hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Hilkka Häkkilä_pieni_DSC_0045-1

Hilkka Häkkilä osallistui Ympäristö-liikenne ja viestintäministeriön sekä Tekesin järjestämään tilaisuuteen, jossa pohdittiin tietoteknikkakysymyksiä ikäihmisten näkökulmasta. Lue jutusta, mitä Hilkka sai tilaisuudesta irti.

Ympäristö-liikenne ja viestintäministeriö sekä Tekes järjestivät maaliskuun 9. päivä Finlandiatalolla seminaarin., jossa kerrottiin mm. kuntien vanhusneuvostoille tuoreesta selvityksestä, miten kodin älyteknologian kehitys avaa uusia mahdollisuuksia tukea ikääntyneiden kotona asumista mahdollisimman itsenäisesti. Tanska ja Japani ovat tässä asiassa edellä kävijöitä. Tutkimuksen teki Tampereen ammattikorkeakoulun tutkimusosasto, johon kuului myös Tampereen teknillinen yliopisto ja yritysten asiantuntijoita.

Vuonna 2020 n. 460.000 henkilöä asuu yksin ja varsinkin yli 80 vuotiaiden määrä kasvaa. Tähän palvelujen tarpeeseen älyteknologian pitäisi tulevaisuudessa tuoda apua.

Selvitystä kuunnellessa tuntui siltä että suunnitelmat eivät vielä kohtaa ikääntyvän tarpeita, eikä tutkijoilla ole kovinkaan suurta kokemusta ikääntyneen arjen tuntemisesta. Merkittävä määrä ikääntyneistä henkilöistä on vielä tottumattomia tietotekniikan käyttäjiä.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan 75-89 vuotiaista noin 300.000 ei omista tietokonetta. Miten heidät saataisiin käyttämään esim. äly jääkaappia, joka ilmoittaa mitä ruoka-aineita pitää ostaa kun paikka jääkaapissa tyhjenee tai ilmoittaa viimeisen käyttöpäivän. Jääkaapissa on 2 kameraa,. jotka ottavat kuvan sisällöstä aina kun ovi suljetaan. Nämä tiedot voi sitten kaupassa tarkistaa omalta älypuhelimelta, tai kun hella ja jääkaappi keskustelevat siitä, mitä tarpeita ikääntyneen kotona ruokahuollossa tarvitaan.

Älyteknologiasta on varmasti ikääntyneille tulevaisuudessa hyötyä kun se huomioi ikääntyneiden arjen tarpeet. Ikääntyessä aistit heikkenee, mutta sitä ei ole huomioitu teknologian suunnittelussa.

Kirjoittaja Hilkka Häkkilä toimii Vanhusneuvoston puheenjohtajana Hyvinkäällä ja on perehtynyt eläkeläisten asioihin toimittuaan pitkään luottamustehtävissä eläkeläisjärjestöissä ja Hyvinkäällä. Hilkka on Suuntana100 ry:n kunniajäsen.

Linkit:

Lue Cristina Anderssonin Suuntana100 ry:n tilaisuudessa Tietotekniikan ihanuudet ja mahdollisuudet pitämään esitykseen pohjautuva blogikirjoitus robotisaation merkityksestä ikäihmisille täältä .

Robotiikkaa edistävän Airo Island ry:ssä toimivan Cristina Anderssonin luento Robotiikasta ikäihmisten näkökulmasta löytyy Suuntana100 YouTube -kanavasta.

Kirjoitukset lajiteltuna