Tarkkailtuani kevään ja kesän aikana kalakaverini Karin verkkokalastusta huomaan, että kalasaaliiden lisäksi harrastuksesta on hänelle monia muitakin hyötyjä ja iloja.
Onnistumisen ilo on aina silminnähtävä, kun hän palaa järveltä. Saalis on useimmiten sitä, mitä hän on tavoitellut. Pöytään tuodaan tuoretta arvokalaa – lohta, siikaa, kuhaa, muikkuja vuodenajan mukaan. ”Parasta on kun huomaa, että omat ideat ovat taas toimineet”, toteaa Kari. ”Järvellä on vapaus toteuttaa itseään ja rauha keskittää ajatukset juuri tähän yhteen toimintaan”.
Kalastusharrastus vaatii pitkäjänteistä ajattelutyötä. Oikeiden kalapaikkojen tunteminen perustuu vuosien tutkimustyöhön. Kalastuskirjoista ja nettisivuilta on suodattunut lisätietoa. Hyvä kalastaja, kuten Kari, ymmärtää järven pohjan rakenteet, vesien syvyydet, säiden, vuoden- ja vuorokaudenaikojen vaikutukset kalojen liikkeisiin, eri kalalajien lajiominaisuudet ja välineisiin liittyvät asiat. Verkkojen sijoittelu kaikki edellämainitut asiat huomioiden vaatii jo lähes tieteellistä millintarkkaa analysointia. Muistin pitää toimia, vaikka päiväkirjoihin on kertynyt merkintöjä. Kalojen ja verkkojen käsittely on sitten silkkaa käsityötä, jonka merkitys aivojen toimintakyvyn ylläpidossa ei ole lainkaan vähäinen. Kipinän ja perusvalmiudet kalastamiseen Kari on saanut jo pikkupoikana isän kanssa kalastaessaan.
Kalareissu käy urheilusuorituksesta. Verkkojen käsittely keikkuvassa veneessä vaatii ja kehittää tasapainoa. Verkkojen nosto syvistä vesistä vaatii voimia ja kehon koordinaatiota. Kova aallokko lisää haastetta. Jos joutuu soutamaan, tarvitaan työhön koko kroppa.
Kalastaja löytää aina kavereita. Harrastajia tapaa kahvipöydissä ja mitä erilaisimmissa paikoissa. Juttua riittää tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Kun jakaa saalistaan tuttaville, sukulaisille ja naapureille, sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyy ja ystävyyssuhteet syvenevät. Kalakaverin kokkaama ateria maistuu kaikille ja poikii sitten vastakutsuja muitten ruokapatojen äärelle.
”Laadukkaan lähiruoan merkitys terveydelle ei ole vähäinen. Kaupasta tulisi ostettua tarjouspossua. Järvestä suositusten mukaista ravintoa saan ihan ilmaiseksi. Siltä se ainakin tuntuu, kun en laske investointeja kalastuslupiin- ja maksuihin, varusteisiin ja kalastusvälineisiin”, toteaa Kari. ”Suosittelen hakkimaan kalastusvälineet kotimaisilta valmistajilta heidän jälleenmyyjiensä kautta. Kokemukseni edullisista nettikaupoista ovat huonot”.
Kirjoittajan havaintojen perusteella kalastus on mitä mainioin harrastus, joka tarjoaa monet tunnustetut keinot pitkän ja laadukkaan elämän saavuttamiseen. Edellytyksenä vain on kalastajan turvallisuudesta huolehtiminen. Kaikkia tarvittavia turvavarusteita ja -järjestelyjä kannattaa käyttää. Parempi vielä, jos saa kaverin mukaan tai jonkun ainakin rannalle tai puhelimen päähän odottamaan juttuja kalareissun vaiheista.
Suuntana100 – niin hyvin kuin suinkin
Terttu Häkkilä
Karin suosittelemat linkit:
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/kalastus_riista_porot.html
http://www.natur.fi/fin/index.php/turvallisuus