Yhdeksän vuotiaan Alavudelle äitinsä kanssa evakkoon päätyneen sotaorvon elämän käännekohdaksi osoittautui 22 kilometrin matka elokuvateatteri Kino Kytöön pyöräntarakalla katsomaan ensimmäistä elokuvaansa. Orvo Saarikiven ohjaama ”Oi, aika vanha, kultainen” -elokuva oli niin mullistava elämys pojan elämässä, että siitä alkoi Kari Uusitalon koko elämän kestänyt suhde elokuvaan.
Opiskeluaikoinaan 1950-luvun alussa hän käytti niukan opiskelijabudjettinsa enimmäkseen elokuviin. Helsingin yli 50 elokuvateatterissa riitti katsottavaa. Kari kävi elokuvissa jopa viisi kertaa viikossa. Yksi elokuva maksoi saman verran kuin kaksi ateriaa, joten nuori mies pysyi laihassa kunnossa. Mutta intohimo elokuvaan vaan kiihtyi.
Tästä eteenpäin miehen ura, työt ja teot suomalaisen elokuvan parissa ovatkin elokuvahistoriaa. Hän on tehnyt elokuvassa kaikkea mahdollista. Merkittävän panoksen hän on antanut kirjoittajana ja ehkä maailman parhaan kansallisfilmografian päätoimittajana. Kirjoja suomalaisesta elokuvasta hän on kirjoittanut viisikymmentä. Vuodesta 1955 alkaneesta ja 1998 päättyneestä työurasta, saavutuksista ja kirjoituksista löytyy runsaasti tietoa internetistä. Osaan tiedoista on linkit tämän jutun lopussa.
Karin jo 17 vuotta jatkuneet eläkepäivät vierivät edelleen aktiivisesti elävien kuvien parissa. Hän käy katsomassa kaikki kotimaisten elokuvien ennakkonäytökset ja tapaa niissä alan toimijoita. Hän hankkii itselleen kaikki kauppaan tulevat kotimaisten elokuvien tallenteet ja katsoo ja arvioi elokuvat oman ”luuppinsa” läpi. Tavaksi ja huviksi on tullut etsiä kuvista ”klaffausvirheet” ja kohdat, joissa ”kulissi vuotaa”. Uusimmista elokuvista hän arvioi ”Miekkailijan” hyväksi ja Tiina Lymin esikoisohjauksen ”Äkkilähtö” hauskaksi ja ”Mielensäpahoittajan” tyydyttäväksi. ”Paskojakin elokuvia tehdään. Elokuvien laatua voisi Karin mielestä määrän kustannuksella parantaa.”
82-vuotias Kari viettää eläkepäiviään kotikaupungissaan Hyvinkäällä samassa talossa, jossa hän on asunut vaimonsa kanssa jo 54 vuotta. Vaihtelua elämään tuo mökkeily Kemiönsaaressa. Iloa antavat kahdeksan lapsenlasta, joista seitsemän on poikia.
Kari tuntee voivansa oikein hyvin lievästi epäterveellisiksi arvioimistaan elintavoistaan huolimatta. Päivittäistä lääkitystä ei ole. Voita laitetaan leivän päälle. Lounaalla otetaan palan painikkeeksi olut ja kaksi snapsia. Hän sanoo ”sairastaneensa kaikki taudit jo lapsena. He asuivat kunnalliskodissa, jossa äiti toimi sen johtajana. Vastapäätä oli lastenkoti.” No, hän kyllä sanoo kävelleensä aina työ- ja asiointimatkat ja muutenkin.
”Koko elämäni olen ollut kuvien palvelija”. ”Päivääkään en vaihtaisi pois”, hän siteeraa Tapio Rautavaaran laulun sanoin.
Järjestämme 8.9. Suomen Elokuvasäätiön Auditoriossa Helsingissä elokuva-aiheisen teematilaisuuden. Kari Uusitalo on lupautunut tilaisuuteen puhujaksi ja aiheeksi hän otti Suuntana100 -toimintaan sopivan ”Valoisia vanhuksia elokuvissa”. Siinäpä riittääkiin elokuvan tietopankille ja historian tuntijalle uutta tutkittavaa! Toinen esiintyjä on elokuva-alan konkari Kari Uusitalon pitkäaikainen ystävä laulutaiteilija Eero Sinikannel, joka kertoo omista kokemuksistaan elokuva-alalla ja TV:ssä sekä laulaa elokuvasävelmiä. Tule mukaan! Kulttuuriharrastukset pitävät meidät virkeinä ja elävinä. Oman intohimon ylläpito antaa virtaa ja merkityksellisyyttä vapaisiin vuosiin.
Jos elokuva kiinnostaa Sinua, pidetään Turussa Suomalaisen elokuvan festivaalia 7.-10.4. Mennäänkö yhdessä katsastamaan tarjontaa ja kuuntelemaan esityksiä? Ohjelma löytyy lopun linkistä.
Kiinnostavatko Kari Uusitalon kirjat? Omasta Vanamo-kirjastostani löytyi haulla ”Kari Uusitalo” 35 teosta. Lainasinkin niistä heti muutaman.
Linkit:
Wikipedia:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kari_Uusitalo
80-vuotishaastatteluja:
http://www.film-o-holic.com/artikkelit/kari-uusitalo-80-vuotta/
http://www.hs.fi/ihmiset/a1373684754058
Lue Kari Uusitalon kirjoitus 100-vuotiaasta suomi-filmin suurmiehestä, kauppaneuvos Risto Orkosta
http://www.kansallisbiografia.fi/talousvaikuttajat/?iid=556
Lähde mukaan Suomalaisen elokuvan festivaaleille 7.-10.4. Turkuun
http://www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi/
Jutun kirjoitti Suuntana100 ry:n Terttu Häkkilä, joka otti myös artikkelin kuvat.