hyvinvointia ja elinvoimaa vapaisiin vuosiin
Archives
Arja-Leena Aalto

Arja-Leena Aalto

Arja-Leena Aalto siirtyi viettämään vapaita vuosiaan viitisen vuotta sitten. Hän jäi ensin vuorotteluvapaalle ja teki sitten oman ratkaisunsa luopumalla päätoimisesta opettajan työstään hyvissä ajoin ennen eläkeikää. Työssäolovuosiinsa Arja-Leena on tyytyväinen eikä hänellä ole asiaan ”kaikkien päivien valossa mitään argumenttia”.

Arja-Leena on ollut innokas matkailija jo nuoruusvuosistaan asti. Mieleen muistuu helposti ensimmäinen vuoden 1966 matka Leningradiin, jossa hän pääsi tutustumaan Eremitaašin taidekokoelmiin. Taiteen kauneus huumasi hänet. Siitä asti matkakohteiksi ovat usein valikoituneet juuri ne Euroopan kaupungit, joista löytyy huomattavimmat ja kokonaisvaltaisimmat taidekokoelmat. Suosikkikohteiksi Arja-Leena mainitsee Madridin Pradon ja Reina Sofian museon, Pariisin Louvren, Pietarin Eremitaasin, Moskovan Tretjakovin, Nizzan Marc Chagall -museon, Firentzen ja Venetsian taidemuseot sekä viimeisimmän käyntikohteen Zürichin Kunsthausin, josta hän on vieläkin hieman kiihdyksissä. ”Minulle välittyy aina vahvasti tunnetasolla taituruuden ja kauneuden viesti, kun astun sisään taiteen maailmaan.”

Muutkin matkakohteet ovat Arja-Leenan mieleen. Muistot Alppiniityistä, Sveitsin ja Itävallan lumihuipuista, järvistä ja joista saavat Arja-Leenan huokaisemaan. Innoituksen näihin matkoihin ala-asteen opettajana työskennellyt, lapsen mielensä säilyttänyt kertoo saaneensa lastenlaulusta ”Luzernista Weggikseen”.

Luontokohteet Suomen Lapissa ovat tulleet tutuiksi. Reppureissulle hän voi lähteä myös apostolinkyydillä kodin lähimaastoihin ja -metsiin. Mielikuvien avulla voi nauttia luonnon kauneudesta ja irtautua arjesta vähän etäämmällekin.

Arja-Leena Aallon "kukkahattupäiset" ystävät

Arja-Leena Aallon “kukkahattupäiset” ystävät

Reissuun Arja-Leena lähtee usein hämeenlinnalaisten ”kukkahattupäisten” ystäviensä kanssa, joiden kanssa ollaan ”aina matkalla vaikka kotikortteleissa elokuvissa”. ”Kaikki kukat kukkivat.” Tamperelaisten ystäviensä kanssa he ovat vuokranneet huvilan Toscanasta. ”Meitä reissu aina avartaa ja riemastuttaa, vaikka tamperelaissyntyisinä meillä onkin vahvana asenne: Mitä ei Mansessa oo, sitä ei oo muuallakaan eikä sitä tarvitakaan.”

Hyvien ystävien kanssa ”ollaan rennosti ja mutkattomuus onnistuu”. He elävät elämää lämpimästi, räväkästi, iloisesti ja rakastavasti ja auttavat toisiaan puolin ja toisin. Yhdessäoloa ja matkoja toteutetaan ”joka lähtöön”.

Tätä ystävyyttä kuvaamaan Arja-Leenalta löytyy sopiva runo: Alä kulje edelläni, en ehkä seuraa. Älä kulje perässäni, en ehkä johda. Kulje rinnallani. Ole ystäväni.

Arja-Leena Alho

Arja-Leena Aalto

Arja-Leena matkustaa mielellään myös yksin. Sosiaaliselle ja viidellä kielellä kommunikoivalle ihmiselle osuu kohdalle aina avoimia ja hauskoja ihmisiä. Hän suosittelee ehdottomasti matkalle lähtemistä myös yksin. ”Matkaan voi lähteä spontaanisti. Sesongin ulkopuolella, kun suoria lentoja esim. Nizzaan ei ole, voi kokea mukavia seikkailuja välilaskuineen. Yhteydet lentokentiltä kaupunkikeskustoihin sujuvat hyvin juna- ja bussiyhteyksiä käyttäen.”

Matkavaraukset hän tekee mielellään tutussa Häme-Matkojen toimistossa. Muutaman kympin toimistomaksu on pieni korvaus siitä tiedosta, että perillä on varmasti paikka mihin mennä.

Eläkeläisellekin lomat ovat tärkeitä. ”Loma on loma”, toteaa Arja-Leena. ”Lomapäivät ovat aina juhlapäiviä. Lomalla vapautuu arjen kouhotuksesta ja kodinhoidosta. Intohimoa löytyy jokaiseen lähtöön, lähelle ja kauemmas. Ovi auki ja baanalle!

Unelmien matkakohteita riittää. Syksyllä on vuorossa Malaga, jonka Venetsialaisen taiteen museossa on esillä uusia kiinnostavia kokoelmia. Malagasta muuten löytyy kymmeniä museoita!

Linkit

https://www.museodelprado.es/
http://www.museoreinasofia.es/
http://www.hermitagemuseum.org/wps/portal/hermitage?lng=en
http://www.louvre.fr/en
http://www.kunsthaus.ch/en
http://www.tretyakovgallery.ru/en/
http://en.musees-nationaux-alpesmaritimes.fr/
http://www.malagaturismo.com/en/sections/city-of-museums/17
https://www.youtube.com/watch?v=bOYeyJHhGvE

ARVOSTAMME PALAUTETTASI TÄSTÄ KIRJOITUKSESTA!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Kirjoitukset lajiteltuna