hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Etsimme pitempiaikaista vuokra-asuntoa Viron Pärnusta ja päädyimme tulevan vuokraemäntämme Katri Nykäsen vieraaksi.

Pärnu_0007_web77-vuotias Katri on kulkenut Pärnussa jo 15 vuotta. Ensin hän tuli miehensä kanssa tänne lomalle poikansa perheen vanavedessä. Sen jälkeen tulivat kylpylälomat. Sitten piti vuokrata asunto jo pitemmäksi aikaa. Kun ”Pärnu oli imaissut” Katrin kunnolla hän hankki itselleen oman asunnon, joita sittemmin on ollut useampikin ja eri paikoissa. Nyt Katrin Pärnun koti on kaupungin ytimessä, josta on kävelymatka kylpylöihin, kauppoihin, kahviloihin, kirjastoon ja kulttuurin pariin.

Pärnussa Katri viihtyy erinomaisesti. ”Fiilis on täällä toisenlainen. On motivoivaa olla ihmisten parissa. Nykyisistä ystävistäni useat ovat virolaisia. Olen oppinut vironkieltä ja pärjään täällä senkin puolesta.”

Vuoden alusta hän otti Viron residenssin. Painava syy tähän oli myös Virossa residensseille tarjolla olevat Katrin mielestä hyvät terveyspalvelut. Suomessa Katrin koti on Mikkelissä ja vapaa-ajanpaikka Joutsassa, joissa hän ei ole saanut heikentyneen näkönsä hoitoon riittäviä palveluita.

Katri toteaa olevansa rakkausavioliitossa Suomessa heidän kotiaan pitävän miehensä kanssa. Mies viihtyy maalaismaisemissa kotona, jossa hänellä on mielekästä tekemistä. Katri kaipaa kaupunkielämää. Kesät he viettävät Suomessa yhdessä. Järjestely ei liene ihan tavanomainen, mutta kuulostaa tälle pariskunnalle toimivalta.

Kysymykseen heidän jo 56 vuotta kestäneen hyvän avioliiton perusteista saan viipymättä listan mitä parhaimpia ohjeita: Itsellinen pitää olla, mutta kaiken ei tule olla omaksi hyväksi. Vapaus vähäpätöisessä. Yksimielisyys tärkeässä. Rakkaus kaikessa. Totuutta noudattaen rakkaudessa: ei vilunkia, ei peitellä, avoin kaikessa.

Katrin elämän runko on usko Jumalaan. ”Ilman uskoa elämäni olisi mahdoton. Taivaan isän käsissä on turvallista. Jos jotain sattuu, joku tulee aina avuksi. Päätöksiinsä hän kutsuu Jumalan avuksi. Usko johdatukseen on vahva. Jos jotain huokaisee, niin vastaus kyllä ilmaantuu.”

Katri Nykänen_201511_web

Katri Nykänen

Netistä Katri kuuntelee suomenkieliset aamu- ja iltahartaudet. Katri onkin näppärä tietokoneen käyttäjä. Tutorin avulla hän perehtyi tietokoneen käyttöön vasta yli kuusikymppisenä. Nyt sähköpostit viuhuvat edestakaisin. Skypen kautta sujuvat yhteydet lapsiin ja lapsenlapsiin, joita on jo neljässä polvessa. Ja netin hakutoiminnoilla löytyy tarvittavaa tietoa. Heikentynyt näkökään ei estä Katria käyttämästä tietokonetta ja puhelinta. Pitää vaan laittaa sopivat lasit päähän ja katsoa vielä vähän lähempää!

Kirjojen lukeminen on vaihtunut niiden kuuntelemiseen, kun hän kiitollisena kertoo saaneensa käyttöönsä näkövammaisten yhdistyksestä Celiasta kuuntelulaitteet ja -kirjat. Silmät eivät rasitu ja runsaasta tarjonnasta voi valita kuunneltavaksi mieleisiä kirjoja. Nyt oli menossa Mika Waltarin Valtakunnan salaisuus.

Pärnu_0050_webKatri on ollut aina ahkera liikkuja. Edelleen hän pyrkii liikkumaan mahdollisimman paljon. Nyt ulkoillessa Katrilla on usein apuna sauvat tai rollaattori. Tavatessamme Katrilla oli koekäytössä invaskootteri, jolla hän voisi huristella nykyisiä paria-kolmea kilometriä pitempiä reissuja Pärnun ulkoilureiteillä. Kylpylässä Katri käy kaksi kertaa viikossa.

Olipa mukava tutustua Katriin. Ennakkoluuloton, rohkea, aktiivinen ja viisas nainen, jolla uskon lisäksi tukena monet hyvän ja pitkän elämän mahdollistavat asiat.

Ja saimme vuokrattua itsellemme mukavan keskusta-asunnon Pärnusta. Saapa nähdä imaiseeko Pärnu meidätkin pidemmäksikin aikaa. Ainakin irtaudumme oman arkemme rutiineista, opimme uutta, liikumme ahkerasti kauniilla ulkoilureiteillä, virkistymme ja kuntoudumme kylpylöissä ja nautimme ihmisvilinästä ja kaupunkielämästä. Jaamme kokemuksiamme jatkossa Facebookissa ja suuntana100.fi -sivuilla.

Pärnussä Terttu Häkkilä yhdessä Kari Raidan kanssa.

Pärnu_4049_web

Kuvat Terttu Häkkilä (C)2015

OLISI MUKAVA SAADA PALAUTETTA JUTUSTA.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna