hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
marketta-makinen_web_by-terttu-hakkila_7030

Kuvataiteilija Marketta Mäkinen

Kuvataiteilija Marketta Mäkinen on löytänyt maailmalla vietettyjen vuosien jälkeen tien takaisin kotimaahansa ja päätynyt asumaan syntymäseuduilleen Hämeeseen. Taiteilijalle sopiva vuokra-asunto löytyi onnekkaasti Vanajan linnan historiallisesta ympäristöstä Harvialasta lehti-ilmoituksella.

Innostus taiteen tekemiseen on säilynyt ja uusia teoksia syntyy tasaiseen tahtiin. Työhulluus on jo helpottanut eikä taiteen tekemistä enää siivitä pätemisen tarve. Stressi ei nyt vaivaa. Aamulla on mukava aloittaa syömällä aamiaista rauhassa. Päivän mittaan voi istuskella katselemassa kaunista luontoa ja miettiä ”mitä tekisi”. Vauhdikkaiden vuosien ja elämänarvojen selvittelyn jälkeen Marketta sanoo nyt osaavansa nauttia elämästä. Mutta tähän on tarvittu pitka matka, paljon seikkailua, sattumia ja rohkeita päätöksiä.

Matka maailmalle alkoi pian ylioppilaskirjoitusten jälkeen, kun hän lähti Ruotsiin opiskelemaan tekstiilialaa. Valmistuttuaan tekstiiliteknikoksi hän palasi Suomeen ja työskenteli 70-luvulla kukoistaneen tekstiiliteollisuuden yrityksissä Villayhtymässä Hyvinkäällä, Kouvolan Villassa ja Helsingin Villakehräämön Korian tehtaassa.

80-luvulla hän lähti Au Pairiksi Amerikkaan ja opiskeli taidetta Academy of Art -oppilaitoksessa San Fransicossa. Hän jatkoi taiteen opintojaan New Yorkissa ja Kanadassa ja valmistui USA:ssa taiteen maisteriksi cranbrook Academy of Art Detroitista.

Koska Green Cardia USA:han ei järjestynyt, hän palasi 1998 Suomeen. Töitä ei Suomesta kuitenkaan löytynyt. Niinpä matka jatkui Ruotsiin, jossa hän asui useita vuosia eri puolilla ja toimi opettajana ja vapaana taiteilijana. Tanskan kautta hän palasi Suomeen toisen kerran 1997, kun hänen äitinsä kuoli ja isä sairastui. Tällä kertaa töitä löytyi ympäristötaiteen opettajana ja läänintaiteilijana.

Veri veti kuitenkin ulkomaille ja Marketta lähti viettämään eläkepäiviään Espanjaan jossa hän asui ja teki taidetta kahdeksan vuotta pienessä Nerjan kylässä. Aurinko on kyllä kiva. Hän ei kuitenkaan sinkkuna kokenut pääsevänsä riittävästi sisälle espanjalaisen perhekeskeisen yhteisöön. Suomalaisia ”muuttolintuja” kylässä oli viitisenkymmentä. Syvällisempi kielitaito olisi ollut tarvittu paikallisen kulttuurin sisäistämiseen, mutta laiskuus kielen oppimiseen jätti espanjan taidon tasolle, jolla selviytyi arjen asioissa. Niinpä löytyi tie takaisin kotimaahan.

Elämä maailmalla on opettanut Marketalle paljon erityisesti hänestä itsestään. Hän tunnistaa olevansa erakkotyyppi ja viihtyy mainiosti yksin. Tarvetta sosiaalisiin suhteisiin ei ole. Muutamat vanhat säilyneet ystävyydet ovat riittäneet ja kantavat yhä. Ystäviä hän käy tapaamassa silloin tällöin Helsingissä. Erityismaininnan saa jo kolmivuotiana solmittu nyt 67 vuotta kestänyt ystävyyssuhde! Töitä hän sanoo aina tehneensä ”kuin hullu”, mutta satunnaiset työt eivätkä myöskään taitelijan tienestit yrittäjänä ole kerryttäneet eläkettä. Elämäntapansa ansiosta hän on yksin oppinut aina selviytymään ja tulemaan toimeen sillä rahalla, mitä on ollut.

Äidinkielen merkitys on vierailla kielillä selviytymisen jälkeen noussut uuteen arvoon. Lääkärissä on hienoa käydä, kun voi kommunikoida omalla kielellä. Metsään on hienoa mennä kävelemään ja hengittämään raitista ilmaa. Espanjassa Marketta oppi tekemään Taiji-harjoituksia, jotka tekevät mielelle ja kropalle hyvää. Terveyttään hän ylläpitää myös vesijumpalla ja pilateksella.

marketta-makinen_web_by-terttu-hakkila_7015marketta-makinen_web_by-terttu-hakkila__7025Tärkeintä kuitenkin on aina taiteen tekeminen, johon on edelleen voimakas palo, taito ja Harvialassa erinomaiset puitteet. Taideprojektit jatkuvat ja matrikkelitaiteilijan (No 2672) ansiot saavat uusia merkintöjä, vaikka tarve luomiseen lähtee vapaudesta ilman turhaa pätemisen tarvetta.

Linkit:

Taiteilijamatrikkeli http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/2672

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna