hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Enter ry:n vapaaehtoisena ohjaajana toimiva Jukka Tamminen opastaa senioreita tietotekniikan käyttöön Keravan kirjastossa

Enter ry:n vapaaehtoisena ohjaajana toimiva Jukka Tamminen opastaa senioreita tietotekniikan käyttöön Keravan kirjastossa

Tietojenkäsittelytieteen maisteriksi 1980 valmistunut ikinörtiksi tituleerattu Jukka Tamminen on kovan tason tietotekniikan ammattilainen. Vaiherikas työura vaihtui vapaisiin vuosiin vuonna 2011. Kiinnostus tietotekniikan ratkaisuihin ja kehitykseen ei ole eläkepäivinä laantunut. Hän seuraa päivittäin esim. tekoälyn ja robotiikan kehitystä ja osallistuu aktiivisesti keskusteluihin sosiaalisessa mediassa. Saan tapaamisessamme ytimekkään tietoiskun tietotekniikan viimeisimmistä tuulista: esim. Jukkaa suuresti ilahduttavista läpimurtoaan tekevistä oppiviin hermoverkkoihin pohjautuvista tietojärjestelmistä ja ohjelmoinnin lähes tarpeettomaksi tekevistä neurotietokoneista. Kuulostaa lupaavalta! Ehkä tietojärjestelmien tekemisen tehokkuus nousee ja käytettävyys paranee. Varmasti tulee myös paljon ihan uudenlaisia palveluita. Edellytyksenä on, että vanhoista elinkaarensa päähän jo tulleista järjestelmistä voidaan lopultakin luopua ja luoda ennakkoluulottomasti uudenlaisia näihin kehittyneempiin teknologioihin perustuvia ratkaisuja. Tämä mahdollistaisi hallituksenkin peräänkuuluttaman todellisen digiloikan.

Jukka Tamminen tekee vapaaehtoistyötä Enter ry:n opastajana, yllättäen osittain itsekkäistä syistä. Opastaessaan senioreita Keravan kirjastossa ja erilailaisilla kursseilla hän samalla pitää yllä omaa tietämystään ja osaamistaan. Opastus- ja ongelmanratkaisutilanteissa eteen tulee mitä erilaisimpia laitteita, käyttöjärjestelmiä ja ohjaimia. Niiden asentaminen, kytkeminen toisiinsa, päivittäminen uudempiin versioihin sisältää paljon kitkaa.

Opastustilanteet antavat Jukalle sopivasti haasteita hänelle mieluisaan ongelmien selvittämiseen ja ratkaisemiseen. Yli 400 opastuksen tuoma kokemus ja osaaminen jo kattaa sellaisen setin pc- ja tablettilaitteiden kirjoa, että osaaminen takaa opastustilanteissa nopean toiminnan. Senioreiden opastaminen vaatii tietotekniikan ammattilaiselta käytännön läheisyyttä, opetusmenetelmiin harjaantumista ja ihmisten yksilöllistä kohtaamista. Jukalla tuntuikin oleva selkeä käsitys, miten opetus- ja luentotilaisuuksissa kannattaa ja voi edetä ja kuinka paljon tietoa voi kerralla jakaa. Jukka Tamminen sanoo, että ”95 % oppii ja pystyy aloittamaan omatoimisesti”. Iso kiinnostus on tällä hetkellä älypuhelinten käytön myötä oppia kuvankäsittelyä ja saada kännykkäkameroilla otetut kuvat jaettua sosiaaliseen mediaan ja vaikkapa vanhat dia- ja muut valokuvat skannattua digimuotoon.

Jukka Tamminen toimii Enter ry:n opastajana ja opastaa senioreita Keravan kirjastossa. Kannattaa käydä kirjaston neuvonnasta varaamassa henkilökohtainen aika opastukseen ja ottaa tietotekniikka haltuun yhtenä oman elämän hyvinvointia lisäävänä asiana.

ENTER ry on yhdistys eläkkeelle siirtyneille ja siirtyville ihmisille, joita tietotekniikka kiinnostaa tai askarruttaa. Monet palvelut ovat siirtyneet verkkoon ja toimivat nykyisin pääasiassa sähköisinä. Toisaalta tutkimusten mukaan motivaatio opetella uusien laitteiden ja ohjelmien käyttöä laskee eläkkeellä. Enterissä ei haluta jäädä kelkasta, vaan harjoittelllaan hyödyntämään nykytekniikkaa ikäihmisten ehdoilla. Enterin vapaaehtoiset vertaisopastajat auttavat sinua tietokoneen, tablettilaitteen ja kännykän käytössä. Tarjolla on henkilökohtaista opastusta, jossa edetään opastettavan osaamisen mukaisesti. Opastus on avointa kaikille eikä vaadi yhdistyksen jäsenyyttä. Opastuspisteitä on Helsingin seudulla yli 50. Opastuspisteet -sivulta näet kaikki Enterin opastuspisteet kaupungeittain aakkosjärjestyksessä. Suurin osa pisteitä toimii ajanvarauksella.

Vapaaehtoistyötä tekevillä opastajilla on erilaisia taustoja tietotekniikan käytöstä. Ikätovereita opastetaan harrastuspohjalta kunkin opastajan omien taitojen mukaisesti.

Jos olet toiminut tietotekniikka-alalla tai omaat muuten soveltuvia taitoja, liity Enter ry:n jäseneksi, osallistu Enter ry:n tilaisuuksiin ja mene mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin – hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin

Jukka Tamminen pitää Suuntana100 -teematilaisuudessa

Tietotekniikan ihanuudet ja mahdollisuudet 20.10.2016
Tekniikan museon ja Airo Island ry:n tiloissa esityksen aiheella
”Miten tietotekniikkaa oppii käyttämään aluksi ja kehittyneemmin”.
Esitys nauhoitetaan ja julkaistaan myöhemmin Suuntana100 YouTube -kanavassa.

Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n toiminnanjohtaja ja perustaja Terttu Häkkilä,
joka on tehnyt työuransa it-alan myynnin ja markkinoinnin asiantuntija- ja johtotehtävissä.

Linkit:

Jukka Tammisen blogi http://jukkatamminen.wordpress.com

Enter ry:n tapahtumakalenteri

Enter ry:n opastuspisteet

Mukaan Enter ry:n vapaaehtoistoimintaan

Keravan kirjasto

Vastaa

Kirjoitukset lajiteltuna