hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Jukka Stolt on varsinainen energiapakkaus. Tapaan hänet Hämeenlinnassa uudessa Kotosalla -konseptin mukaan toteutetussa yli 55-vuotiaille tarkoitetussa asuintalossa, jonne autoilevilla kulku tapahtuu suoraan Kauppakeskus Goodmanin parkkihallista. Kätevää!

Jukka Stolt_kotosalla_DSC_1308

Jukka Stolt Kotosalla-talon aulassa.

Kotosalla_DSC_1310

Jukka Stoltin Hämeenlinnan taloon suunnittelema taulu. Linnan kuva Aila Saarisen.

 Talo vaikuttaa hienolta. Siitä löytyy monimuotoiset tilat asukkaiden yhteiskäyttöön. Aloitamme tutustumisen ja jutustelumme liikuntasalista, jonne asukkaat voivat tulla kuntoilemaan ja jumppaamaan vapaasti ympäri vuorokauden. Siirrymme viihtyisään yhteiseen olohuoneeseen, jossa voi kokoontua, lainata kirjoja ja lehtiä tai keittää vaikka kahvit.

Talon eri tiloissa järjestetään talon palvelupakettiin sisältyen yhteisiä liikuntatunteja sekä kirjallisuuspiirejä, peli-iltoja, luentoja, teematilaisuuksia ja yhteisiä juhlia. Talossa on Kotosalla-yhteyshenkilö paikalla useamman kerran viikossa. Näistä yhteistiloissa tarjolla olevista palveluista asukkaat maksavat ”suurin piirtein kuntosalin kuukausikortin verran”. Myös pihat ovat viihtyisät ja hoidetut.

Onpa tämä asumismuoto kiinnostava. Kotosalla asutaan itsenäisesti omassa kodissa sekä samalla nautitaan omilla ehdoilla leppoisasta arjesta ja toiminnasta samanhenkisten naapureiden kanssa. Kotosalla antaa aikaa elämälle kunkin omien mieltymysten mukaan!

Jukka on sitkeästi pikkuhiljaa kuntouttanut itsensä vammauduttuaan vuonna 2006 erittäin vaikeasti Intiassa auto-onnettomuudessa. Pitkän prosessin jälkeen hän on hyväksynyt, että hyväkuntoisesta menestyneesä yrittäjästä on tullut ”eläkeläisäija”. Prosessiin kuului luopuminen omakotitalosta ja muutto Hämeenlinnaan Kotosalla-taloon siedettävän ajo-matkan päähän kesämökiltä.

Elämä on nyt uomissaan. Jukka käy päivittäin kuntosalilla, jonne osa laitteista tuotiin hänen entisestä kodistaan. Hän osallistuu salilla ryhmäliikuntatunneille, joita on viikottain useita erilaisia. Talossa hän on tutustunut ihmisiin, eikä koe itseään yksinäiseksi, vaikka on uusi hämeenlinnalainen. Porukat kokoontuvat yhteisiin tiloihin seurustelemaan ja osallistuakseen erilaisiin teematilaisuuksiin. Käytävillä moikkaillaan ja vaihdetaan kuulumisia. Kaupassakäynti sujuu helposti, kun hissillä pääsee suoraan uuteen hienoon ostoskeskukseen, jossa on monipuoliset palvelut. Eikä keskustaankaan ole pitkä matka.

Mökkimatkakin onnistuu nyt paremmin. Jukan sähköautolle on latauspiste ja pysäköintipaikka talon alakerrassa.

Jukka on ilmiselvästi kaikinpuolin tyytyväinen ratkaisuunsa muuttaa Kotosalla-taloon. Hän suosittelee ratkaisua vilpittömästi muillekin 55-vuotta täyttäneille.”Kotosalla on linnani”, kiteyttää Jukka ja lähtee ulkoiluttamaan asuinkumppaniaan, rakasta Maatu-koiraansa kaupungin kaduille.

Kotosalla koteja on tarjolla sekä vapaarahoitteisia omaksi ostettavia että vuokrattavia. Lisätietoa kotosalla.fi

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin
Suuntana100 ry jakaa tietoa koetelluista ja testatuista ratkaisuista
hyvän ja pitkän elämän tueksi.

Jukan taistelusta liikenneonnettumuudessa saamiensa vammojen kanssa
julkaistaan erillinen kirjoitus.
Kuvat haastateltavasta Terttu Häkkilä.

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

KERRO MEILLE MIELIPITEESI LUKEMASTASI

Juttu, jonka luin? Kirjoita nimi tai kopioi osoite yläpalkista.

Mitä mieltä olit?

Sähköposti

Kun haluat liittyä jäseneksi, löydät liittymislomakkeen Yhteydet-välilehdeltä.

Hienoa jos voit jakaa tämänEmail this to someoneShare on Facebook
Kerro sivustosta kavereillesi
Email this to someoneShare on Facebook
Kirjoitukset lajiteltuna