Jokaisella meistä on joskus särkenyt päätä tai olemme tunteneet ajoittaista kipua. Yleensä siitä on selvinnyt yhdellä tai kahdella särkylääkepillerillä. Mitä jos kipu olisikin tullut jäädäkseen? Muuttuisiko elämä sietämättömäksi? Miten kivun kanssa selviäisi arjen haasteissa? Entä jos ei saisi ollenkaan nukuttua kunnolla? Miten kestäisi jatkuvaa väsymystä?
Kivusta ja väsymyksestä, niiden kanssa elämisestä ja kivun hallinnan keinoista keskustelin Marjatta Kaurasen kanssa. Marjatta on kärsinyt nuoruudesta asti kivuista, joille ei löytynyt vuosikausiin mitään lääketieteellistä selitystä. Lopulta vuonna 1989 hänen diagnostisoitiin sairastavan fibromyalgiaa, joka on kipu-uupumus oireyhtymä. Sairaus oli niin uusi, että lääkäri totesi: ”En tiedä tästä mitään, te tiedätte parhaiten”. Näinhän asia oli. Marjatta oli jo 18 vuoden aikana itse kehitellyt konsteja kivun ja väsymyksen kanssa elämiseen. Diagnoosista oli se hyöty, että löytyi ”virallinen” selitys epämääräisille asioille ja tuntemuksille, joiden perusteella sairas ihminen oli tuomittu laiskaksi ja työtä vieroksuvaksi. Oireyhtymän aiheuttajaa ei vieläkään tiedetä, joten täsmälääkitystäkään ei ole.
Marjatta Kauranen toimii Hämeenlinnan Reumayhdistyksen kokemuskouluttajana ja haluaa jakaa kokeilemalla hyväksi toteamiaan keinoja muille kivun kanssa kamppaileville. Kokemuskouluttajia käytetään myös oppilaitoksissa sairaanhoidon ammattilaisten koulutuksessa.
Paremman elämän perusta on hyvä ja riittävä uni.Fibromyalgiaa sairastavalta puuttuu unesta virkistävä syvän unen vaihe osittain tai kokonaan pois. Aamulla on jopa väsyneempi kuin illalla. Nukkumiseen Marjatta käyttää lääkitystä, joka mahdollistaa edes kohtuullisen syvän univaiheen. “Tämä helpottaa heti. Jaksaa liikkua enemmän ja yleiskunto kohenee. Väsymyksen aiheuttama hermoston herkistyminen ja kivun aistiminen lievittyvät. Hyvää unta varten on järjestettävä itselle soveltuvat olosuhteet: sopiva vuode, häiriötön/ pimennetty tila, oikea lämpötila, raitis ilma ym.”
”Liikunta ja lihaskunnon ylläpito ovat fibromyalgiaa sairastavalle ainoa lääke. Liikunnan on oltava monipuolista ja kaikkia lihaksia rasittavaa. Liikunta on aina aloitettava varovasti, koska palautuminen on hitaampaa. Hyviksi kokemiani liikuntamuotoja ovat vesiliikunta, voimistelu ja kävely sauvojen kanssa tai ilman. Lihashuolto on liikunnan jälkeen tehtävä hyvin ja huolellisesti. Oikea venyttely huolella tehtynä vähentää lihaksiston kipeytymistä. Huomaan, jos jätän liikunnan väliin. Olo heikkenee sellaiseksi, että pistää kyllä tekemään. Suosittelen jokaista tekemään kuntotestin ja laatimaan yksilöllisen, itselle soveltuvan kuntoutusohjelman.”
Marjatta korostaa myös rentoutuksen merkitystä. ”Jo viiden minuutin harjoitellulla pikarentoutuksella olo helpottuu. Kannattaa myös kokeilla erilaisia hoitoja kuten hermoratahieronta, akupunktio, hypnoosi, lymfa, jooga, asahi, aleksander-tekniikka ym. Niistä voi löytyä myös itselle sopiva apu. Hoidot tukevat osaltaan lihaskunnon ylläpitoa, joustavuutta ja rentoutumista.”
Huonoina hetkinä helpotusta saa myös kiinnittämällä huomion pois itsestä ja omasta olemisesta johonkin keskittymistä vaativaan asiaan esim. käsitöihin tai lukemiseen. Käsitöitä syntyykin paljon. Marjatalla on tapaamisessa päällä itsekudottu villatakki. Kudottuja tumppuja riittää myytäväksi asti.
Ravinnolla on kivun hallinnassa ratkaiseva rooli. ”Nestetasapaino on pidettävä kohdallaan. Vedenjuonti on tärkeää! Jopa kaksi litraa päivässä. Suolaa ja alkoholia välttelen. Ravintoloissa käytetään yleensä vielä liikaa suolaa ruoanlaitossa. Itse korvaan suolaa yrteillä ja mausteilla. Kahdessa viikossa tottuu vähäsuolaiseen ruokaan. Kipua lisäävää turvotusta poistan vedenjuonnin lisäksi mansikalla, ananaksella tai keräkaalilla.”
Jokainen voi itseään tarkkailemalla ja kuuntelemalla oppia, mikä sopii ja mikä ei. Nykyisin tarkkaileminen on jo arkeen kuuluvaa rutiinia, jota ei huomaa. Kaikkinainen itsensä kuuntelu auttaa löytämään selviytymiskeinoja ja helpotusta elämään. Pukeutuminen vaatii säätöä materiaalien ja lämpötilojen suhteen. Kipua aiheuttavien olosuhteiden kuten kylmän, kosteuden ja vedon välttämistä tukee terveen järjen käyttö.
Marjatta on oiva esimerkki siitä, että ihminen itse on oman sairautensa paras asiantuntija. Hän on kokeilemalla ja kuuntelemalla itseään löytänyt konstit, joiden avulla selviää elämästään Suuntana100 ry:n moton mukaisesti niin hyvin kuin suinkin. Työelämässäkin hän jaksoi jatkaa tehtäviä sovitellen ja lopussa osa-aikatyötä tehden 64-vuotiaaksi asti.
Marjatta haluaa jakaa hänelle lähes kolmenkymmenen vuoden aikana kertynyttä kokemustietoa toimimalla kokemuskouluttajana ja vertaistukijana.
Järjestämme kivunhallinnan keinoihin ja hoitoon keskittyvän tilaisuuden 12.10.2015 kello 17:30-19:30 Hämeenlinnan Kumppanuustalossa, Kirjastokatu 1. Tilaisuudessa Marjatta Kauranen ja Marjatan suosittelema Linnan Klinikan lääkäri Minna Mäcklin puhuvat kivusta, kivun hallinnasta ja käytettävissä olevista hoitokeinoista. Tieto on mainiosti sovellettavissa myös yleisemmin elämään sairauksien kanssa ja myös sairauksien ennaltaehkäisyyn.
Kuva Terttu Häkkilä.
Linkit:
http://www.kokemuskoulutus.fi/
http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/tuskaton_hetki_on_nautinto
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/fibromyalgiapotilas-tarvitsee-luottamuksellisen-laakarisuhteen/#.VYkWeekw8dk
http://asahi.fi/
http://www.linnanklinikka.fi/
ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!
[contact-form-7 404 "Not Found"]
Vastaa