hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

 web_AuneMartikainen_aunen kukkapiha_DSC_0873web_Aunen Kukkapiha_kolin maisemassa_DSC_0909Aune toteutti visionsa kukkapihasta luovuttuaan emännyydestään karjatilalla Pohjois-Karjalassa Juuassa. Nyt Aunen Kukkapiha on suosittu matkailunähtävyys. Kesäisin mahtavassa Pielisen sielunmaisemassa parhaimmillaan parisentuhatta kävijää on ihaillut Aunen aikaansaannoksia huumaavassa ruusujen ja perennoiden tuoksussa. Aunen puutarhaihme toimikoon meille muille esimerkkinä siitä, että unelmien toteuttaminen on mahdollista ja aikaakin siihen voi olla ihan riittävästi.

Aune Martikaisen työ karjatilan emäntänä oli päättynyt sukupolven vaihdokseen vuonna 1995. Uusi koti rakennettiin naapuriin. Pihapiirissä oli vain kantoja, kiviä ja risukkoa kun Aune aloitti puutarhan rakentamisen istuttamalla sinne perennoja, puita ja yrttejä maaston mukaan. Polut syntyivät luontaisten kulkureittien mukaan. Puutarhainnostus vei Aunen mukanaan. Uusia taimia ja siemeniä tilattiin kiihtyvään tahtiin siemenkaupoista Suomesta ja ulkomailta. Ideoita, taimia ja siemeniä Aune haki matkoillaan puutarhakaupunkeihin Suomessa, Virossa, Hollannissa, Venäjällä, Puolassa, Tanskassa ja Irlannissa asti.

web_Aunen Kukkapiha_DSC_0879 web_Aunen Kukkapiha_vieraat_DSC_0920Harrastuksen myötä Aune sai uusia kukkaystäviä, joiden kanssa vaihdettiin taimia ja tietoa uusista kasveista. Naapurien ja tuttavien tuomat taimet mökkien pihoilta ja siementuliaiset ulkomaita myöten olivat Aunelle mieleisiä. Tieto puutarhasta kiiri harrastajien parissa. Pihassa alkoi käydä vierailijoita, jotka halusivat ostaa taimia. Kahvitkin keiteltiin kun juttua riitti. Näin Aunen Kukkapihasta tulikin suosittu matkailunähtävyys, jossa on parhaimmillaan ollut jopa 2000 kävijää vuodessa. Joskus kävijät toimittavat Aunelle pihasta vielä mahdollisesti puuttuvien lajien taimia. Nyt pihassa kasvaa jo yli 2000 perennalajia tai -lajiketta. Nimikyltillä niistä on merkitty viitisensataa. Ruusulajikkeita on noin 100.  ”Omajuurisia kaikki, jaloja ei ole”, painottaa Aune ylpeänä. Yrttitarhassa lajeja on jo kuutisenkymmentä. Omenapuut, marjapensaat ja juurikasvit kasvavat sulassa sovussa kukkien keskellä. ”Ja kaikki minä tiiän”, tokaisee Aune kun ihastelemme kierroksellamme pihaa. Myös latinankieliset nimet putkahtelevat puheeseen Aunen esitellessä aarteitaan.

Aunen Kukkapiha sijaitsee Juuassa 80 metriä Pielisen yläpuolella. Tilalta avautuvat upeat näkymät peltojen yli sielunmaisemaan Pieliselle. Kukkapihan runsas lajisto on ainutlaatuinen harvinaisuus näillä pohjoisilla leveyksillä viistoskasvuvyöhykkeellä. Sijaintipaikan korkeus ja talven lumisuus suojaavat kasvustoa pohjoisen luonnon ankaruudelta. Myös Aunen 17 lapsisessa perheessä tytöistä nuorimpana elämän taistoissa karaistunutta sitkeyttä ja ahkeruutta on tarvittu kivisen ja puskaisen pihan muuttamiseen kukkatarhaksi ja keitaaksi.

Puutarhaharrastus osoitti hyötynsä myös toisella tavalla, kun Aune sai viisi vuotta sitten vakavan aivohalvauksen ja myöhemmin vielä kaksi aivoinfarktia. ”Kolme vuorokautta meni muissa maailmoissa ja käsi ei tiennyt mittään”, kertoo Aune. Toipuminen edistyi joka kerta hyvin, kun kuntoutuksesta oli aina kova kiire pihalle ja puutarhaan. Kuntouttaja kehui Aunea sitkeäksi ja ahkeraksi ja sanoi, että ”jos oisit kaupungissa ollut, et olis kuntoutunut näin”. Kesä korvaa talven vaivat. Uutta voimaa Auneen virtaa, kun hän saa jonkun kukan taas kasvamaan. Ja prosessori toimii vielä. Kukkien nimet muistuvat mieleen. Ehkä vähän hitaammin, mutta kuitenkin! Ja asennekin sairauteen on esimerkillinen: ”SITÄ EI TARVITSE HYVÄKSYÄ, KUN SE ON”. Aivoinfarktin jälkiseurauksiin toisinaan kuuluvasta masennuksesta tiedusteltaessa, vastaus oli mainio: ”EN TUNNE, JOS ETTE PANE TUNTEMAAN”.

Ja tähän vielä muutama puutarhakierroksen aikana samani vinkki.  Aune kertoo istuttaneensa kunkin kukan ”sen omaan valtakuntaan”. Siinä ne kasvavat karjanlannalla vahvistettuna ja nokkosvoimin. Paikkoja välillä vaihdellaan. Syksy on parasta istutusaikaa. Ja aviomies on oiva apu vaikkapa mullan kärräämisessä ja polkujen rakentamisessa.

Suosittelen kaikille vierailua Aunen Kukkapihassa. Ja jos Sinulla on tuuria, voit nähdä siniunikon, maatiaisunikonhatun tai jonkun muun harvinaisuuden kukkimassa. Jos kohde on kaukana, voi siihen yhdistää käynnin Kolilla, Bomballa ja Tulikivellä Nunnanlahdessa.

Mikset Sinäkin ryhtyisi toteuttamaan omaa unelmaasi viimeistään nyt. Minun unelmani on tämä Suuntana100 -liike. Katsotaan missä ollaan kymmenen vuoden kuluttua!

Jos tiedossasi on vastaavia tarinoita, välitä tieto niistä minulle, niin jaetaan niitä innostukseksi lukijoillemme.

Terttu Häkkilä

Linkkejä:

https://www.suuntana100.fi/kuvagalleria/kukkia/

http://www.aunenkukkapiha.fi/

http://www.avoimetpuutarhat.fi/

https://www.facebook.com/pages/Aunen-Kukkapiha/123978574310190

http://www.pellervo.fi/kodinpellervo/kp3_07/aunen.htm

http://www.juuka.fi/fi/matkailu/käyntikohteet

http://www.visitkarelia.fi/fi

 

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Kirjoitukset lajiteltuna