hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Kaarlo Maaninka

Kaarlo Maaninka

Kaarlo Maaningan mitalijuoksuista Moskovan olympialaisissa tulee ensi vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Tämän kunniaksi Kaarlon seura Kauhajoen Karhu järjestää juhlakisan, jossa myös suomalaisia pitkien matkojen olympiajuoksijoita nähdään kisaamassa keskenään.

Kaarlo kilpailee edelleen osallistumalla joka vuosi kansainvälisiin senioreiden yleisurheilukilpailuihin. Vuonna 2019 European Masters Athletics Championships -kisa pidettiin Italiassa Venetsiassa. Siellä Kaarlo sijoittui M65-sarjassa 5000 metrin juoksussa kahdeksanneksi ajalla 20:47:41. Eli hyvässä kunnossa tämä nyt virallisen eläkeiän saavuttanut mies on!

Aikuisurheilukilpailuihin osallistuminen on Kaarlon mielestä ”monin tavoin antoisaa”. Kilpaileminen ”antaa harjoittelulle lisämotivaation”. ”Kisat vievät miehen ja mukana matkustavan vaimon eri puolille maailmaa”. Vuonna 2020 EM-hallikisat pidetään Portugalissa ja MM-kisat kesällä Kanadassa. 

Senioriurheilu onkin Suomessa yllättävän suosittua. Suomea voidaan kutsua jopa aikuisurheilun mahtimaaksi. Vuoden 2017 Tanskassa pidetyissä EM-kilpailuissa Suomi kahmi itselleen perätä 118 mitalia, joista 36 kultaa, 40 hopaa ja 42 pronssia. Venetsian Aikuisurheilijoiden EM-kilpailuissa vuonna 2019 Suomi sijoittui viidenneksi 47 mitalilla, joista 24 kultaisia.

Aikuisurheilun voi aloittaa vielä eläkkeelläkin ja urheilemista voi jatkaa vaikka satavuotiaaksi, sillä sarjoja on tarjolla miehille ja naisille jopa yli 95 vuotialle. Itselleen voi valita yhden tai useamman lajin ja harjoittelun tueksi sopivan urheiluseuran, jonka kautta voi osallistua myös kilpailuihin. Kesällä 2021 EM-kisat ovatkin sitten Tampereella!

Kaarlo Maaningan lahjakkuus juoksijana kävi selväksi jo varhain lapsuudessa. 23-lapsisessa kahden lesken perustamassa Posiolaisessa perheessä lapset osallistuivat ahkerasti talon töihin. Koulun kentällä urheiltiin paljon ja hiihtäminen oli suosittua. Urheilukilpailuihin Posiolta lähdettiin osallistujista täyttyvillä linja-autoilla. Kaarlolle menestystä alkoi tulla heti juniorivuosina. Tosin joskus poika oli kesän töistä niin jumissa ja uupunut, ettei parhaisiin mahdollisiin tuloksiin päästy.

Kaarlo Maaninka edustaa aikuisurheilukisoissa Kauhajoen Karhuja.

Kaarlo Maaninka edustaa aikuisurheilukisoissa Kauhajoen Karhuja.

Menestyksen ja hyvän juoksukunnon on taannut kova työ, oikea harjoittelu, hyvä valmentaja, palautuminen sekä itsensä kuuntelu ja tunteminen”. Kaarlon Maaningan edelleen yrittäjänä jatkuvaan työhön metsäalalla on sisältynyt paljon liikkumista maastossa, mikä on osaltaan tarjonnut mahdollisuuden hyvän peruskunnon ylläpitämiseen. Tänä päivänä Kaarlo sanoo käyvänsä ”vähän lenkillä” eli juoksevansa 20-60 km viikossa! Kaarlo on yllättäen myös innokas vesijuoksija, mitä hän pitää erinomaisena harjoittelumuotona. Nyt saa kyllä tämä mummolajin maineessa pidetty laji tarpeellista arvon nousua! Uimahallikäynnin yhteydessä on mahdollisuus myös kuntosaliharjoitteluun. ”Kauhajoella saavat 65 vuotta täyttäneet ostaa kuntosali-uimahalli kortin vuodeksi 60 euron hintaan! Tämä on mitä parhain kunnan tarjoama etu senioreiden hyvinvoinnin tukemiseen.”

Kaarlo on muuttanut ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan. Lapsuudesta alkanut kaurapuuroaamiainen pitää edelleen paikkansa. Lautaselle tulee koko ajan lisää vihanneksia, kun kodin syvään juurtunut oppi ”ei noita kaninruokia” alkaa hellittää otettaan.

Kaarlon askel elämän taipaleella keveni henkisellä tasolla, kun hän koki uskoon tulemisen vuonna 1981. Usko antaa hänen elämäänsä perusturvallisuuden ja luottamuksen tunteen: ”ei tarvitse pelätä, tuli mitä tuli, rukoilu antaa rauhaa ja vakautta, elämä jatkuu kuoleman jälkeenkin”. Uskon tuomasta ilosta ja kiitollisuudesta Kaarlo Maaninka käy todistamassa ja puhumassa Helluntaiseurakunnan tilaisuuksissa.

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä, joka kävi haastattelemassa Kaarlo Maaninkaa Kauhajoella.

Kaarlo Maaninka ja Terttu Häkkilä Kauhajoen urheilukentällä

Kaarlo Maaninka ja Terttu Häkkilä Kauhajoen urheilukentällä

Linkit:

SUL https://www.yleisurheilu.fi/

SAUL https://www.saul.fi/

Kauhajoen Karhut http://www.kauhajoenkarhu.fi/

Helluntaiseurakunta kauhajoenhelluntai.fi helluntaikirkko.fi

What do you want to do ?

New mail

Kirjoitukset lajiteltuna