hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

img_6344

Kiinnitin Hämeenlinnan Kastellin järjestöfoorumissa huomioni pirteään ja värikkääseen klovniasuun pukeutuneeseen naiseen, joka kertoi toimivansa vapaaehtoisena senioriklovnina. Merja-Riitta Ryynänen suostui mielellään jakamaan tarinansa ja niinpä tapasimme Merja-Riitan upeassa vanhaan panimoon rakennetussa kodissa, jossa kaikki tuntui olevan harkitusti paikoillaan. Tähän oli päästy, kun Merja-Riitta ja hänen miehensä olivat luopuneet kodistaan Tampereella ja muuttaneet Hämeenlinnaan Merja-Riitan kotikaupunkiin. Turhasta ja uuteen kotiin sopimattomasta tavarasta oli luovuttu jakamalla niitä lapsille, sukulaisille, kummilapsille ja tuttaville niin ettei mitään oltu jouduttu hävittämään. Kaikki tärkeät ja merkitykselliset asiat oli tuotu uuteen kotiin, josta näin rakentui harmoninen ja viihtyisä uuteen elämänvaiheeseen sopiva koti.

Senioriklovni-toiminnan Merja-Riitta löysi etsiessään uuteen elämäntilanteeseen ja asuin kaupunkiin sopivia harrastuksia ja aktiviteetteja. Kaupunkiuutisissa Setlementtiliitto ilmoitti kurssista, jonne hän lähti mukaan. Koulutusta Merja-Riitta kehuu ”hirvittävän hyväksi”. Kurssin aikana huomioitiin osallistujien erilaiset persoonat ja näin syntyi jokaiselle senioriklovnille oma luonteensa. Jo kurssilla selvisi, että ”tää on se juttu”. Toiminnassa on hyötyä monista Merja-Riitan ominaisuuksista ja aiemmista harrastuksista. Työssään anestesiapuolen erikoissairaanhoitajana hän oli saanut kokemusta ihmisten kanssa toimimisesta vaikeimmissakin tilanteissa. Nuoruuden balettiharrastuksen ansiosta klovneriassa mahdolliset koreografiat sujuvat helposti. Suomenkielen professorina toimineelta isoisältä geeniperintönä tullut riimittely sopii sekin klovnille hyvin. Asiantuntijaluennoitsijana ja runonlausuntapiireissä kehittynyt esiintymistaitokin on hommassa eduksi.

Kurssin käyneistä vapaaehtoisista senioriklovneista toimii aktiivisesti 16. Liikkeelle lähtevät aina ne, joille keikka sopii kalenteriin. Haastetta työssä riittää. Kohdattavia on kuunneltava herkällä korvalla ja tilannetajua soveltaen. Positiivista palautetta ja onnistumisia on tullut. Merja-Riitta kokee pystyneensä avaamaan muistisairaiden lukkoja ja päässeensä uimaan hiljaisten vanhusten elämään. Suurta iloa hän kertoo kokeneensa saadessaan syrjään vetäytyneen Helvin yllättäen mukaan naruhyppelyyn.

Senioriklovni-toimintaa organisoi Setlementtiliitto, jolla on monipuolista kansalaistoimintaa. Valtakunnallisella Vanhustenviikolla kujeilivat klovnit ahkerasti esim. Kauppakeskus Goodmanissa, Keinukamarilla ja Vanajaveden sairaalassa, jossa he tekivät useita huonevierailuja. Hämeen setlementti järjestää myös 55+Pikatreffejä, sekä Seniorisinkkujen kokoontumisia, joissa voi tutustua uusiin ihmisiin ja mahdollisesti jopa löytää uusia ystäviä.

Kuka tahansa voi kutsua klovnit yksin asuvan läheisensä luo. Senioriklovni juttelee, muistelee ja on läsnä hetkessä vain asukasta varten.

Setlementtien toimintaan kannattaa tutustua. Tarjolla on vapaaehtoistoimintaa vapaita vuosia viettäville ja virikkeitä niitä tarvitseville senioreille.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin

Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä,
joka otti myös kuvan.

Linkit:

hameensetlementti.fi

Kirjoitukset lajiteltuna