hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Tapahtumat
  • Ei aikataulutettuja tapahtumia
Archives

Vietimme viime talvena neljä kuukautta Pärnussa. Vuokrasimme kaksion kaupungin ydinkeskusta. Tavoitteena oli kokeilla ulkomailla asumista. Pärnu oli sopiva vaihtoehto.

Pärnu_4049_web Pärnu_Terttu Häkkilä_DSC_2230

Pärnu by Terttu Häkkilä_Puistot_4868 (2)

Pärnu by Terttu Häkkilä_Puistot_4868 (1)Pärnu by Terttu Häkkilä_Puistot_4868 (3)Vuokra-asuntoja on runsaasti tarjolla lyhyemmiksi tai pidemmiksi ajanjaksoiksi. Suomalaisia Pärnussa asuu tietojemme mukaan nelisensataa. Monet heistä vuokraavat omistamiaan asuntoja ajoiksi, jolloin itse ovat poissa. Joillakin on myös sijoitusasuntoja pitkä- tai lyhytaikaisesti vuokrattavaksi. Vuokrattavat asunnot löytyvät helposti netistä ja asiointi omalla kielellä sähköpostien välityksellä on helppoa ja joustavaa.

Pärnuun on kohtuullisen lyhyt matka. Tallinnasta automatka Pärnuun kestää pari tuntia. Piipahdimmekin Suomeen neljän kuukauden aikana useamman kerran hoitamaan asioita sekä joulun ja uuden vuoden viettoon. Hyvät yhteydet mahdollistivat myös perheenjäsenten vierailun luonamme.

Julkisilla kulkuneuvoilla matka kotiovelta Lahdesta perille vie kymmenen tuntia. Autolla matka olisi sujunut nopeammin ja helpommin. Tämä vaatii vain autolle parkkipaikan asunnon läheltä. Pärnussa asuvilla suomalaisilla oli erilaisia virityksiä joustavaan matkaamiseen. Eräällä henkilöllä oli Viroon rekisteröity auto, jota hän säilytti Tallinnassa sataman läheisyydessä Suomessa käydessään. Auto olisi kyllä kätevä matkatavaroiden kanssa kulkiessa ja erityisesti Virosta tehtävien edullisten ostosten kotiin kuljettamisessa. Meillä isommat ostokset jäivät kuljetusongelman vuoksi tekemättä. Bensaakin Virosta kannattaa tankata litrahinnan kieppuessa euron tietämissä.

Laivayhtiöiden erikoistarjouksia ja junien ja bussien eläkeläisalennuksia hyödyntäen matkojen kustannukset pysyivät hyvin kohtuullisina. Lahdesta Pärnuun onnistuimme matkaamaan yleensä noin 25 eurolla, mistä VR nappasi suurimman osan. Käytimme esimerkiksi Viking Linen päiväristeilyjä menomatkoihin jättäen paluumatkan käyttämättä. Viking Clubiin liittyneille tulee hyviä tarjouksia sähköpostiin. Viking-tarjoukset klubilaisille 10-20€ ja Eckeröllä  15-19€/suunta. Eckeröllä 100 euron ostoksista sai ilmaisen matkan kahdelle.

Onnibus kuljettaa Helsinkiin eri puolilta Suomea jopa alle kympillä. Viroon päässä bussimatkat ovat halpoja. Tallinnan satamasta pääsee bussilla numero 2 bussiasemalle 1,60 euron hintaan eikä taksikaan maksa kymppiäkään. Bussiasemalta menee Pärnuun autoja tunnin välein. Eläkeläisille edullinen vaihtoehto on Lux Express 4,20 euroa. Superbussi ajaa Pärnun Tallinnan väliä suoraan  D-terminaaliin, josta liikennöi Helsinkiin Tallink. Netissä surfailemalla ja etukäteen lippuja hankkimalla löytää edullisimmat vaihtoehdot.

Suurimman kustannuserän matkoilla olisivat tehneet ruokailut ja kahvittelut laivassa ja välietappien kahviloissa. Opimme nopeasti ottamaan mukaan vesipullot ja omat eväät. Tämä vaikutti olevan yleinen käytäntö vakiomatkustajilla. Laivalla säästetyillä rahoilla voi perillä nauttia hyvän ravintolaillallisen. Lomalaisena laivojen tarjonnasta voi sitten nauttia enempiä nuukailematta.

Pärnu by Terttu Häkkilä_Kaupungissa_4926 (2)

Pärnu_Terttu Häkkilä_0026Pärnu oli meidän ja haastattelemiemme ihmisten mielestä oikein viihtyisä asuinpaikka. Kaupunki on rauhallinen, turvallinen ja sopivan kokoinen. Siellä on kaunista mielestämme myös talvella. Ilmasto on hyvä. Puistot ovat mitä kauneimmat. Meren ranta ja mainiot ulkoilureitit tarjoavat loistavat olosuhteet liikkumiseen. Kulttuuritarjontaa löytyy. Hyvä Pärnu-opas löytyy täältä.

Suomalaisyhteisö kokoontuu Pärnun Suomi-Seurassa, joka tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhdessäoloon, retkeilyyn ja josta löytyy nopeasti uusia tuttuja. Seuran oma kokoontumispaikka Alex Maja sijaitsee aivan ydinkeskustassa Kuningalla. Keskiviikko- ja perjantai-iltoina lauletaan karaokea. Paikassa näkyvät Suomen tv-kanavat. Talosta on vuokrattavana huoneita tai tyylikkäitä huoneistoja.

Palveluja on tarjolla moniin tarpeisiin. Siellä kannattaa käydä kampaajalla, kauneushoidoissa, lääkärissä, laboratoriossa, apteekissa, hammaslääkärissä, korjauttaa kengät ja pesettää vaatteet.

Hintataso kaikessa on merkittävästi Suomen tasoa alhaisempi. Otimme Terviksen laboratioriossa ilman lääkärin lähetteitä laajat verikokeet selvittääksemme yleistä terveydentilaamme. Heidän Sydän Paketin, joka kattoi 28 erilaista verianalyysia, sai 27 eurolla. Paikallisessa hammaslääkärissä korjattiin 58 eurolla rikkoutunut etuhammas, poistettiin hammaskivet ja tehoharjattiin hampaat vaaleammiksi. SOLin pesulasta ostoskeskuksesta löytyi korjausompelija, joka vaihtoi nahkatakkiin uuden vetoketjun alle kahdellakympillä. Kasvohoidon, ripsien ja kulmien värjäyksen, hiusten raidoituksen kahdella värillä ja leikkauksen sai paikallisesta kauneussalongista yhdellä käynnillä yhdeksälläkympillä.

Pärnu by Terttu Häkkilä_4849

Pärnu_by Terttu Häkkilä_2015 (5)

Ulkona syöminen oli yksi suosikkimme. Lounaalla kävimme ”sopalla”. Päivän keitto -vaihtoehtoja oli monia. Hinta vaihteli kahdesta eurosta kolmeen ja puoleen riippuen tarjolla olevien keittojen määrästä. Ostoskeskuksessa keitto punnittiin eli maksu sen mukaan paljonko halusi syödä. Lounasvaihtoehtona löytyy myös kotiruokaa maksa-, sianliha- ja jauhelihakastikkeista, kaalikääryleistä erilaisiin leikkeisiin raastelisukkeiden kanssa. Jälkiruoaksi oli eurolla kiisseleitä, joita muistan saaneeni viimeksi lapsena. Kotiruoka maistuu tosi hyvälle ja on nykyään jopa harvinainen vaihtoehto pikaruokaloiden tarjonnalle. Peukkuja rehelliselle kotiruoalle, joka valmistettu lähialueen omista raaka-aineista. Ruokakassin hinta kaupassa ihmetytti joka kerran. Miten voi saada näin paljon näin vähällä rahalla?

Pärnu by Terttu Häkkilä_Kaupungissa_4926 (1) Pärnu by Terttu Häkkilä_Kaupungissa_4850

Eikä kaupungin kahviloiden leivonnaistarjonnasta voi sanoa muuta kuin NAM, NAM.

Kaupunki on Euroopan vanhimpia kylpyläkaupunkeja, joissa kylpyläkulttuuri on satoja vuosia vanhaa. Nyt kylpylöitä on uudistettu ja ne ovat korkeatasoisia tarjoten monipuolisia palveluja myös muille kuin omille kylpyläasiakkailleen. Kokeilimme useimmat kaupungin kylpylät ja löysimme niistä eri tarpeisiin sopivia: Viking oli tunnelmallinen, Estoniassa oli parhaat hierontalaitteet, Terviksessä oli ehkä paras allas matkauintiin ja hyvä suolasauna, Tervise Paradiisessa oli upea uusittu saunaosasto ja uimataitoisia lapsia ilahduttava vesipuisto. Pääsymaksut vaihtelevat jonkin verran. Valitsemalla edullisempia ajankohtia säästää selvästi varsinkin, jos haluaa kylpylöidä useamman kerran viikossa.

Asuimme Pärnun konserttitalon vieressä. Emme tällä kertaa käyneet konserteissa, joissa näytti kyllä riittävän väkeä. Museotarjonta on kiinnostava. Kaupungissa tuntui muutenkin tapahtuvan kaiken aikaa kaikenlaista. Kirjastosta sain oman kirjastokortin ja suomenkielisiä kirjojakin siellä oli. Ehkä laajempi kotimaisen kirjallisuuden kokoelma löytyy Suomen Pärnu-Seuran Alex Majan kirjastosta.

Pärnusta on hyvät bussiyhteydet eripuolille Viroa ja jopa Prahaan ja Budabestiin. Viihdyimme kaupungissa niin hyvin ettemme tällä erää vielä ehtineet muualle, vaikka matkatarjonta oli houkutteleva. Ensi kerralla sitten!

Kokemus ulkomailla asumisesta oli erittäin onnistunut. Asumme miesystäväni kanssa Suomessa eri kaupungeissa ja saimme mahdollisuuden kokeilla yhdessä asumista vähän pidempään. Suhde jatkuu!

Asun Suomessa maalla Hattulassa ja toteutin unelmaani kaupunkiasumisesta. Talven pakkasilla elämä kerrostalossa oli helppoa ja vältyin lumitöiltä ja päivittäiseltä talon lämmittämiseltä.

Liikuimme Pärnussa paljon, nautimme kylpylöistä ja ravintolapalveluista. Harrastamme valokuvausta, mihin Pärnun kaupugin monet rosot ja upea luonto tarjosivat mitä parhaat olosuhteet. Kumppanin kuvasatoa voit katsella täältä.  Löysin myös paikallisen meditaatioryhmän, johon minut otettiin vastaan mitä sydämellisemmin. Ryhmässä puhuttiin englantia, eestiä, venäjää ja sanksriittiä.

Opiskelin eestinkieltä WordDive-älypuhelinsovelluksella ja opin vaivattomasti järjestelmän mukaan neljässä kuukaudessa 800 sanaa, mikä riittikin jo perusasiointiin paikallisten kanssa.

Elämä Virossa tulee selvästi halvemmaksi ja rahaa jäi jopa säästöön, mitä ei juurikaan tapahdu Suomessa.

Ympäristön vaihdos tekee hyvää mielelle ja erilaiset arkirutiinit ja uuden oppiminen pitävät aivot vireessä. Ja mikä parasta! Olen monta kokemusta riikkaampi ja sain monta uutta ystävää, joita haluan ehdottomasti tavata.

Suosittelen lämpimästi toteuttamaan rohkeasti kunkin omia suurempia tai pienempiä unelmia ja kokeilemaan erilaisia asioita!

Pärnu on myös Suuntana100 -toiminnan kannalta oivallinen paikka, sillä siellä asuu satoja suomalaisia eläkeläisiä ja kylpylöissä heitä vierailee viikottain bussilasteittan. Olenkin aloittanut Suuntana100 Onnistumistarinoiden jakamisen Terviksen kylpylässä.

Linkkejä:

Matkakumppanin Pärnun kuvasatoa löytyy täältä.

Pärnun pieni matkaopas

Lux-bussien aikatauluja

Superbussien aikatauluja

Alex Maja

Pärnun Suomi-Seura

Pärnun Suomi-Seura Facebookissa

Tervis-kylpylä

Hotel Spa Estonia

Hotel Spa Tervise Paradiis

 

 

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä, joka asui Pärnussa marraskuusta helmikuun loppuun.

Kuvat Terttu Häkkilä.

Suuntana100.fi -sivuilta löytyy toinen juttu matkatoimistojen
järjestämistä kylpylämatkoista Pärnuun.

Kirjoitukset lajiteltuna