hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives

Kun sanoista ja kielistä kiinnostunut kieltenopettaja Atta Viitanen jäi eläkkeelle, hän aloitti syksyllä Vanajaveden Opistossa esperanton opiskelun. Keväällä ohjelmassa olivat sekä esperanto että latina, jota Atta oli oppinut jo koulussa ja opiskellut lisää yliopistossa osana opettajaopintojaan. Koska esperanton jatkokursseja ei opiston ohjelmassa enää ollut, päättivät kurssille osallistuneet naiset jatkaa opiskelua ja harrastusta omin päin. Näin syntyi tiivis ystäväryhmä, esperanto-sisaret, jotka edelleen kokoontuvat joka toinen viikko vuorotellen toistensa luona.

Esperanto-sisaret_web_IMG_8184Esperanto-sisaret tekevät paljon luontoretkiä ja havainnot tallentuvat myös valokuviksi. He ovat kulttuurin suurkuluttajia. Vai mitä sanot tästä jo toteutettujen käyntikohteiden listasta: Riihimäen lasimuseo, Nuutajärven museo, Tamminiemi, Ruoveden Kalela, Ainola, Halosen niemen museo, Hviträsk, Visavuori, Hauhon musiikkijuhlat, monet teatteriesitykset eri puolilla Suomea, Kyyrölän savipaja, näyttely Helsingin Tuomiokirkon kryptassa, Urajärven kartano, Keuruun Ekokylä, Astuvan salmen kalliomaalaukset, Krookkilan kotiseutumuseo Raisiossa, Louhisaaren kartano, Askaisten Ritaripuisto, Tyrvään Pyhän Laurin kirkko, Turun linna, käsityöläismuseo ja Aboa Vetus -museo? Voinen suositella näitä retkikohteiksi muillekin kulttuurivirikkeitä kaipaaville! Tälle syksylle ryhmä on varannut liput peräti kahdeksaan konserttiin. Liikkeelle lähdetään julkisilla kulkuneuvoilla tai autoilla. Etäisyydet tai ikä eivät ole esteenä näille naisille!”.

 esperanto_lippu-webEsperanto finnlingve (“toivova ihminen”) estas lingvo universala. En la Esperanta flago la verda fono simbolas esperon, la blanka kvadrato maldekstre symbolas pacon (rauha) kaj neutralecon (puolueettomuus), la verda stelo la kvin kontinentojn (maanosaa) 

Por esperantistoj signifaj valoroj estas internacieco,lingva egalrajeco (kielellinen tasa-arvo) kaj ankau kompreno (ymmärtämys) kaj respekto kontrau aliaj kulturoj.

Esperanto ei ole pelkästään ihmisiä ja kansoja yhdistämään tarkoitettu kieli, vaan aate, jossa korostetaan luonnon, rauhan, tasavertaisuuden ja kulttuurin merkitysta. Esperanto-yhdistys tarjoaa harrastajille erilaisia tilaisuuksia, joista Atta mainitsee ikimuistoiseksi kokemansa vuonna 2011 pidetyn 100-vuotisjuhlan Ritari-huoneella Helsingissä. Esperanton harrastus tuo myös kansainvälisiä yhteyksiä. Japanista asti on käynyt esperantisteja vierailulla Hämeenlinnassa.

Atta Viitanen_web_DSC_1617Atan kissa_pysty_IMG_0144Atta on aktiivinen liikkuja. Neljänä päivänä viikossa on kalenterissa useampikin varaus: kuntojumppa, kuntosali, vesijumppa, vesijuoksua, joogaa, kuntotanssia. Liikunta tanssin tahtiin miellyttää Attaa erityisesti. Seniorisalsaryhmän kanssa Atta on ollut esiintymässäkin. ”Uimassa käyn vähintään kerran viikossa – kesät-talvet – Aulangolla, Aulankojärvessä. Järven pohjoispäässä on avantouimareitten lämmitetty, maksuton pukukoppi. Avanto pidetään talvella auki sähköisesti ja pukukoppi siivotaan viikottain. Hämeenlinnan kaupungilta hieno satsaus uimareille. Metsäpolkuja kävellen uimareissu kestää pari tuntia. Metsässä liikkuminen rauhoittaa ja avantouinti pitää flunssat loitolla.”

Täytän päivät mielekkäällä tavalla. Saan sosiaalisia kontakteja. Tämä on tärkeää, kun asustelen yksin, tai oikeastaan kaksin kissa seuranani”, toteaa Atta. Yksinäiseksi Atta ei eloaan koe. ”Olen tyytyväinen elämääni. Vaikeudet helpottavat, kun nukkuu yön yli. Ryhtyminen auttaa. Asenne ratkaisee aina. Myönteistä luonteenlaatuani vahvistan lukemalla Positiivareiden aamiaiskirjeitä. Toisten auttaminen tuo paljon iloa ja hyvää mieltä. Käyn palvelukodissa vierailulla 95-vuotiaan anoppini luona kerran viikossa. Naapuriani auttelen tarvittaessa. Hoidin pitkään vakavasti sairastunutta työkaveriani. Pojan tytärtäni hoidin ja autoin viemisissä ja tuomisissa, kun hän oli pieni. Nyt teini-ikäinen pärjäilee itsenäisemmin ja on aina isoäidille suuri ilon tuoja.”

Vuosi 2015 on, silloin 75 vuotta täyttävälle Atalle ja hänen sisarilleen, juhlavuosi. Silloin he juhlivat yhteisiä tasavuosia 85/75/70! Onnittelut jo etukäteen!

Tämän jutun kirjoittaminen vahvisti taas käsitystäni vapaita vuosia viettävien ihmisten elinvoimasta ja aktiivisuudesta. Älylliset ja fyysiset harrastukset, vireät sosiaaliset suhteet sekä muiden auttaminen ovat hyvän ja pitkän elämän salaisuuksia. Myönteinen asenne ja reipas mieli auttavat selviytymään elämän tuomista pienistä ja suuristakin vaikeuksista.

Kiitos Atta, että saan jakaa tarinasi muille kannustukseksi ja esimerkiksi.

Suuntana100 niin hyvin kuin suinkin.

Terttu Häkkilä

Linkkejä:

http://www.esperanto.fi/

http://pola-retradio.org/

http://positiivarit.fi

http://vanajavedenopisto.fi/

http://hameenlinna.fi/Palvelut/LinnanInfra/Luontopalvelut-ulkoliikunta-ja-virkistys/Ulkoilu–ja-virkistyspalvelut/Aulanko/

 

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Kirjoitukset lajiteltuna