hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

 

web_Päivi Peltonen_lähikuva_DSC_0741

Päivi Peltonen

Päivi Peltonen toivottaa vieraan sydämellisesti tervetulleeksi kotiinsa ja ateljeeseensa Tuuloksessa. Näin hän toteuttaa yhtä monista elämänviisauksistaan ”täytä talosi ihmisillä”. Lämpö, luovuus, henkisyys ja intohimo elämään huokuvat vastaan heti ovelta. Sukellan ainutlaatuiseen maailmaan, jossa kaikki muu unohtuu.

Päivin seurana on yksi hänen yhdeksästä lapsenlapsestaan. Päivi sanoo rakastavansa lapsia. Omia lapsia Päivillä on viisi. Kaikki lapset ovat samalla viivalla. Hän ei erottele omia tai toisten lapsia. ”Lapset ovat aitoja. Lapsi on aina ihminen.” Pieni tyttö liittyy luontevasti seuraamme ja näyttää viihtyvän mainiosti mummolassa ja isoäitinsä seurassa.

Päivi on viettänyt eripituisia aikoja Lapissa vuodesta 1960 alkaen, anoppilassaan ja vanhassa saamelaistalossa Sodankylän Vuotsossa. Elämä Lapissa näkyy lähtemättömästi Päivissä. Hän on päässyt lähelle luontoa. Hänen luomisvoimansa ammentaa Lapista. Taulut, kirjoitukset, käsityöt ja vaatteet ilmentävät kaikki Lapin luontoa, henkeä ja perinteitä. Ateljee on täynnä Lapissa tehtyjä maalauksia. Sieltä löytyy kokoelma poronnahoista ja erilaisista turkiksista työstettyjä uniikkeja Päivin suunnittelemia ja ompelemia takkeja, liiveja ja asuja. Pöydillä on videokasetteja, joille on dokumentoitu Päivin työmenetelmiä.

web_Päivi Peltonen_taiteilija ateljeessaan_DSC_0690

Päivi Peltonen lausuu ajatelmiaan

Eikä aikaakaan, kun saan kuulla Päivin lausumassa runoja hänen omasta tuotannostaan. Mukaan vieraalle lähtee signeeratut Ajatelmia -teokset, joista kotona lukiessa löytyy paljon soveltamiskelpoisia elämänviisauksia. Päivi haluaa jakaa henkisen maailman kokemuksiaan kirjoittamalla ja auttamalla muita. Minäkin saan keskustelujen lomassa muutamia henkilökohtaisia elämänohjeita itselleni ajankohtaisiin mieltäni askarruttaviin kysymyksiin. Päivi meditoi aamuisin ja iltaisin. Hän tekee henkisiä matkoja   rummuttamalla aitoja Lapin rumpuja. Rumpupiireissä muutkin pääsevät kokemaan näitä voimauttavia elämyksiä.

Päivi sanoutui irti virkanaisen pitkäaikaisesta urasta ja perusti “nolla markasta” Tuulosrievä Kotileipomon 1984. Tämä 17 vuoden yrittäjyys on ollut riemullista, mutta myös rankkaa. Ideana lisäaineeton kilon-leipä, puulämmitteisessä uunissa arinalla paistettuna, jota myydään paperipusseissa. Ensimmäiset 15 leipää myytiin Hämeenlinnan torilla. Tästä kasvoi Tuulokseen merkittävä yritys, jonka pyörittämisessä oli iso työ. Leipomo toimii edelleen Päivin saneeraamassa vanhassa navetassa, uusilla yrittäjillä, ja täytti viime vuonna 30 vuotta.

Sairastuessaan vakavasti, Päivi myi yrityksensä. Toisiaan seuranneet syöpä, kilpirauhasten poistamisen aiheuttama masennus, neljä infarktia, sydänleikkaukset ja pallolaajennukset eivät ole onnistuneet lannistamaan Päiviä eivätkä viemään hänen intohimoaan elämään.

Apua parantumiseen hän on saanut myös Portugalin matkoistaan ja  luontaishoidoista sekä kansanparantaja Rauno Saunanojan tekemistä useista akupunktiohoidoista ja itsehoidon opeista. ”Masennus voi tulla, mutta siihen ei kannata jäädä kiinni”. Pilvellä käynti, kuolema-kokemukset ovat muuttaneet Päivin arvomaailmaa ja auttaneet luopumaan turhasta. Hän elää tätä hetkeä ja on sinut itsensä kanssa. Iloitsee ja kiittää kaikista asioista. Kuuntelee intuitiivistä minäänsä. “Toteuta haaveesi ja unelmasi. Elämä ei ole häpeä vaan riemu. Anna itsellesi vapaus.” Siinä otos Päivin elämänviisauksia toteutettavaksi.

Lisäksi sain kokeneelta leipurilta hyvän raparperipiirakan ohjeen: 3 dl vehnäjauhoja, 1 tl soodaa, ½ dl sokeria, vaniljasokeria, 1 ½ dol piimää ja 1 ½ dl sulatettua voita. Ja sitä raparperia! Hyvää tuli yksinkertaisista aineista ja helpolla.

web_Päivi Peltonen_poronnahkavaatteet_DSC_0710

Päivi Peltonen ateljeessaan

web_Päivi Peltonen_lähikuva_DSC_0684

Ateljeevierailut sopimuksen mukaan

Vanheneminen on luopumisen aikaa. Mutta luovuudesta ja visioista luopuminen ei ole ollenkaan ajankohtaista. Päivillä muhii juuri nyt idea kommuunin perustamisesta isoon taloonsa vapaita vuosia viettäville. ”Täällä voisivat erilaiset ihmiset asua turvallisesti, yhdessä yhteisissä tiloissa, rauhassa omaan tilaan vetäytyen ja vapaina.” Hän tutkailee nyt tätä vaihtoehtoa. Varmasti kiinnostava ratkaisuvaihtoehto yleisemminkin isoissa taloissa asuville, paveluasuntoihin muuttamiselle, yksin asumiselle ja korkeille asumiskustannuksille.

Päivi Peltosen ateljeessa voi vierailla sopimuksen mukaan silloin kun hän on Tuuloksessa. Sieltä löytyy upeaa taidetta, kirjoja, uniikkeja vaatteita ja vanhoja esineitä. Lisänä tulevat keskustelut taiteilijan kanssa.

Osoite;
Pannujärventie 24, 14820 Tuulos.
Yhteydenotot puhelimitse numeroon 040 754 7451

www.villavarilaiska.net

 Jutun kirjoitti Päivin täydennyksin Suuntana100 ry:n perustaja Terttu Häkkilä
innoitukseksi ja esimerkiksi muille vapaita vuosia viettäville.  Tervemenoa tapaamaan Päiviä hänen ateljeeseensa.
Tunnelma on sanoinkuvaamaton.  Katsottavaa ja keskusteltavaa riittää.

Kuvat Terttu Häkkilä.

Linkit: tuulosrieva.fi, Sydän-Hämeen Lehti shl.fi: Pelkistetty ihminen, Krista Kaitasuon artikkeli 26.6.2013

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna