hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Vieno Zlobina Pärnussa

Elämän tarjoamana lahjana päädyin Pärnussa Inkerinsuomalaisen kulttuuriseuran tilaisuuteen, johon oli saatu puhujaksi Itämeren suomalaisten kielten tutkija Vieno Zlobina. Tilaisuus muotoutui keskusteluksi, jossa Vieno vapaasti kertoili uskomattomaista elämänvaiheistaan ja vastaili terävästi osallistujien kysymyksiin.

Vieno on syntynyt 1919 Kanadassa, jonne hänen vanhempansa olivat lähteneet Suomesta Viipurin maalaiskunnasta paremman elämän toivossa. Perhe palasi takaisin kaipaamaansa Karjalaan, kun Kanadaan ja Yhdysvaltoihin muuttaneita suomalaisia pyydettiin sinne palaamaan. Karjalassa tarvittiin työvoimaa ja Karjalan kuumeen -huumassa sinne palasi viitisentuhatta ihmistä. Karjalasta rakentui1930-luvulla kukoistava suomalaisten johtama mallitasavalta, jossa oli vilkas kulttuurielämä. Kanadan suomalaiset muuttivat Karjalaan Aunukseen ja perustivat Cobaltissa Säde-kommuunin, joka menestyi mainiosta. Vienon isä toimi kommunissa mediaattorina ja aloitti siellä uuden vehnänviljelyn, kun Leningradista saatiin 2,5 kg vehnänsiemeniä. ”Karjalassa kaikki olisi järjestynyt hyvin, jos olisi annettu elää”, sanoo Vieno ja kokoaa kuulijoille Karjalan vaiheet eri valtioiden taistelutantereena 1600 luvulta alkaen.

1935 alkoi Stalinin terrori. Kommuuni hävitettiin polttamalla maantasalle. Ihmisiä vangittiin. Suomenkieli likvidoitiin. Vienon isä vangittiin ja ammuttiin. Vieno joutui evakkoon Petroskoista vuonna 1941 ja palasi sittemmin Kanadaan. Vienon elämä kietoutui historian ja politiikan kiemuroihin. Näistä hän on kirjoittanut oman tulkintansa englanninkieliseksi kirjaksi ”Osa Karjalan historiasta”.

Tietä kielitieteilijäksi ja kielten opettajaksi yliopistoon siivittivät syntyminen Kanadassa (englanninkieli), muutto Karjalaan, opiskelu Petroskoin keskikoulussa (suomenkieli), jatko-opinnot karjalan kielellä (kolme eri murretta), kouluvuodet Aunuksessa (venäjänkieli), yliopisto-opinnot (venäjänkieli), avioliitto venäläisen miehen kanssa, evakkomatka Kazakstaniin, tohtorinväitöskirjaan liittyneet tutkimusmatkat Siperiaan, elämä Kanadassa, Suomessa ja Virossa.

Tilaisuudessa Vieno käy läpi sujuvasti suomalais-ugrilaisen kantakielen jalostumisen eri kieliksi, joista yksi on suomenkieli.   Tilaisuudessa puhutaan Suomea ja Viroa.”Olen aina opiskellut sen maan kieltä, jossa on asunut. Hobbyna olen tutustunut myös muutamaan Euroopan kieleen, mutta niiden osaaminen rajoittuu tekstien lukemiseen.”

Vieno on nyt viimeisimpien Kanadan vuosien jälkeen asettunut asumaan Viroon Pärnuun, jossa hän elää lähellä pojanpoikaansa ja tämän perhettä. ”Veri on vettä sakeampaa”, toteaa Vieno syyksi muuttoon.

Uskomattomasta, sataa vuotta lähentelevästä elämästä ovat ”jäljellä muistot ja muutamat säilyneet valokuvat”. Katkeruutta Vienon puheissa eikä äänessä ei kuulu. Älykkyys ja elämänilo vilkkuu naisen silmissä. ”Ei saa surra, vaikka olisi kuinka vaikeaa”, painottaa Vieno. ”Ihmisten pitää olla optimistisia ja nauttia elämästä, ystävistä ja pitää yhteyksiä ihmisten kanssa”.

Oppia on elämä kaikki” on Vienon yksi motto. Uuden oppiminen on pitänyt Vienon virkeänä ja muistin kirkkaana. 96-vuotiaana hän käyttää ahkerasti tietokonetta kirjoittamiseen, tiedonhankintaan, sähköpostikirjeenvaihtoon ja yhteyksiin ihmisiin eri puolille maailmaa.

Iästä puhuttaessa Vieno lainaa Jane Fondaa: ”Nainen on niin vanha, miltä hän näyttää. Mies on niin vanha, mihin hän kykenee.”

Terveys on tärkeää. Oleellista on, että pää ja jalat toimivat.” Ja kyllä ne toimivat. Niin sujuvasti Vienon tarinat seuraavat toisiaan, niin nopeasti ja ytimekkäästi Vieno vastailee kysymyksiin. Väsymystä ei näy, kun Vieno lähtee puolitoista tuntia kestäneestä tilaisuudesta kotiin yhdessä sukuunsa kuuluvien kahden naisen kanssa, joiden käytöksestä huokuu suuri arvostus ja rakkaus tätä suurenmoista naista kohtaan.

Yritän osaltani auttaa Vienon kirjojen julkaisemisessa e-kirjoina, jotta tämä arvokas historiatieto saataisiin mahdollisimman monille luettavaksi täydentämään vienon mielestä monin tavoin vääristynyttä ja puutteellista historian kirjoitusta.

Saamiamme elämänohjeita voimme mainiosti soveltaa omassa elämässämme.
Suhteellistamalla Vienon kokemuksia omiin kokemuksiimme, voimme luottaa varmasti selviytyvämme myös tämän ajan elämäämme tuomista haasteista.

Kuvat Kari Raita.

Kirjoitukset lajiteltuna