hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Muutosvoimaa ja kannustusta saamme elämässämme hyvistä esimerkeistä, joita löytyy esim. elämänkertateoksista.
Helen Kellerin (1880-196
8) Elämäni tarina vuodelta 1905 vaikutti minuun suuresti.
Haluan jakaa sen kaikille tekemisilleen tekosyitä keksiville.

Helen Keller_Elämäni tarina_kuvaKirpputorilta käsiini päätynyt kirja oli painettu vuonna 1957. Helen menetti yhdeksäntoista kuukauden ikäisenä puhe-, kuulo- ja näkökykynsä ankaran taudin takia.  Avustajansa ja opettajansa avulla hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan sekä perehtyi moniin tieteenaloihin.  Avustettuna hän suoriutui yliopiston sisäänpääsytut-kinnosta ja suoritti Bachelor of Art s -tutkinnon. Esimerkin voimalla hän opetteli puhumaan. Hän teki laaja-alaisen inhimillisen elämän työn sokeain ja kuurojen auttajana. Hänet tunnettiin laajasti sekä kotimaassaan Amerikassa että sen rajojen ulkopuolella. Hän oli kiinnostunut taiteista ja pystyi nauttimaan esimerkiksi veistoksista. Uskomattomin ponnistuksin ja erinomaisen opettajansa ohjaamana hän raivasi tien elämään ja korkeamman tiedon lähteille.

Luettuani Helenin tarinan tunsin itseni nöyräksi ja etuoikeutetuksi ja samalla myös kiittämättömäksi ja laiskaksi. Kirja opettaa meidät suhtautumaan hartaudella niihin lahjoihin, joita pidämme itsestään selvinä. Teos antaa uskoa ja motivaatiota jatkuvaan oppimiseen niin kauan kuin suinkin vielä kuulemme ja näemme. Minua Helenin esimerkki kannustaa oppimaan lisää elinvoimaan liittyvistä asioista ja antaa uskoa, että oppiminen, vaikuttaminen ja hyvinvointi on mahdollista ikääntymisen tuomista rajoitteista huolimatta. Jos kerran sokea ja kuuromykkä voi ilmentää itseään seitsemällä kielellä, kirjailijana ja esitelmöitsijänä, niin miksen minäkin. Omat rajoitteet tuntuvat mitättömiltä nykyisin tarjoutuviin mahdollisuuksiin ja Helenin voittamiin esteisiin verrattuina.

Kannustankin kaikkia rohkeasti voittamaan omia esteitään ja raivaamaan tietään eteenpäin tärkeäksi kokemissaan asioissa. 

Suosittelen oman elinvoiman vaalimista ja kasvattamista iän ja elämäntilanteiden tuomista esteistä ja haasteista huolimatta tai juuri niiden takia-

Terttu Häkkilä

p.s. Tämän kirjoituksen viimeistelyyn olen saanut vinkkejä sanataiteen opettaja Jyrki Vainoselta, jonka kirjoittajakurssille osallistuin. Kiitos!

Kirjoitukset lajiteltuna