hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Vanajaveden opistoPostilaatikkoon oli tullut Vanajaveden opiston 115-sivuinen opintoesite. Oletko sinäkin saanut esitteen oman paikkakuntasi koulutustarjonnasta? Suomessa on yhteensä 187 kansalaisopistoa. Luettelon löydät lopun linkistä.

Nyt juuri on hyvä aika miettiä, mitä meistä itse kukin haluaisi ja voisi oppia? Ilmoittautumiset syksyn opintopiireihin ovat tuota pikaa käsillä!

Opistojen vapaan sivistystyön tarkoituksena on elinikäisen oppimisen pohjalta tukea yksilöiden persoonallisuuden monipuolista kehittymistä ja kykyä toimia yhteisöissä sekä edistää kansanvaltaisuuden, tasa-arvon ja moniarvoisuuden toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kurssitarjonta on erittäin runsasta. Jokaiselle löytyy jotakin. Perinteisten kielten, kirjoittamisen ja näyttämöilmaisun, kuvataiteiden, käsityön, musiikin ja liikunnan opinto- ja harrastusryhmien lisäksi on mahdollisuus opiskella tieto- ja viestintätekniikkaa ja uusia ajankohtaisia aiheita sukututkimuksesta senioritansseihin.

Vapaita vuosia viettävät voivat tutkistella omasta kiinnostuksesta kumpuavia opintoaihepiirejä. Oletko aina halunnut oppia uuden kielen? Ovat käsityöt suuri intohimosi? Tai valokuvaus? Tulisiko sinusta vielä taidemaalari tai haluaisitko vain maalata saman henkisen porukan kanssa ohjatussa ryhmässä? Haluaisitko ehkä soittaa bändissä tai opiskella laulua? Olisiko aika perehtyä tietotekniikan saloihin? Tulevaisuudessa emme pärjää ilman tietotekniikan taitoja. Liikuntaan kansalaisopistot tarjoavat paljon mahdollisuuksia senioriliikunnasta balettiin, tankotanssiin tai sirkusjuttuihin. Ennakkoluulot kannattaa heittää syrjään ja kokeilla vaikka jotain ihan uutta. Tai sitten voi valita ihan suosiolla turvallisemmat senioriliikuntatunnit ja ilmoittautua kuntosalille tai vesijumppaan. Molemmat ovat hyödyllisiä pitkää ja laadukasta elämää tavoitteleville.

Itse asun täällä maalla ja vietän niin vaihtelevaa elämää, että kaupungissa pidettävät säännölliset opintoajat eivät minulle oikein sovi. Taidan ottaa Vanajaveden kurssitarjonnasta jonkin viikonloppukurssin esim. naurujoogaa tai Ullakon aarteet nykypäivän tekstiileiksi.

Opiskelu näissä opinahjoissa tuo mukanaan sosiaalista kanssakäymistä uusien ihmisten kanssa ja siellä syntyy myös ystävyyssuhteita. Kirjoittamissani onnistumistarinoissa erittäin usein tutustuminen uuden paikkakunnan ihmisiin tai uuden sosiaalisen verkoston luominen työelämän jälkeen on tapahtunut juuri näissä opintopiireissä. Ja kyllä useiden onnistujien elinvoiman ja hyvinvoinnin salaisuutena on aktiivinen elämä ja uusien asioiden oppiminen.

Ollaan aktiivia, opitaan uutta!Pidetään vuodesta 1899 jatkunut vapaa sivistystoimi elinvoimaisena osallistumalla ja vaikuttamalla. Kurssien hinnat ovat nousseet, mutta ovat edelleen yksityistä tarjontaa edullisempia. Näin myös vapaita vuosia viettävät voivat toteuttaa elinikäistä oppimista ja kehittää itseään monipuolisesti.

Linkit:

http://www.kansalaisopistot.fi/kansalaisopistot/

https://www.kktavastia.fi/vanajaveden-opisto/

Kirjoitukset lajiteltuna