hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Tapahtumat
  • Ei aikataulutettuja tapahtumia
Archives

Minulla on tekonivel -kortti

Minulla on tekonivel -kortti

Pari vuotta sitten olin vielä liikkuvainen tyttö, jonka menemistä rajoitti vain lapsesta asti vaivannut astma ja satunnainen saamattomuus. Nyt minulla on tekonivel!

Lonkan nivelrikko alkoi 100 m juoksusta

Empimättä säntäsin toukokuussa 2017 Suuntana100 Onnistujan Jukka Stoltin perässä urheilukentällä 100 metrin juoksuun, jonka ajaksi saatiin 29,58 s. Selkä- ja aivovammainen Jukka juoksi matkan asettamaansa alle 20 s haasteaikaan 19,82 s.

Juoksun jälkeen huomasin saaneeni nivukseen revähtymän, joka ei ottanutkaan parantuakseen. Vaiva paheni ja laajeni! Kun jalka ei oikein ottanut alle, menin lääkäriin, joka antoi kortisonipiikin. Kävin myös fysioterapeutin vastaanotolla, jossa tehtiin liikearvio ja annettiin liikuntaohjeita. Aloin lyhentää lenkkejä ja vähentää liikuntaa. Kipu lisääntyi ja läheiset alkoivat huomautella ontumisestani. Kävely vaikeutui entisestään ja liikekipu yltyi!

Magneettikuvauksesta leikkaukseen neljässä kuukaudessa

Huomasin lehdessä Synlabin mainoksen magneettikuvauksesta! Kun hintakin tuntui kohtuulliselta, varasin ajan (22.11.2018)! Muutaman päivän päästä minulla oli kädessä diagnoosi vasemman lonkan vaikeasta nivelrikosta!

Vein lähetteen terveyskeskukseen (27.11). Lääkärin kanssa (3.12.) käydyn keskustelun perusteella aloitettiin kipu- ja rustolääkekuuri, josko siitä olisi apua. Tämä ja aiempi fysioterapeutin lausunto ovat välttämättömiä vaiheita ennen mahdollista leikkauslähetettä.

Kuurin ja jumppaharjoitteiden jälkeen sain ajan (21.1.2019) lääkärille, jolta irtosi saman tien lähete lonkan tekonivelleikkaukseen. Vapaan hoitopaikan valinnan perusteella päädyin valitsemaan leikkaussairaalaksi Tampereen Coxan, josta olin saanut tuttujen kautta hyvää palautetta. Coxasta tulikin nopeasti yhteydenotto ja aloituskäyntiaika sovittiin (7.3). Samantien sovittiin leikkaus toukokuulle (15.5.), mutta muutaman päivän päästä tarjottiin peruutusaikaa huhtikuulle (3.4.), jonka mielihyvin otin. Lonkan kipu oli yltynyt jo asteikolla 1-10 kymmeneen ja välillä jopa ylikin.

Ennen leikkausta on hampaat oltava kunnossa, joten kävin hammaslääkärissä ja -röntgenissä. Molempiin ajat (11.2. ja 21.2) järjestyivät Hattulan hammashuollossa nopeasti.

Kävelyharjoituksissa toisena päivänä leikkauksesta!

Kävelyharjoituksissa toisena päivänä leikkauksesta!

Päivittäin Coxassa kymmenkunta asiakasta saa uuden tekonivelen!

Päivittäin Coxassa kymmenkunta asiakasta saa uuden tekonivelen!

Ensimmäisinä päivinä kotiapu, apuvälineet, kipulääkkeet ja lepo ovat tarpeen!

Ensimmäisinä päivinä kotiapu, apuvälineet, kipulääkkeet ja lepo ovat tarpeen!

Leikkauspäivän aamuna (3.4.) sain kyydin Coxaan ja homma lähti siellä heti käyntiin sujuvasti. Kaikki tiesivät mitä tekivät ja olivat erittäin ystävällisiä. Muitakin asiakkaita oli paikalla, sillä sairaalassa leikataan kymmenkunta potilasta päivässä. Pari tuntia kestänyt leikkaukseni oli tehty yhteen mennessä ja minut vietiin osastolle. Osastolla hoitajat huolehtivat kivunlievityksestä ja ei aikaakaan kun fysioterapeutti ohjasi minut kävelemään! Uskomatonta! Pari yötä osastolla meni! Hemoblogiini ja verenpaine olivat alhaalla. Kotiin lähdin (5.4.) Kela-taksin kyydissä makuuasennossa mukanani vahva setti lääkkeitä, jotka nekin sain hankittua sairaalasta!

Toipuminen ottaa aikansa

Varaudun kolmen kuukauden ”sairaslomaan”. Sen verran toipumisaikaa määrätään työssä käyville!

Ensimmäiset päivät menevät lepäillen ja pillereitä popsien. Napapiikkejä (neljä viikkoa) pistämällä estetään mahdollinen veritulppa. Liikkuminen onnistuu keppien kanssa. Vessan pöntössä on apuvälinekeskuksesta lainattu korotusistuin. Sukkien laittamiseen tarvitaan erikoinen vetoapulaite. Kotiapu on tarpeen! Autoilu on kielletty neljäksi viikoksi!

Viikon kuluttua (9.4.) jätän kolmiokipulääkkeen pois ja haavasidoskin otetaan pois. Lähden mukaan kauppareissulle ja käyn äänestämässä. Sitten jäänkin (14.4.) jo yksin kotiin, kun pystyn laittamaan ruokaa ja liikun kotona yhden kepin kanssa.

Terveyskeskuksessa poistetaan (15.4.) haavan hakaset. Peruskipulääkkeen annos putoaa kahdesta yhteen 1 G Parasetamol-tablettiin. Nukun kohtuullisen hyvin tyyny jalkojen välissä terveen puolen kyljellä.

Liikkeelle voi lähteä keppien kanssa kunnon mukaan!

Liikkeelle voi lähteä keppien kanssa kunnon mukaan!

Lihaskunnon lisääminen on kuntoutumisen kannalta olennaista!

Lihaskunnon lisääminen on kuntoutumisen kannalta olennaista!

Toimintakyky lisääntyy päivä päivältä: osallistun (19.4) sukujuhliin, alan polkea (20.4.) kuntopyörää ja käyn saunassa, lähden reissuun (28.4.) Pärnuun ja pystyn liikkumaan kepin kanssa keskustassa lyhyitä matkoja. Kipulääkkeet pystyn lopettamaan (6.5.). Fysioterapeutin tapaamisessa (9.5) saan tilannearvion ja liikuntaohjeita. Jumppaa vaan lisää! Jätän toisenkin kepin pois, vaikka vielä (11.5.) on selvää ontumista kävellessä.

Kuuden viikon jälkeen huomaan selvää piristymistä ja menen jo haravoimaan pihaa. Seuraavalla viikolla käyn Helsingissä junalla. Teen ensimmäisen parin kilometrin sauvalenkin (25.5.) ja ajelen nurmikon. Siitä kyllä lonkka kipeytyi! Yhdeksännellä viikolla ajelen autolla Hattulasta Helsinkiin ja Hartolaan. Vähän lonkka ärsyyntyi istumisesta!

Kolmen kuukauden päästä (28.6.) on lopputarkastus Coxassa. Lupa ja kehotus täyteen toimeliaisuuteen tulee!

14 viikkoa leikkauksesta (11.7.) lonkkaa ei tarvitse enää juurikaan varoa ja elämä normalisoituu. Ryhdyn siivoamaan taloa ja kiipeilen jo tuoleilla ikkunan pesupuuhissa.

Mitä tästä sanoisin?

Kun lonkkanivelleikkauksestani on tullut ihmisten kanssa puhetta, ilmenee että yhdelle sun toiselle on tehty tekonivelleikkaus tai jopa useampi. Enpä olisi uskonut! Jopa Fitness-kisoissa Euroopan mestaruuksia voittaneella Hanna Skytällä on tekonivel molemmissa lonkissa.

Osalla kokemus on ollut yhtä myönteinen kuin minulla. Osalla ei ole sujunut näin hyvin tai odotusaika leikkaukseen on ollut kohtuuttoman pitkä ja kivulias. Suurin osa on kuitenkin erittäin tyytyväinen elämäänsä uuden tekonivelen kanssa.

Syyt nivelrikkoon ovat moninaiset: synnynäinen vika, tapaturmat, luonnollinen iän tuoma kuluminen, työ, ylipaino yms. Minulla astman hoitoon vuosia kestänyt kortisonilääkitys oli ehkä haurastuttanut niveltä tai syy voi olla perinnöllinen, sillä äitini valitti aina lonkkiaan ja käveli vanhempana vaappuen. Nivel-yhdistyksen sivuilla nivel.fi voit tehdä niveltestin.

Tuttavapiirissäni on useita henkilöitä, jotka kärvistelevät nivelkipujensa kanssa hakeutumatta hoitoon. Syyt ovat moninaiset: uskon puute hoitoonpääsystä, huonot lääkärikokemukset, tarinat epäonnistumisista, sairaalakammo, taloudelliset asiat, sinnittely, saamattomuuskin.

Vaikea nivelrikko rajoittaa kuitenkin niin paljon elämää ja vähentää toimintakykyä ja elinvoimaa, että kannustan ehdottomasti kaikkia hakeutumaan hoitoon ja vaatimaan leikkaushoitoa, kun muu hoito ei kohtuullisessa ajassa auta.

Kyllä hoitoon Suomessa ennen pitkää pääsee ja leikkauksesta poikkeuksia lukuunottamatta toipuu ja kuntoutuu. Hintakaan julkisessa terveydenhuollossa ei muodostu kohtuuttomaksi (magneettikuvaus yksityisellä 200 euroa, sairaalalaskuni Coxassa 143,70, lääkkeet 140 euroa, Kela-taksi 25 euroa + terveyskeskus- ja hammashoitomaksut). Kela korvaa toimeentulotukeen oikeutetuille myös julkisen terveydenhuollon kuluja.

Rohkaisen oman kokemukseni perusteella hakeutumaan hoitoon. Omaa hoitoon pääsyäni edesauttoi ratkaisevasti omakustanteinen magneettikuvaus, jonka perusteella saadun diagnoosin perusteella lähete leikkaukseen tuli empimättä. Tekonivelleikkauksiin erikoistuneen Coxan valitseminen nopeutti leikkausajan saamista huomattavasti. Coxassa keskim. hoitoonpääsyaika vuonna 2017 oli 89 vrk. Kuntoutumisessa nivelrikkoa edeltänyt yleiskunto ja lihasvoima ja omaehtoinen harjoittelu leikkauksen jälkeen ovat avainasemassa.

Tarmokkaasti jatkan nyt lihasvoiman ja kunnon palauttamista vähintään nivelrikkoa edeltäneelle tasolle. Ja yritän pitää terveistä nivelistäni niin hyvää huolta kuin suinkin!

Coxalle ja Suomen julkiselle terveydenhuollolle annan suuren kiitokseni ja arvostukseni. Tekonivelleikkauksilla annetaan tuhansille ikäihmisille mahdollisuus pitkään ja hyvään elämään ilman turhia liikunta- ja toimintarajoitteita. Coxa teki vuonna 2017 4048 leikkausta.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin

Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä omasta kokemuksestaan nivelrikkopotilaana ja lonkkanivelleikkauksesta toipuneena.

Linkit:

Coxa tekonivelsairaala 

Coxa potilastarinoita 

Fitnessissa Euroopan mestaruuksia kahmineella Hanna Skytällä tekonivel molemmissa lonkissa 

Tietoa valinnnan vapaudesta https://www.valinnanvapaus.fi/

Nivelyhdistys – Tietoa nivelsairauksista 

Kelan toimeentulotuen piiriin voi asiakaskohtaisen arvion mukaan saada julkisen terveydenhuollon kuluja.

Suuntana100 Onnistuja Jukka Stoltin 100 m haastejuoksu

Kerro sivustosta kavereillesiKirjoitukset lajiteltuna</div> </div><div class="art-blockcontent"><!-- Simple Share Buttons Adder (8.2.1) simplesharebuttons.com --><div class="ssba-classic-2 ssba ssbp-wrap left ssbp--theme-1"><div style="text-align:left"><a data-site="" class="ssba_facebook_share" href="http://www.facebook.com/sharer.php?u=https://www.suuntana100.fi/lonkan-tekonivelleikkauksella-uudelleen-liikkeelle-onnistumistarina-vaihe-vaiheelta-rohkaisuksi-nivelrikosta-karsiville/" target="_blank" ><img src="https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/buttons/somacro/facebook.png" style="width: 35px;" title="Facebook" class="ssba ssba-img" alt="Share on Facebook" /><div title="Facebook" class="ssbp-text">Facebook</div></a><a data-site='pinterest' class='ssba_pinterest_share' href='javascript:void((function()%7Bvar%20e=document.createElement('script');e.setAttribute('type','text/javascript');e.setAttribute('charset','UTF-8');e.setAttribute('src','//assets.pinterest.com/js/pinmarklet.js?r='+Math.random()*99999999);document.body.appendChild(e)%7D)());'><img src="https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/buttons/somacro/pinterest.png" style="width: 35px;" title="Pinterest" class="ssba ssba-img" alt="Pin on Pinterest" /><div title="Pinterest" class="ssbp-text">Pinterest</div></a><a data-site="" class="ssba_twitter_share" href="http://twitter.com/share?url=https://www.suuntana100.fi/lonkan-tekonivelleikkauksella-uudelleen-liikkeelle-onnistumistarina-vaihe-vaiheelta-rohkaisuksi-nivelrikosta-karsiville/&text=Lonkan%20tekonivelleikkauksella%20uudelleen%20liikkeelle%20%20%E2%80%93%20Onnistumistarina%20vaihe%20vaiheelta%20rohkaisuksi%20nivelrikosta%20k%C3%A4rsiville%20" target="_blank" ><img src="https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/buttons/somacro/twitter.png" style="width: 35px;" title="Twitter" class="ssba ssba-img" alt="Tweet about this on Twitter" /><div title="Twitter" class="ssbp-text">Twitter</div></a><a data-site="linkedin" class="ssba_linkedin_share ssba_share_link" href="http://www.linkedin.com/shareArticle?mini=true&url=https://www.suuntana100.fi/lonkan-tekonivelleikkauksella-uudelleen-liikkeelle-onnistumistarina-vaihe-vaiheelta-rohkaisuksi-nivelrikosta-karsiville/" target="_blank" ><img src="https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/buttons/somacro/linkedin.png" style="width: 35px;" title="LinkedIn" class="ssba ssba-img" alt="Share on LinkedIn" /><div title="Linkedin" class="ssbp-text">Linkedin</div></a></div></div><form action="https://www.suuntana100.fi" method="get"><label class="screen-reader-text" for="cat">Kirjoitukset lajiteltuna</label><select name='cat' id='cat' class='postform' > <option value='-1'>Valitse kategoria</option> <option class="level-0" value="445">Aistit  (5)</option> <option class="level-0" value="3">Älykkyys  (24)</option> <option class="level-0" value="4">Auttaminen  (34)</option> <option class="level-0" value="146">blogi  (79)</option> <option class="level-0" value="415">Eesti keeles  (1)</option> <option class="level-0" value="5">Fyysinen  (63)</option> <option class="level-0" value="7">Henkinen  (60)</option> <option class="level-0" value="148">Hilkka Häkkilä  (4)</option> <option class="level-0" value="562">MinuuttiVeto  (3)</option> <option class="level-0" value="9">Onnistumisia  (68)</option> <option class="level-0" value="10">Oppiminen  (34)</option> <option class="level-0" value="147">Pirkko Laine  (7)</option> <option class="level-0" value="229">Satunnainen kirjoittaja  (2)</option> <option class="level-0" value="11">Sosiaalinen  (48)</option> <option class="level-0" value="414">Stories  (1)</option> <option class="level-0" value="157">Suuntana100 e-kirja  (1)</option> <option class="level-0" value="314">Suuntana100 Teot  (9)</option> <option class="level-0" value="412">Tarinat  (3)</option> <option class="level-0" value="110">Testatut palvelut  (23)</option> <option class="level-0" value="12">Tietotekniikka  (8)</option> <option class="level-0" value="13">Toiminta  (40)</option> <option class="level-0" value="387">Toteutuneita tapahtumia  (16)</option> <option class="level-0" value="14">Tunne-elämä  (14)</option> <option class="level-0" value="15">Työelämätarinoita  (7)</option> <option class="level-0" value="349">Valmennuksia  (1)</option> <option class="level-0" value="16">Valmistautuminen  (5)</option> <option class="level-0" value="17">Vauraus&Säästövinkit  (10)</option> <option class="level-0" value="424">Vertaistapaamiset  (1)</option> <option class="level-0" value="68">Vierasblogi  (16)</option> <option class="level-0" value="18">Yhteiskunta  (18)</option> <option class="level-0" value="19">Yhteisöllisyys  (4)</option> </select> </form> <script type="text/javascript"> /* <![CDATA[ */ (function() { var dropdown = document.getElementById( "cat" ); function onCatChange() { if ( dropdown.options[ dropdown.selectedIndex ].value > 0 ) { dropdown.parentNode.submit(); } } dropdown.onchange = onCatChange; })(); /* ]]> */ </script> </div> </div><div id="linkcat-109" class="art-block widget widget_links clearfix"> <div class="art-blockheader"> <div class="t">Testattu Suuntana100 -palvelu</div> </div><div class="art-blockcontent"> <ul class='xoxo blogroll'> <li><a href="http://www.energiavirtajp.fi/" title="Suositeltu kunto- ja ravintovalmentaja">EnergiavirtaJP Lahti</a></li> <li><a href="http://fortevalmennus.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=299&Itemid=119" title="Leena Koivu on erikoistunut erovalmennuksiin ja toimii Suuntana100 ry:n kumppanina Suuntana100 Voimaannu erosta -valmennuksissa">Fortevalmennus – Voimaannu valmennuksesta</a></li> <li><a href="http://www.worddive.com/fi/" title="Kielikurssit netissä. Opi uusi kieli kolmessa kuukaudessa!">WordDive -helppo tapa oppia kieliä</a></li> <li><a href="http://matkapalveluliisahietala.fi/" title="Mainioita ryhmämatkoja vapaita vuosia viettäville">Matkapalvelu Liisa Hietala Oy</a></li> <li><a href="http://www.uskallainnostua.fi/" title="Mainioita live-valmennuksia ja nettikursseja">Uskalla Innostua – rohkeus ja keinot omaan elämääsi</a></li> <li><a href="http://taitekohta.fi" title="Valmistaudu elämäsi taitekohtiin edunvalvontavaltuutuksella ja hoito- ja hoivatahdolla">Taitekohta – valmistaudu elämäsi taitekohtiin</a></li> <li><a href="http://www.varapuu.fi/" title="Testattua valmennusta vaurauden ja talouden hallintaan">Varapuu Oy</a></li> <li><a href="https://www.ukko.fi/" title="UKKO.FI:n kautta voit laskuttaa töitäsi ilman omaa yritystä. Helppo keino hoitaa paperityöt hankkittaessa lisäansioita laskutettavilla toimeksiannoilla.">UKKO.FI kevytyrittäjyyspalvelu</a></li> </ul> </div> </div></div> </div> </div> </div> </div> <footer class="art-footer"> <div class="art-footer-inner"><div class="art-footer-text"> <p><a href="#">Link1</a> | <a href="#">Link2</a> | <a href="#">Link3</a></p> <p>Copyright © 2014. All Rights Reserved.</p> <p class="art-page-footer"> <span id="art-footnote-links">Powered by <a href="http://wordpress.org/" target="_blank">WordPress</a> and <a href="http://www.artisteer.com/?p=wordpress_themes" target="_blank">WordPress Theme</a> created with Artisteer.</span> </p> </div> </div> </footer> </div> <div id="wp-footer"> <!-- ngg_resource_manager_marker --><script type='text/javascript' src='https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/contact-form-7/includes/js/jquery.form.min.js?ver=3.51.0-2014.06.20' id='jquery-form-js'></script> <script type='text/javascript' id='contact-form-7-js-extra'> /* <![CDATA[ */ var _wpcf7 = {"loaderUrl":"https:\/\/www.suuntana100.fi\/wp-content\/plugins\/contact-form-7\/images\/ajax-loader.gif","recaptchaEmpty":"Ole hyv\u00e4 ja todista, ettet ole robottiohjelma.","sending":"L\u00e4hetet\u00e4\u00e4n ..."}; /* ]]> */ </script> <script type='text/javascript' src='https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/contact-form-7/includes/js/scripts.js?ver=4.4.1' id='contact-form-7-js'></script> <script type='text/javascript' src='https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/js/ssba.js?ver=5.8.3' id='simple-share-buttons-adder-ssba-js'></script> <script type='text/javascript' id='simple-share-buttons-adder-ssba-js-after'> Main.boot( [] ); </script> <script type='text/javascript' id='wp-polls-js-extra'> /* <![CDATA[ */ var pollsL10n = {"ajax_url":"https:\/\/www.suuntana100.fi\/wp-admin\/admin-ajax.php","text_wait":"Your last request is still being processed. Please wait a while ...","text_valid":"Please choose a valid poll answer.","text_multiple":"Maximum number of choices allowed: ","show_loading":"1","show_fading":"1"}; /* ]]> */ </script> <script type='text/javascript' src='https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/wp-polls/polls-js.js?ver=2.7' id='wp-polls-js'></script> <script type='text/javascript' src='https://www.suuntana100.fi/wp-content/plugins/youtube-embed-plus/scripts/fitvids.min.js?ver=14.0' id='__ytprefsfitvids__-js'></script> <script type='text/javascript' src='https://www.suuntana100.fi/wp-includes/js/wp-embed.min.js?ver=5.8.3' id='wp-embed-js'></script> <!-- 106 queries. 0,347 seconds. --> </div> </body> </html>