hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Kyselin Facebookissa lahtelaisilta suositusta kuntosaliohjaajasta, jonka palvelut sopisivat meille vapaita vuosia viettäville. Sainkin useampia suosituksia Energiavirran Jaana Puolakan palveluiden käyttäjiltä. Sovin tapaamisen Jaanan kanssa luettuani tämän: ”Jaana on aivan mahtava ohjaaja. Olen itse liikkunut aina, mutta vasta nyt Jaanan luona käydessäni olen huomannut kuinka tärkeää on saada hyvää ja ammattimaista ohjausta, jotta meille ikääntyville niin tärkeä lihaskunto pystytään ylläpitämään.”

Jaanan sali Alaniitynkadulla Lahdessa on pieni ja viihtyisä. Salilla harjoitellaan ohjaajan kanssa yksin, pareittain aviopuolison tai ystävän kanssa sekä pienryhmässä sovittuna aikana. Salilla ei ole silloin muita. Harjoittelussa on tärkeää ohjaajan ja ohjattavan välinen luottamus sekä harjoittelun turvallisuus. Jaana korostaa toistojen merkitystä ikäihmisten harjoittelussa. Turha varovaisuus karsitaan. Lihasvoiman hankinnassa painoja pitää uskaltaa käyttää ja liikeratoja voidaan laajentaa.

Jaana Puolakka_3Jaana Puolakka_2Ravinto- ja liikuntavalmennus perustuu Jaanan omaan kokemukseen. Jaanan tarinan alku on tuttu monille. ”Olen ikäni kamppaillut painonhallinnan kanssa. Monen monet jojoilut on elämään mahtunut. Ensin -13kg jo nuorena sitten -26kg sitten -36kg aina samalla lopputuloksella että kilot tulivat takaisin korkojen kera. Verenpaineet olivat korkealla ja polvi vihoitteli normaaleissa arki askareissa. 2008 aloitin suurimman pudotusurakkani -50kg. Pudotus sujuikin tuttuun tapaan hienosti, mutta ei silloinkaan kaikki poissa pysynyt. Ensimmäinen vuosi meni hyvin, mutta sitten pikkuhiljaa lipsuin takaisin huonoille tavoille. Heräsinkin viimein ajattelemaan mitä kaikkea vahinkoa olenkaan saanut aikaiseksi keholleni ja mitä pitää tehdä että kierre pysähtyy?”

Tarinan jatko on nyt hyödyksi Jaanan asiakkaille: ”Kohdallani päätös oli: kertyneet kilot pois, aktiivisesti kuntosalille treenaamaan, alan vaihto, opiskelemaan ja tätä tietä jakamaan ilosanomaa, että muutos on mahdollista! Opinahjot aukesivat Suomen Terveysopisto Salukseen, jossa opiskelin ravintoneuvojaksi. Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä opiskelin Liikunnan ammattitutkinnon/Personal traineriksi. Lisäksi muita lisäkoulutuksia. Ravintoterapeutin opinnot jatkuvat. Nyt voinkin iloisesti elää terveellistä elämä. Taakse on jäänyt terveydelliset vaivat ja kehoon on kertynyt hyvä määrä lihasta.”

Vapaita vuosia viettävien ikääntyessä lihaskunnon hankkimisen ja ylläpidon merkitys kasvaa. Yksilöllisessa ohjauksessa saa hyvät valmiudet omaan harjoitteluun eri liikuntapaikoissa ja kotona. Hyväkuntoiselta päivittäiset askareet sujuvat. Matkoillekin uskaltaa lähteä, kun jaksaa kävellä ja pystyy kulkemaan vähän vaikeimmissakin olosuhteissa. Harjoittelulla varmistetaan tarvittavat voimat portaiden nousemiseen ja koordinaatio auttaa pystyssä pysymiseen. Liikunta ja voimaharjoittelu helpottaa myös niska- ja hartiaseudun ongelmia sekä oikein tehtynä kipuja.

Ravintovalmennus ohjaa parempiin ruokailutottumuksiin. ”Leipä ja perunalinja ei ole ravitsemuksellisesti riittävä. Painonpudotuksen ja -hallinnan terveyshyödyt ovat kiistattomat.Tieto ei useinkaan pelkästään auta vaan muutoksen aikaansaamiseen vaaditaan ohjausta ja henkilökohtaista sparraajaa.

Jaana kokoaa toiminta-ajatuksensa Energiavirran nettisivuilla näin: ”Valmennussuhde on aina yksilöllinen ja henkilökohtainen omien tavoitteiden mukaan laadittu ohjelma. Tavoitteesi voi olla esim. painon pudotus, kunnon kohotus, lihasmassan kasvatus, liikunnan ilon löytäminen arkeesi, terveellinen ruokavalio, ruoansulatusongelmien poistuminen, lisää energiaa arkeesi. Rakennan toiveittesi ja ajankäyttöösi pohjalta juuri sinulle räätälöidyn ohjelman. Henkilökohtainen valmennus sopii kaiken kokoisille, ikäisille, kuntoisille naisille ja miehille. Kaiken takana onkin elämäntapamuutos. Terveellinen ruokavalio herkku hetkineen sekä aktiivisesti treeniä kuntosalilla ovat olleet perusta hyvään oloon. Vuosien varrella tulleen kokemuksen ja koulutusten myötä viisastuneena jaankin nyt tätä tietoa eteenpäin.”

Tavattuani Jaanan voin suositella hänen palveluittaan Lahden seudulla asuville.
Tavoitteellinen liikkuminen ja voimaharjoittelu ovat tärkeitä fyysisen elinvoiman ylläpitämisessä. Hyötyä saamme luonnollisesti arki- ja hyötyliikunnasta-

Kuvat Energiavirran nettisivuilta.

Linkit:
http://www.energiavirtajp.fi/

Kirjoitukset lajiteltuna