hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Kahvitupa Bembölessä

Kahvitupa Bembölessä

Osallistuimme kokeilumielessä Matkapalvelu Liisa Hietalan ryhmämatkalle, jonka kohteena oli Porkkala. Enpä ole aiemmin osallistunut ohjatuille ”turistireissuille” kotimaassa. Matkalle lähdin aamuvarhaisella avoimin mielin seuralaisena Psoriasis -yhdistyksen porukan kanssa Lahden linja-autosemalta.

Bussi kulki tuttua reittiä Lahden tietä Kehä III:lle, josta tehtiin pieni koukkaus Bemböleen. Oli tullut ensimmäisen kahvitauon paikka vanhassa viehättävässä kahvituvassa. Tämän paikan ohi olin ajellut useita kertoja onnellisen tietämättömänä mahdollisuudesta viettää siellä kauniissa pihapiirissä historiallisissa tunnelmissa rauhoittava ja virkistävä kahvihetki. Seuraavan kerran täällä liikkuessa aion itsekin pysähtyä ja nauttia kahvit näin mainiossa paikassa ja ohittaa läheiset standardi-huoltoasemakahvilat. Ilman opastusta olisin edelleen täysin tietämätön paikan ainutlaatuisesta historiasta.

Pokrovan kirkko ja veljesyhteisö Jorvaksessa

Pokrovan kirkko ja veljesyhteisö Jorvaksessa

Seuraava kohteemme oli Pokrovan ortodoksinen kirkko ja veljesyhteisö Jorvaksessa. Saimme kuulla isä Haritonin kertovan paikan historiasta, kirkon perustami-sesta ja paikan toiminnasta. Nautimme myös poikkeuk-sellisen maittavan lounaan. Alueella on kaunis puutarha. Kerran kesässä siellä järjestetään puutarhapäivä, jota suosittelen lämpimästi kaikille puutarhaharrastajille. Myymälästä voi ostaa taimia ja siemeniä.

Käynti täällä oli vaikuttava kokemus. Harras tunnelma tarttuu kävijään. Vierailut luentoineen ja ruokailuineen onnistuvat vain ryhmille. Enpä ollut kuullutkaan tällaisesta paikasta, jonne Helsingistäkin on vain tunnin matka. Jo tässä vaiheessa olin kiitollinen järjestäjälle tästä retkestä. Pokrovan kirkossa pidetään jumalanpalveluksia säännöllisesti. Veljeskunta järjestää silloin tällöin Borssipäiviä, jolloin herkullista keittoa ja kaalipiirakoita voi ennakkoon tilaamalla ostaa kotiin. Lisätietoa veljesyhteisön internet-sivuilta pokrova.fi.

03_Porkkala_venäläishaudat_web_DSC_0794

Venäläisten hautausmaa Porkkalassa

Matka jatkui. Paikallisen oppaan johdolla tutustuimme Porkkalassa Venäjälle sodan jälkeen vuokrattuihin alueisiin ja saimme aimoannoksen historiatietoa paikan tapahtumista. Kuva on venäläisten hautausmaalta, jonne oli hiljattain viety sodan päättymisen 70-vuotisjuhlal-lisuuksiin kuulunut muistoseppele. Alue oli nyt kunnos-tettu ja tiloja ja taloja isännöivät taas alkuperäiset omistajasuvut. Siellä täällä löytyy jälkiä vuokra-ajalta, esim. bunkkereita, portteja, rautatiekiskoja ja tienpätkiä.

Seuraava kohde oli Degerby Igor-museo, jonne on koottu vuodesta 1997 alkaen tietoa, valokuvia ja esineistöä Porkkalan vuokra-ajalta. Alueen nykypäiviin asti vaiettu historia avautuu hiljalleen, kun museon ylläpitäjät saavat koko ajan lisää tietoa, uusia näkökulmia ja oppivat uutta. Täällä havainnollistui Porkkalan niemen merkitys Itämeren puolustuksessa. Eipä voi kuin toivoa rauhanaikojen ja Suomen ja Venäjän sopuisten suhteiden jatkuvan.

05_Hvitträsk_web_DSC_0842

Hvitträsk Kirkkonummella

 Oltiin jo pitkällä iltapäivässä. Kahvihammastakin jo kolotti. Mutta ei hätää. Kaikki oli valmiiksi suunniteltu. Ajelimme Hvitträskiin. Kahvit ja leivonnaiset odottivat valmiiksi katetussa pöydässä. Virkistyneinä siirryimme v. 1901-1903 arkkitehtien Gesellius, Lindgren ja Saarinen hirsistä ja luonnonkivistä kansallisromanttiseen tyyliin rakennuttamaan päärakennukseen, jonka tunnelmaan ja historiaan sukelsimme museon oman oppaan ohjauksessa.

Alkuperäistä interiööriä vastaamaan kunnostettu piha ja puutarha ovat myös tutustumisen arvoiset. Hieno kohde kaikkineen. Poikkeamiseen tarvittiin silti tämä ohjattu retki. Opastetaulun Kirkkonummen valtatiellä olin kyllä nähnyt omalla autolla ohi pyyhältäessäni.

Liisa Hietala, Matkapalvelu Liisa Hietala Oy

Liisa Hietala, Matkapalvelu Liisa Hietala Oy

Minuutteja ei matkalla hukattu odotteluun eikä ihmettelyyn. Ovet olivat avoinna, oppaat paikalla ja tarjoilut valmiina aina kun paikalle ajeltiin. Bussissa olimme jo virittyneet asiantuntevan matkanjohtajamme Liisa Hietalan avustuksella tulevan kohteen tarjontaan. Matkan sisältö oli runsas ja antoisa sekä sovitettu ryhmän tarpeisiin. Hintakin oli kohtuullinen sisältäen lounaat, kahvit, sisäänpääsymaksut ja mukavan leppoisan matkustamisen omassa bussissa, joka vei meidät kohteissa suoraan ovelle tai niin lähelle kuin mahdollista.

Suosittelen valmista ryhmämatkaa lämpimästi muillekin ”itsetietoisille omatoimimatkaajille”. Vakuutan, ettei nettisivuja selaamalla keksi parhaita paikkoja eikä parhaita vierailuajankohtia. Virtuaalivisiitti ei mitenkään korvaa oikeaa ihmisten kanssa koettavaa elämystä, jossa mukana ovat tunnelmat, tuoksut ja muut aistihavainnot. Matkapalvelu Liisa Hietalan innokkaat asiakkaat ovat näiden matkojen edut oivaltaneet jo aikoja sitten. Matkat varataan hyvissä ajoin. Kohteet löydät nettisivuilta ja soittamalla Liisalle numeroon 040-5147841.

Linkit:

http://www.matkapalveluliisahietala.fi/
http://www.pokrova.fi/
http://www.porkkala.net/fi/matkailupalvelut/kohteet/40-kohde-igor
http://www.nba.fi/fi/museot/hvittrask

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna