hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
matti-heroja_web_201703

Matti Heroja Hyvinkään kirkossa

Menen Hyvinkään kirkkoon tapaamaan musiikkineuvos Matti Herojaa, jonka muistan jo lapsuusvuosiltani kotikaupunkini kanttorina. Noista vuosista on tänään omana 63-vuotis syntymäpäivänäni jo kulunut paljon aikaa. Vuosien kuluminen ei kuitenkaan juurikaan näy reippaasti astelevasta, salskeasta, nuorekkaasti pukeutuneesta, iloisesta ja helposti tunnistettavasta miehestä. Vauhti on päällä ja intohimo musiikkiin loistaa silmistä, sillä kohta ovat käynnistymässä Palmusunnuntaina Hyvinkään kirkossa esitettävän suomenkielisen J.S. Bachin Matteus-passion harjoitukset. Kyseessä on valtava Hyvinkään Oratoriokuoron, Nuorisokuoron ja Hyvinkään Orkesterin ja kuuden solistin yhteisteos, jonka johtaa kirkko- ja kuoromusiikin monitoimimiehenä Hyvinkäällä jo kuusikymmentäluvun alusta asti toiminut kirkkomuusikko Matti Heroja.

Virastaan vasta 70-vuotiaana eläkkeelle jäänyt mies sanoo, että nyt voi tehdä sitä mitä haluaa. Hän johtaa edelleen Hyvinkäälle 1977 perustamaansa Oratorio-kuoroa, ”soittaa niin kauan kuin voimia annetaan”, toimii toista kautta kirkkovaltuustossa, tekee vapaaehtoistyötä ja osallistuu kirkon aktiviteetteihin. Ja välillä tulee vielä kanttorikeikkoja ja pyyntöjä soittaa eri tilaisuuksissa.

matti-heroja-soittamassa_web_201703Puhtia fyysisestikin vaativaan Matteus-passion johtamiseen ja aktiiviseen muusikon elämäänsä, hän saa liikunnasta, jota on ”pakko harrastaa”: kolme kertaa viikossa kuntosalilla ja puolen tunnin päivittäiset kävelylenkit.

Henkistä voimaa ja elävää toivoa elämään antaa vahva usko Jumalaan, mikä on miehelle ”kaiken A ja O”. ”Tärkeintä ei olekaan se, miten hyvä muusikko tulee, vaan että tulee hyvä ihminen”, hän toteaa lainaten professori Suzukia. Haasteita on kirkonmiehenkin matkalla ollut. Avioliiton hän on solminut kolmesti oman vaimonsa kanssa. Viimeisimmän vihkivalan he vannoivat mummina ja vaarina. Nyt lapsenlapsia on jo seitsemän. On elämäkin opettanut: ”Metsä vastaa niin kuin sinne huutaa. Omaa suhtautumistapaa asioihin on ollut tarpeen tarkistaa.” Elämä ei ahdista, kun pyrkii elämään elävässä suhteessa Jumalan kanssa. Usko antaa elävän toivon.” Raamatun kirjoitusten tunteminen antaa perspektiiviä asioiden ja maailman tapahtumien tutkimiselle: ”Ei kannata olla ummikko, vaan asioita on seurattava”.

Upeaa, että diplomitutkinnot urkujensoitossa, laulussa ja pianossa sekä ns. II tutkinnon kapellimestariopinnoissa suorittanut alun perin opettajaksi valmistunut mies jatkaa työtään musiikin, kuorojen ja vapaaehtoistyön parissa. Musiikki on yksi suurista elinvoimatekijöistä niin musiikin harrastajille kuin kuulijoillekin. Matti kertoo musiikin kaikki voipaisuudesta tarinan, jossa Amerikassa vaikeasti dementoitunut päivänsankari ”heräsi kuin kuolleista” musiikkiesityksen läpäistyä hänen tietoisuutensa. Tarina ja omat kokemukset kannustavat jatkamaan työtä musiikin parissa kuulijoiden iloksi ja lohduksi.

Jutun kirjoitti Terttu Häkkilä.
Soitellaan, laulellaan, kuunnellaan musiikkia ja käydään mahdollisimman
monissa esityksissä niin kauan ja paljon kuin suinkin.

Suomenkielinen Matteus-passio 9.4.2017 Hyvinkään kirkossa!

Matteus-passio – pääsiäisen Suomen Laulun ja sen yleisön perinne jo vuodesta
1921 13.4. klo 19 Johanneksen kirkossa Helsingissä. Liput lippupisteestä.

Seurakunnat tarjoavat monien ikäihmisten kaipaamaa yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoistyöhön.
Sieltä saa myös tarvittaessa monenlaista tukea ja apua.
Hyvinkään seurakunnassa toimii pitopalvelu, joka tarjoaa kirkolla maanantaista perjantaihin
maittavan arkilounaan hintaan 9,80 euroa.
Kannattaa tutustua oman seurakunnan toimintaan ja mennä mukaan!

Matti Heroja menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen loppuvuodesta 2017.

Linkit:

hyvinkaanseurakunta.fi

suomenlaulu.wordpress.com

matteuspassio.wordpress.com

Kirjoitukset lajiteltuna