hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Juoksua, kuntopenkkiä, jumppaa, sulkapalloa, kävelyä, elokuvia, musiikkia, espanjaa, englantia, shakkia, kirjoja, sosiaalisia suhteita, yhteiskunnallista vaikuttamista, matkoja. Hengästyttääkö? Heikki Vaurola ei ole moksiskaan. Tässä on vain luettelo Heikin syksyn harrastuksista ja aktiviteeteista.

Heikki Vaurola_web_201409Uskomatonta! Heikki ehtii nyt eläkkeelle jäätyään harrastaa tätä kaikkea. Juoksulenkillä hän käy säännöllisesti nelisen kertaa viikossa joko yksin tai porukassa. Lenkin pituus on 10-12 km. Sulkapalloa hän pelaa nelinpelinä vaimo Arja parinaan pari kertaa viikossa. Kuntopenkki on olohuoneessa. Siinä tehdään voima- ja lihaskuntoharjoitukset tv-ohjelmia katsellessa. Ihan oikeasti! Monilla meistä muista nämä laitteet jäävät huonekalun asemaan ja käyttämättömiksi. Kävelylenkit vaimon kanssa toimivat Heikille palauttavina harjoituksina.  Aulangon rantareitti saa pariskunnalta kehuja. Näin syksyisin mennään usein sienimetsään.

Vanajaveden Opistosta on tullut mieluinen paikka opiskeluun ja ystävien tapaamiseen. ”Hauskoja ryhmiä”, toteaa Heikki. Maalauskursseilla Heikki on kehittynyt öljyvärimaalarina. Omat taulut koristavat kodin seiniä. Espanjan ryhmässä Heikillä käynnistyy kuudes opintovuosi. Englannin keskusteluryhmässä vahvistuu suullinen kielitaito.  Espanjan opinnot jatkuvat kotona aamuisin kun Heikki aamunvirkkuna heräilee muutaman tunnin ennen vaimoaan.

Kielitaitoa tarvitaan matkoilla, joita Heikki ja Arja tekevät kerran tai kaksi vuodessa. Kohteet valitaan huolella ja usein vähän eksoottisempiin kohteisiin. Pari haluaa nähdä uutta ja tutustua uusin kulttuureihin. Matkoja varten säästetään päämäärätietoisesti karsimalla turhia menoja.

Heikki on kiinnostunut tekniikasta ja yhteiskunnallisista asioista. Hän on aktiivinen Facebookissa, käyttää Sports Trackeria liikuntasuoritusten rekisteröintiin ja pelaa nettishakkia. Hämeen Sanomien yleisönosastoon lähtee helposti kannanotto silloin, kun joku asiaa vaatii huomiota.

Miten tämä kaikki onnistuu? ”Periaatteeni on kurinalaisuus itseäni kohtaan”, sanoo Heikki. ”Kurinalaisuutta tarvitaan liikunnassa, harrastuksissa ja rahankäytössä. Joskus lenkillä sisäinen ääni vieläkin parin ensimmäisen kilometrin jälkeen hokee – hullu mies, hullu – kävele! Silloin pitää vain jatkaa ja kohta kone käynnistyy ja kilometrit alkavat maistua.”

Puhumme Heikin kanssa myös hyvien tottumusten, tapojen juurruttamisesta. Kun asioita on tehnyt säännöllisesti vuosikausia, niistä on tullut tapoja, joiden noudattaminen on helpompaa. Ei tarvitse arpoa tekemisiään, vaan kaikki sujuu luontevasti osana arkirutiineja. Kun kunto on hyvä, on liikunta miellyttävää.

Hyvistä tavoistaan Heikki voi olla kiitollinen. Uusien parempien tapojen oppiminen on työlästä, mutta ei mahdotonta. 30 päivän toisto kuulemma riittää. Ja tuloksia tulee, kun yrittää muuttaa vain yhtä tapaa kerrallaan.

Heikki on esimerkki myös siitä, että isommatkin muutokset elämässä ovat mahdollisia. Hän jäi eläkkeelle omalla rahoituksellaan 57-vuotiaana, luopui asunnostaan Espoossa ja muutti Hämeenlinnaan kahdeksan vuotta sitten keväällä 2006. Hämeenlinnassa hän on viihtynyt mainiosti. Asunto keskustan tuntumassa on mukava. Kavereita on sosiaaliselle ihmiselle siunaantunut kiitettävästi. Vaimokin löytyi paikkakunnalta. Tai pikemminkin vaimo löysi Heikin neljä vuotta sitten fb-kavereiden avustuksella.

Ja kyllä osaan nauttia elämästä ja ottaa lunkistikin. Luen paljon kirjoja, katselemme vaimon kanssa leffoja, kuuntelemme musiikkia ja viihdymme kotona”. Tämä on helppo uskoa. Nipoa ei Heikistä saa tekemälläkään. Niin elämänmyönteinen, iloinen ja ennakkoluuloton ihminen hän on.

Lapsilleen Heikki on sanonut aikovansa elää satavuotiaaksi, vaikka heidän kiusakseen. Näillä konsteilla tavoite on hyvin mahdollinen. Laadukas eläkeläisen elämä on 66-vuotiaalla Heikillä nyt täydessä käynnissä.

Toivotan Heikin lämpimästi tervetulleeksi suuntana100 -porukkaan.

Terttu Häkkilä

Heikki vahvistaa Facebookissa hyvän elämän mottonsa: Elämän tarkoitus on onnen ja tasapainon löytäminen. Yksin onnistuminen on teeskentelyä, kun antaa niin saa!

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Kirjoitukset lajiteltuna