hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Jukka Stolt_DSC_1312

Jukka Stolt Maatu-koiransa kanssa

Jukka Stolt on ollut aina aktiivinen liikkuja. Fysiikka on urheiluharrastuksen ansiosta ollut hyvä. Lihaskunto ja koordinaatio kehittyivät myös ”putoillessa Tikkurilan uimahallissa” uimahyppyporukassa. Juoksu on myös kulkenut hyvin. Nelikymppisenä hän juoksi maratonin aikaan 3.48.

Vuonna 2014 Jukka juoksi maraton 60 vuotiaiden sarjassa aikaan 6.07.56. Tämän maratonin juokseminen oli yli kuuden tunnin ajasta huolimatta suuri ihme. Vuonna 2006 Jukka oli saanut rajussa liikenneonnettomuudessa Intiassa erittäin vaikeat selkäydin ja aivovammat. Hänet tuotiin ambulanssilennolla Suomeen. Lapsille oli sanottu, että hän ei selviä tästä ainakaan itsenäiseen elämään. Jukka selvisi!

Suomessa alkoi hoito, jolle Jukan hyvä fysiikka ja kunto antoivat perustan. Kun tilanne vakiintui alkoi jääräpäinen kuntoutus. Lääkärityttären kanssa luettiin yhdessä parantumisvaieen raamatuksi tullutta Rita Carterin Aivot -kirjaa. Sieltä löytyi harjoittelun ja hoidon tueksi tärkeää oppia aivojen ja ihmisen toiminnasta sekä neurologiasta.

Nyt seitsemän senttia lyhentynyt mies pystyy itsenäiseen elämiseen. Jokaisen päivän käynnistymiseen, toimintakunnon virittämiseen ja turvalliseen sängystä ylösnousuun tarvitaan välttämätön aamujumppa. Liikuntaa kertyy viikossa tuntitolkulla: kuntosalia, pilatesta, juoksua, ryhmäliikuntatunteja, kävelyä koiran kanssa. Suurimman osan liikuntatunneista hän pystyy tekemään Kotosalla -kotinsa liikuntatiloissa, joissa on tarjolla upeat tilat omaehtoiseen harjoitteluun sekä talon palvelukonseptiin sisältyviä erilaisia ohjattuja ryhmäliikuntatunteja. Tapaamisessamme tutustuessamme liikuntatiloihin Jukka pöyräyttää minulle malliksi vannetta hämmästyttävällä vauhdilla. Vanne tuntuisi pyörivän loputtomasti. Otan opiksi! Aion sisulla saada vielä oman vanteenikin pyörimään. Asenne ratkaisee paljon. Ei kannata heti luovuttaa, jos ei osaa tai pysty. Varsinkaan ilman todellisia perusteita.

Monitoimiyrittäjänä toiminut Jukka on hyväksynyt elämänsä eläkeläisäijänä. Yritykset on myyty. Koti on vaihtunut Vantaan Rekolan omakotitalosta Hämeenlinnan Kotosalla -konseptin mukaiseen 55+ -senioritaloon. Vakuutukset ja omaisuusjärjestelyt ovat mahdollistaneet taloudellisesti turvatun elämän. Onneksi, sillä Jukka ei tiedä, miten olisi selvinnyt vammansa kanssa, jos taloudelliset murheet olisivat vielä painaneet niskassa.

Mökkimatka on nyt sopivan lyhyt, niin että sen Jukka jaksaa istua. Mökillä Jukka pärjää ja viihtyy hyvin. Jukka ratkaisee vammasta aiheutuvia hankaluuksia luovasti. Esim. vammasta jäänyt kylmän arkuus ei estä Jukkaa uimasta. Märkäpuku vaan päälle ja järveen! Jukka on kivuton eikä tarvitse mitään lääkitystä. Jukka sanoo, että ”ravinnolla on paljon merkitystä sekä paranemisessa että hyvän voinnin ylläpitämisessä”.

Jukka Stolt_2_DSC_1316Jukka Stolt_Maatu_DSC_1317Jukka Stolt_1_DSC_1314Suuri elämän ilo ja kannustaja parantumiseen on Jukan ihana mustaterrieri Maatuska. Koira ei ole onnettomuuden jälkeen päästänyt Jukkaa silmistään. Jukka hoitaa ystäväänsä uskollisesti. Pari ulkoilee kolmesti päivässä.

Sosiaalisena ja puheliaan ihmisenä Jukka on onnistunut luomaan sosiaaliset suhteet uudella paikkakunnalla. Kotosalla-talossa ihmiset juttelevat keskenään ja tapaavat toisiaan liikuntatunneilla sekä yhteisissä tiloissa ja tilaisuuksissa. Koiran kanssa liikkuessa päätyy usein seurustelemaan ihmisten kanssa. Jukka jakaa mielellään ihmisille propagandaa liikunnan merkityksestä ja uskoo pystyvänsä omalla tyylillään ja esimerkillään vaikuttamaan muihin ihmisiin. Hänestä on julkaistu juttu Juoksija-lehdessä ja Iltalehdessä. Hän kuitenkin lisää: ”kahta tapausta ei voi verrata, eikä kukaan muu kuin ihminen itse voi valjastaa voimavaroja paranemisen ja kuntoutumisen tueksi”.

Tapaamisen aikana en kuule Jukalta ainuttakaan valituksen sanaa! Valittajia ei näistä onnistumistarinoista näytä löytyvän. Taitavat olla ihan toisia tyyppejä nuo valittajat. Myönteisyyden ja positiivisen ajattelun voima on jälleen kerran todentanut merkityksensä. Päällimäiseksi Jukan puheistakin jää kiiitollisuus hänen saamastaan hoidosta ja tuesta sekä Kotosalla -kodin yhteisöllisyydestä ja sen konseptiin sisältyvistä palveluista ja tietysti uskollisesta ystävästään Maatu-koirasta!

Kuvat haastateltavasta ja Maatu-koirasta Terttu Häkkilä.

Linkit:
http://www.adlibris.com/fi/kirja/the-brain-book-9781409345046

Kirjoitukset lajiteltuna