hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Pitäisikö meidän lisätä vauhtia kävelylenkeillä? Ystäväni esitti tämän kysymyksen kun toivotut tulokset painonpudotuksessa eivät ole toteutuneet. Päätin testata tämän päivän kuntoni ja lähdin lenkille.

Laitoin puhelimeen ajastimen päälle hälyyttämään 30 minuutin päästä. Ja lähdin tosimielellä askeltamaan kyläraitille. Henkeä vähän ahdisti, mutta pidin normaalia selvästi ripeämpää tahtia yllä. Puolen tunnin päästä olin kävellyt 2,8 km. Olin tyytyväinen välitulokseen. Laitoin ajanoton päälle ja käännyin takaisin. 29 minuutin päästä olin kotiportilla. Tunnissa oli taittunut 5,6 km matka, mitä pidin erinomaisena.

Minulle astmaatikkona ja keskimäärin kolmen litran hengityskapasiteetin keuhkoilla liikunta vaatii toisinaan sisua. Mutta kun vaan lähtee liikkeelle ja liikkuu kulloisenkin terveystilanteen huomioiden voi kuntoaan ylläpitää ja parantaa. Useimmiten nihkeän alun jälkeen hengityskin helpottuu. Useimmiten aliarvioimme suorituskykymme. Tämän osoitti testilenkki. Normaalisti kävelen 50 minuutissa noin neljän kilometrin lenkin. Kiristämällä vähän vauhtia suorituksen kesto ja teho paranivat oleellisesti. Laskujeni mukaan vauhti kiihtyi 16 % ja matka piteni 40%.

Olen aiemmin tehnyt soveltaen Sydänliiton kuuden minuutin kävelytestin ilman sykemittauksia. Tulos 650 m/6 min oli rohkaiseva. Suosittelen kokeilemaan! Kävelytesteistä löytyy tietoa UKK-instituutin ja Suomen ladun sivuilta.

Viiden kilometrin tuntivauhdilla kävely kuluttaa 250 kcal. Syöminen pysyi paremmin kontrollissa. Testipäivän jälkeen vaaka näytti 400 g vähemmän.

Nyt täytyy ryhdistäytyä ja tehdä rivakka kävelylenkki vähintään kolme mieluimmin viisi kertaa viikossa. Esimerkkiä kävelyyn voi ottaa vaikka Paula Koivuniemestä, joka lehtijutuissa vannoo sauvakävelyn tehoon kunnon ja timmin ulkonäön ylläpitäjänä.

Linkkejä:

http://www.huippukuntoon.fi/liikunta/testaa-kuntosi

http://www.ukkinstituutti.fi/

http://www.suomenlatu.fi/

http://www.sydanliitto.fi/

 

Kirjoitukset lajiteltuna