. Jyväskylään Hopealaisten kokoontumispaikkaan Majakoskelle. Hopeasiskot sekä Hopeaveljet tapaavat nais- ja miesryhmissä tiistaisin kello 14 syys-huhtikussa ja järjestävät erilaista ohjelmaa. Mitä parhainta toimintaa hyvinvoinnin edistämiseen heidän teemansa ”ollaan yhdessa, voidaan paremmin” mukaisesti.

Pärnu by Terttu Häkkilä_Tervis_4865 (5)

Tervis Kylpylän viihtyisä odotustila

Käytimme itsekin Tervis-kylpylän palveluja Pärnun lomallamme. Kävimme laboratoriossa otattamassa valitsemiamme verikokeita selvittääksemme yleistä terveydentilaamme ja viitamitasapainoja. Laboratorioon pääsee joustavasti ilman lähetettä. Tulokset saa itselle. Hinnat ovat Suomeen verrattuina hyvin kohtuulliset. 28 eri osa-aluetta kattaneen Sydän Paketin hinta oli 27 euroa. Aiemmalla matkalla kävimme Terviksessä lääkärissä. Korvalääkäriin on julkisen palvelun kautta Suomessa erittäin vaikea päästä, mutta täällä ajan sai seuraavaksi päiväksi. Hinta ei jäänyt mieleen, kun oli niin pieni. Lääkäri ja hoitajat puhuvat sen verran suomenkieltä, että toimeen tultiin.

Sitten virkistymään ja sairaanhoidosta terveydenhoitoon Terviksen kylpylään.

Tervis Spassa on muutamaan muuhun testaamaamme kylpylään verrattuna kunnon uima-allas, jossa voi ihan oikeasti uida tai vesijuosta. Lisäksi löytyy Japanilainen jaguzzi ja poreallas. Suosikkejani täällä ovat mainio suolasauna ja höyrysauna. Lopuksi voi vielä löylytellä naisten puolella olevassa suomalaisessa saunassa. Kylpylöiden hinnat vaihtelevat ja eri kellonaikoinakin hinnoissa on eroja, joten jos ryhtyy vakiokävijäksi, kannattaa tehdä hintavertailuja ja käyttää edullisempia aikoja ja parhaat eläkeläishinnat tarjoavia vaihtoehtoja.

 

Sain myös mahdollisuuden kokeilla hoitoja. Kylpyosastolla hymyilevä hoitaja ohjasi minut laventelin tuoksuiseen kylpyyn, jossa rentouduin parikymmentä minuuttia. Sieltä riensin käsien parafiinihoitoon, jonka tuloksena käsieni iho pehmeni silmin nähden. Parasta oli kuitenkin päästä osaavan hierojan käsittelyyn, jossa yläselän lihaksia rentoutettiin. Hierontaa kyllä tarvitsisin paljon enemmän, jotta päässä veri kiertäisi ja pää kääntyisi vielä notkeasti vanhuuden päiviin asti. Hieronta tuntui pikahaastattelujen perusteella olevankin yksi muidenkin asiakkaiden suosikkihoidoista.

Hoitovaihtoehtoja on tarjolla riittävästi. Kylpylävieraat näyttivät iloisina kiirehtivän hoitoaikataulun mukaan hoidosta toiseen.

Pärnu by Terttu Häkkilä_Tervis_4865 (1)

Tervis Kylpylän ravintola

Ja mikä parasta! Hoitojen jälkeen voi kävellä valmiiseen ruokapöytään, jossa oli muutama pääruokavaihtoehto valittavaksi. Ruoka maistuu kylpylävieraille ja valmiit buffee-pöydät tuovat monille kotona ruokaa päivittäin laittaville mieluisan tauon arkirutiineihin.

Valmismatkailu on edullista ja helppoa. Ryhmämatkalle osallistuminen yksin tai porukassa tarjoaa uusia tuttavuuksia. Tästä esimerkkinä Matkapalvelu Liisa Hietalan kylpylä ja muille ryhmämatkoille ahkerasti osallistuva Suuntana100 Onnistuja Gunilla Ilmonen, jonka matkakokemuksista voi lukea suuntana100.fi -sivuilta. ”Lähteminen on tärkeää”, sanoo Gunilla.

Suosittelemme lämpimästi Pärnuta lomakohteena sekä pidempiaikaiseen asumiseen. Kylpylöinti virkistää ja erilaiset hoidot auttavat terveyden ja kauneuden ylläpitämisessä.
Kokeneiden matkanjärjestäjien kanssa on helppo matkustaa.

Omatoimimatkailukin onnistuu tänä internetin aikana mainiosti.
Kokemuksistamme Pärnun omatoimimatkailusta löytyy suuntana100.fi -sivuilta
toinen juttu.

IMG_4386

Terttu Häkkilä odottamassa pääsyä lääkärille

Jutun on kirjoittanut Suuntana100 ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä,
joka tutustui Pärnuun asumalla siellä 2015-2016 vuodenvaihteessa neljä kuukautta.

Muutamia linkkejä:

Hopealaisten käyttämä matkatoimisto
http://www.pohjolanmatka.fi/#!/type=Kylpylämatkat

Lisätietoa Hopealaisten toiminnasta
Nastolan matkatoimiston hyvä kuvaus Pärnun matkoista
Suuntana100 Onnistuja Gunilla Ilmosen kokemuksia ryhmämatkoista
Kylpylä Tervis Pärnussa
 Tervis Kylpylän laboratoriopalvelut

Kirjoitukset lajiteltuna