hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Tapahtumat
  • Ei aikataulutettuja tapahtumia
Archives

kevat_web2On se ihmeellistä. Kun valon määrä lisääntyy, niin vastaavasti ihmisten energiakin lisääntyy – ainakin itselläni. Tosin luin lehdestä, että joillakin valon määrän lisääntyminen aiheuttaa masennusta, mikä ei tunnu lainkaan mukavalta. Onneksi siihenkin vaivaan on parannuskeinot olemassa ja olemmehan me  ihmiset muutenkin erilaisia.

Iltaisin pimeänä vuodenaikana on mukava sammuttaa yleisvalot ja sytyttää kynttilät palamaan. Sohvan nurkassa on sitten mukava istuskella hämäränhyssyä, katsella televisiota ja kutoa sukkaa. Tai vaikka lukea hyvää kirjaa ja juoda teetä, tai nauttia lasillinen punaviiniä. Aamuisin pehmeästä sängystä nouseminen kestää kauemmin  ja muutkin aamutoimet saattavat venähtää. Aamupalaa syödessä voi kiireettömästi miettiä päivän ohjelmaa, samalla kun katselee pimeyttä ulkona. Toki tällainen verkkainen päivärytmi on mahdollista niillä ihmisillä, jotka eivät syystä tai toisesta ole työelämässä. Ja niin ”kaamospäivät” kuluvat, kunnes eräänä aamuna ei olekaan pimeätä! 

On tullut kevät! Ihana aurinko paistaa. Ikkunat tosin näyttävät likaisilta, mutta sitä ei oikeastaan huomaa (ainakaan vielä), koska on niin valoisaa verrattuna viikkoja ja kuukausia kestäneeseen apeaan harmauteen. Sitä alkaa tarmoa puhkuen suunnitella kevätsiivousta, valoisampien sisustustekstiilien vaihtoa, kaappien siivousta, remonttia, käyntiä ystävän luona tai uuden projektin aloittamista ja ennen kaikkea ulkoilua raikkaassa ja aurinkoisessa kevät-säässä. Seuraavana aamuna kello herättää aikaisin, jotta voi alkaa toteuttaa edellisenä päivänä tehtyjä suunnitelmia, energiaa riittää vaikka muille jakaa. Mutta mitä ihmettä! Ulkona sataa räntää, maassa on 20 cm uutta lunta, on tullut takatalvi! Suunnitelmat muuttuvat, ehkä mieli masentuu hetkeksi, mutta vain hetkeksi. Sitä ajattelee kuitenkin positiivisesti: valon määrä lisääntyy koko ajan, uusi lumi on vanhan surma, kaapit voi siivota nyt kun ei pääse ulos jne. Huomenna paistaa takuulla taas aurinko. Niin kuin paistaakin.

Ja niin se kevät tulee – keikkuen. Niin kuin joka vuosi. Aamuisin noustaan aikaisin ylös ja illalla mennään myöhään nukkumaan. Kynttilät piilotetaan hetkeksi kaapin peränurkkaan, eikä televisiotakaan viitsi kesällä katsella (sieltä tuleekin vain uusintojen uusintoja). Kukkapenkit kitketään ja ne saavat ehkä uusia värikkäitä kukkia, kasvimaalle kylvetään ja istutetaan kuka mitäkin ja parvekeistutukset laitetaan kuntoon. Sitten niitä hoidetaan (?) ja vaalitaan, kastellaan ja rikkaruohoja kitketään koko kesä, jotta syksyllä olisi poimittavana herkullista satoa omasta pikku ryytimaasta! Näin se menee ainakin Strömsössä. Ehkä kaikilla ei kuitenkaan ole viherpeukaloa, vaan harrastukset ovat toisenlaiset. Lenkkeilyä, uintia, pyöräilyä, kalastusta, matkustelua, retkeilyä, opiskelua, auringonottoa yms. Jokaiselle kuitenkin jotakin.

Kevät tulee ja menee, sitten tulee kesä ja kohta on syksy ja uusi talvi….. mutta nyt nautitaan keväästä kukin omalla tavallaan.

Pirkko Laine 9.3.2015

Kuva: Terttu Häkkilä

Hienoa jos voit jakaa tämänEmail this to someoneShare on Facebook
Kerro sivustosta kavereillesi
Email this to someoneShare on Facebook
Kirjoitukset lajiteltuna