hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Risto Laakkonen Cafe Hoffissa

Risto Laakkonen on omimmillaan toimissa, joissa tarkkuudella ja luovuudella saadaan aikaan parasta mahdollista laatua. Kuvienkäsittelyssä ja taittotyössä kirjapainossa vaadittiin näitä molempia. Painotuotteiden oli oltava virheettömiä ja mitä upeampi ulkoasu, sen tyytyväisemmät asiakkaat. Työura päättyi ennenaikaisesti pitkään työttömyysjaksoon, kun muutoksen tuulet pyyhkäisivät kirjapainoalalle. Suuren murroksen seurauksena käsin tehtävän työn määrä väheni ja työpaikka meni. Vapaita vuosia Risto on nyt viettänyt yksitoista vuotta. Elämään sisältöä antavat nyt Riston monet harrastukset.

Ristosta on tullut intohimoinen teen ystävä. Luovuttuaan kahvin juonnista hän on kokeilemalla, opiskelemalla ja verkostoitumalla teen ystävien kanssa löytänyt kahvin tilalle mieluisan ja haasteita tarjoavan puuhan teen valmistamisesta ja nauttimisesta. Teetä hän juo kotonaan, eri ”kahviloissa” kotipaikkakunnallaan Hämeenlinnassa sekä eri paikoissa Suomessa ja maailman metropoleissa. Hyvän teen hankkiminen ja valmistaminen vaatii huolellisuutta. ”Nautinto on suuri, kun saa eteensä kupposen hyvälaatuisista lehdistä, hyvään veteen oikein haudutettua ja sopivan lämpöistä teetä.” Risto on käynnistänyt Hämeenlinnassa Hyvän teen seuran, johon voi liittyä ristolaakkonen.net -sivuilla. Sieltä löytyy myös Riston valokuvia.

Hymy ilmestyy huulille, kun Risto haaveilee joskus pääsevänsä nauttimaan teestä kuuluisaan Mariage Freres – teeimperiumin teehuoneseen Pariisiin. Suomenlinnassa Susisaaressa sijaitseva Suomen ensimmäisessä perinteisessä japanilaisessa teehuoneessa opiskellaan ja harjoitetaan japanilaista teetaidetta eli Chadôa. Käynti sinne on suunnitelmissa. Japanin matkallaan Risto sai mahdollisuuden osallistua Kiotossa hienoon teeseremoniaan.

Matkailijana Risto on omatoimimatkailija, joka ”ei tykkää liikkua laumoissa”. Lontoossa ”Dioja matkoilta on kertynyt 5000. Niitä ei kyllä jälkeenpäin ole juuri katseltu.” Risto on valokuvannut jo 55 vuotta eli pikkupojasta asti. Hän hallitsee kuvien tekemisen vanhoilla ja uusilla tekniikoilla. ”Digi- ja videokuvauksesta kyllä tykkään.” Hänen valokuvatuotantoa on ollut esillä näyttelyissä. Risto on osallistunut aktiivisesti kameraseuran toimintaan. Hän auttaa paikallisia yhdistyksiä tekemällä niille taittotöitä ja kuvaamalla videoita. Viimeksi hän on tuottanut videon taitoluisteluseuralle.

Risto kertoo kuvaavansa ”laidasta laitaan ja kokeellisesti”. Teeharrastuksen innoittamana hän kokeillen kuvasi haudutettuja teenlehtiä. Kun oikea Ristolle kelpaava tekniikka lopulta löytyi, hän kuvasi kolmesataa teekuvaa. Osa teenlehtikuvista on nyt koottu näyttelyksi Hämeenlinnalaiseen Cafe Hoffiin. Näyttelyyn kannattaa tutustua kahvilan aukioloaikoina samalla kun nauttii kupillisen hyvää teetä.

Valokuvaajina Risto ihailee sydämellä ja rakkaudella kuvaavaa Meeri Koutaniemeä sekä rintasyöpäpotilaita teokseen Saa katsoa kuvannutta Leena Louhivaaraa.

Kädentaitoja, luovuutta ja tarkkuutta tarvitaan myös Riston ompelu- ja ruoanlaittopuuhissa. Risto ompelee omat vaatteensa. Onpa hän ommellut kerran ystävättärelleen jopa juhlaleningin. ”Näin voin pukeutua kuten haluan. Saan parempaa ruokaa. Leipojana toteutan kokeilevan keittiön periaatetta. Leivät ja piirakat leivon itse. Niitä ja makeita leivonnaisia, vaikkapa kuppikakkuja vien myös ystäville ja tuttaville.” Onpa Risto rakentanut itse oman sänkynsäkin. ”Kirjasta vaan ohjeet ja hyvä tuli.”

Lievan aivoinfarktin läpikäynyt Risto kokee olevansa hyvässä kunnossa. Kuntoaan hän testaa omin päin – kuinkas muutenkaan – tekemällä 12 minuutin kävelytestejä. ”Testien tuloksiin olen tyytyväinen, vaikken viimeksi ihan yltänyt 2 km:n tavoitetulokseen.”

Riston kannustaa meitä lisäämään teenjuomista. ”Vihreä tee on ihan kelvollista, kunhan tee nautitaan juodaan 50-60 asteisena eikä sitä hauduteta liian pitkään. Harrastusta voi jalostaa, mutta tiukkapipoisia sääntöjä ei ole.” Lisätietoa löytyy Pirkko Arstilan Teen ystävän kirjasta ja Teen Ystävät ry:n nettisivuilta. Hyvälle teelle voi poiketa Suomenlinnan teehuoneelle tai Lelumuseoon, jonka yhteydessä toimivasta Cafe Samovarbarista saa teen lisäksi myös ”käsittämättömän hyviä leivonnaisia”.

Hämeenlinnassa Riston suositus teenostopaikaksi on Raatihuoneenkadulla sijaitseva luomu- ja herkkukauppa Inkivääri.

Hämeenlinnassa Cafe Hoffissa 12.6. kello 17 järjestettävässä teetilaisuudessa Risto pitää puheenvuoron teestä ja kahvilan väki tarjoaa teetä ja sen kanssa nautittavaksi sopivia lämpimäisiä. Järjestämme oman teetilaisuuden samassa paikassa myöhemmin. Seuraa Suuntana100 ry:n Facebook-sivuja tai ilmoittaudu sähköpostilistalle.


Linkit:
ristolaakkonen.net
mariagefreres.com
suomenlinna.fi
lelumuseo.fi
teenystavat.fi
inkivaarikauppa.fi
meeri.fi

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna